• Christol van Campenhout en tweede keeper Joran de Laat.
• Christol van Campenhout en tweede keeper Joran de Laat. Foto: Jan Noorlandt

Christol van Campenhout: 'Nut keeperstrainer nog onderschat'

Nieuws 1.867 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Een goede keeper op de goal is het halve werk. Bij Wilhelmina'26 worden de sluitposten dan ook getraind door Christol van Campenhout.

Met een verleden als keeper in het betaald voetbal bij o.a. NAC, RBC, De Graafschap en Heracles en ervaring als keeperstrainer bij o.a. RBC Roosendaal, Top Oss, Kozakken Boys en Almkerk heeft Wilhelmina'26 een expert op keepersgebied binnen gehaald.

Op gebrek aan ervaring is Christol Van Campenhout, die tot zijn 40-ste nog keepte bij Halsteren en SSV'65, dan ook niet te betrappen. "Het belangrijkste is dat ik de keepers een goed gevoel geef en ze dat meenemen naar de wedstrijd. Daarnaast hoop ik dat ze van de dingen die ik aangeef wat opsteken", aldus de 55-jarige keeperstrainer, die zijn ei goed kwijt kan in Wijk en Aalburg.

"Het is prettig werken hier. Met trainer Marcel van Helmond heb ik nog samen gevoetbald bij NAC en we hebben een bepaalde klik. De vereniging Wilhelmina'26 is voor mij ook interessant. Er zit hier een bepaalde vechtlust en strijd in. Ik voel me hier op mijn plek en op mijn gemak."

Leergierig
Bij Wilhelmina'26 heeft Christol van Campenhout twee keepers onder zijn hoede, die nog volop in ontwikkeling zijn. Het betreft de keeper van het eerste Lars Tertoolen en de pas 17-jarige reservekeeper Joran de Laat.

"Lars Tertoolen is iets verder dan Joran de Laat. De jonge De Laat, die overkwam van Nivo Sparta, kan zeker nog wat stapjes maken. Tertoolen heeft natuurlijk wat jaartjes bij Haaften in de derde klasse gekeept. Die kent een beetje het klappen van de zweep. De Laat kruipt er wel steeds dichter naartoe. Hij is bovendien erg leergierig. Alles wat je zegt, daar doet hij iets mee. Ik vind het knap dat een jongen van 17 jaar al zover is."

"Ook Tertoolen is erg leergierig. Hij heeft bewust de stap genomen van derdeklasser Haaften naar tweedeklasser Wilhelmina'26, die bovenin mee wil spelen. Hij staat open voor de dingen die ik aangeef en ook voor de kritiek, die ik wel eens heb. Ik volg ze ook regelmatig bij de wedstrijden en daar praten we dan over. Het belangrijkste vind ik wat er verkeerd gaat en daar dan iets mee te doen. Het goede moeten ze gewoon vasthouden."

Tips
De keepers bij Wilhelmina'26 zijn content met Van Campenhout. "Alles zit in zijn training verwerkt. Ik leer er veel van en hij geeft goede tips", aldus Joran de Laat.

Ontwikkeling
Niet alle clubs hebben een specifieke keeperstrainer. "Waarom een trainer voor de selectie wel en een keeperstrainer niet?", reageert Van Campenhout.

"Een keeper moet ook zijn ontwikkeling maken. Dat doe je niet als hij alleen als schietschijf wordt gebruikt op de training. Je ziet ook dat er bij steeds meer clubs een specifieke keeperstrainer komt. Het is belangrijk dat je zelf ook keeper bent geweest. Er is dan een bepaalde klik. Je weet dan wat ze voelen en wat ze meemaken. Een foutje of een blundertje, dat heb je zelf ook meegemaakt", aldus de Bredanaar, die als keeperstrainer altijd een bepaald doel voor ogen heeft.

"Dat ik de keepers een goede vibe en een goed gevoel mee geef. Dat ze zeggen: we hebben wat opgestoken en bijgeleerd. Dat vind ik belangrijk. Het nut van een keeperstrainer wordt nog onderschat bij heel veel clubs. Je moet er wel een bepaalde feeling voor hebben, maar als je van jongs af aan met die jongens aan de slag gaat, dan kan je een goede keeper maken", aldus expert Christol van Campenhout.

Hij geeft overigens ook keeperstraining bij zondagtweedeklasser JEKA in Breda.

Kick
"Je moet een keeper ook wat mee kunnen geven. Ik haal er in ieder geval erg veel plezier uit. Als Lars Tertoolen en Joran de Laat een goede wedstrijd keepen, geeft mij dat ook een goed gevoel en een kick."

Nico van Es

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden