Logo regio-voetbal.nl
• Roda Boys ging zaterdag tegen Pelikaan alweer voor de derde keer dit seizoen onderuit.
• Roda Boys ging zaterdag tegen Pelikaan alweer voor de derde keer dit seizoen onderuit. (Foto: Gerald van Zanten)

Crisistijd bij Roda Boys, roerige achterban uit zijn onvrede: 'Hopen op snelle kentering'

  •   2656 keer gelezen   Nieuws

AALST • Een tobbend Roda Boys verloor zaterdag in een troosteloze wedstrijd van Pelikaan. De ooit zo roemruchte club verkeert al maanden in een diepe crisis.

"Ik kan hier met m'n vuist op tafel slaan en iedereen voor z'n flikker schoppen, maar daar gaan we niet beter van voetballen." Was getekend: Frank Brands.

De Roda Boys-trainer is doorgaans de rust zelve, maar na afloop van de wedstrijd tegen Pelikaan valt hij kortstondig uit zijn rol. Niet verwonderlijk, want zijn ploeg wist tot dusver slechts één van de zeven duels te winnen. Ook zaterdag was het weer kommer en kwel. Tegen voormalig titelconcurrent Pelikaan kwam Roda Boys al binnen zes minuten op achterstand. Het door Brands vooropgezette plan om de defensie te versterken door niet met vier maar vijf verdedigers aan te treden, viel daarmee al vroegtijdig in duigen.

In de tweede helft miste de thuisploeg via een strafschop van invaller Armand Selmani de uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer. In het restant ondernam Brands door van een 5-3-2 naar een 4-3-3 en uiteindelijk een 3-3-4 systeem te schakelen verwoede pogingen om alsnog een resultaat uit het vuur te slepen, maar die moeite bleek tevergeefs. Voor de vierde opeenvolgende wedstrijd geen zege voor Roda Boys.

En was Pelikaan dan zo goed? Nee, verre van. Het spel was zaterdag in grote delen van de wedstrijd van beide kanten abominabel. Des te pijnlijker voor de ooit zo trotse dorpsclub, die in de tweede klasse altijd voor promotie gaat, maar momenteel een troosteloze negende plaats bezet met slechts zes schamele puntjes.

Gebrek aan effectiviteit
Uit de voorgaande 21 wedstrijden, werden slechts 22 punten vergaard. En dus neemt het gemor onder de nog overgebleven toeschouwers toe. Vooral de vele wisselingen worden gelaakt. Natuurlijk zijn er de nodige blessures (onder andere Andor van Andel, Rein Bastiaanse en meest recent clubtopscorer Martijn de Wildt), alsnog staat er een elftal dat prima in staat moet zijn om menig tegenstander op de knieën te krijgen. Het gebrek aan effectiviteit voor het doel is volgens Brands dezer weken het grote euvel. "In de eindfase de trekker overhalen is een kwaliteit. Je moet de kansen die je krijgt binnenschieten. En daar hebben we moeite mee."

Tactische keuze
Één van de weinige spelers die daar recentelijk wel in slaagde, is Thom de Looijer. De 23-jarige aanvaller vond tegen Arkel tweemaal het net. Dan lijkt het geen vreemde gedachte om het jonge talent tegen Pelikaan te laten spelen, met de blessure van De Wildt in het achterhoofd. Maar nee, De Looijer moest op de bank beginnen en viel pas in de 72e minuut in, nota bene als derde en laatste wissel.

Een tactische keuze, aldus Brands: "We hebben voor de combinatie Nils Loef en Anouar Saïd gekozen omdat dat beter paste tegen dit type tegenstanders. Dat zijn keuzes die je maakt, gebaseerd op wat je in trainingen en wedstrijden ziet."

Omdraaien
Tactische keuzes of niet: Er is zelfs voor de meest trouwe, meereizende Roda Boys-supporter inmiddels geen touw meer aan de wisselingen vast te knopen. De teleurstelling is inmiddels omgeslagen in onvrede.

Daar heeft Brands begrip voor: "De supporters mogen ontevreden zijn, maar geloof mij; niemand is meer ontevreden dan wijzelf. We moeten keihard blijven knokken en dan gaat het een keer omkeren. Honderd procent. En als ik geen geloof meer in de groep had gehad en andersom, hadden we allang gezegd; 'goh, misschien is het beter om een ander voor de groep te zetten'. Maar dat gevoel hebben we totáál niet. Ik weet één ding zeker; als je uit elkaar valt, wordt het niet beter. Wij moeten zorgen dat we het gaan omdraaien. Daar hebben we vertrouwen in, maar dan moeten we het wel gaan doen."

Kentering
Ook het bestuur van Roda Boys is bij monde van voorzitter Peter van Driel om een reactie gevraagd. Hij beaamt dat de negende plaats niet de positie is die men bij Roda Boys voor ogen heeft: "De resultaten zijn natuurlijk teleurstellend, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. We hopen op een heel snelle kentering. Gezien het missen van de kansen moet er een klein beetje geluk bij komen en dan kan het zomaar kantelen. Maar wat moeten wij daar aan doen? Zelf in de spits gaan staan?"

Martin van Hemert
Freelance-redacteur Regio-Voetbal
Volg @Martini93 op twitter >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup