Bert Ruijsch (Nivo Sparta): 'We zetten in op meer clubliefde' | Voetbalnieuws uit de regio, altijd actueel
Logo regio-voetbal.nl
• Nivo Sparta promoveerde afgelopen seizoen als kampioen van 2F naar de eerste klasse.
• Nivo Sparta promoveerde afgelopen seizoen als kampioen van 2F naar de eerste klasse. (Foto: Marco Oomen)

Bert Ruijsch (Nivo Sparta): 'We zetten in op meer clubliefde'

  •   keer gelezen   Nieuws

ZALTBOMMEL • Voor de diverse voetbalverenigingen is de winterstop aangebroken. Dat betekent voor Bert Ruijsch bij Nivo Sparta een periode van overuren maken.


 "We hebben de ambitie om een stabiele eersteklasser te worden, maar als we dat op eigen kracht niet kunnen, moeten we accepteren dat het niet zo is. Dat is iets anders dan krampachtig aan die ambitie te blijven vasthouden. Als dat betekent dat we tweede klasse moeten spelen, dan spelen we maar tweede klasse. Dan kun je nog het mooiste gebouw van de Bommelerwaard hebben, maar wij gaan niet de min in", klinkt het op deze avond in de bestuurskamer van Nivo Sparta gedecideerd uit de mond van Bert Ruijsch.

Het is twee jaar geleden dat hij zitting nam in de nieuw te vormen technische commissie van de club uit Zaltbommel. Sinds dat moment beleefde Nivo Sparta een aantal sportieve hoogtepunten, met kampioenschappen van de JO19-1, het tweede elftal en vorig seizoen uiteraard de titel voor het vlaggenschip, met promotie naar de eerste klasse tot gevolg. Het leverde Nivo Sparta een 135e plaats op in de lijst van beste amateurclubs van Nederland, gebaseerd op het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste elftal.

Financiën
Tot zover geen vuiltje aan de lucht, maar schijn bedriegt. Achter de schermen is het namelijk bij lange na niet zo rooskleurig gesteld. De groei van het ledenaantal is gestagneerd en in financieel opzicht weten de Zaltbommelaren het maar ternauwernood te bolwerken. Over het boekjaar 2019 worden volgens Ruijsch weliswaar zwarte cijfers geschreven, maar dat is voornamelijk te danken aan een aantal incidentele meevallers. Meevallers die niet structureel terug zullen komen.

Dan is het ook niet verwonderlijk dat er maatregelen genomen moeten worden. Een schone taak voor nieuwbakken voorzitter Hans van den Bighelaar en penningmeester Peter Venner, om de financiële gezondheid van de club op de lange termijn te waarborgen.

Gezonde club blijven
Ook het eerste elftal wordt daarbij een kind van de rekening, weet Ruijsch maar al te goed: "We willen gewoon koste wat het kost de gezonde club blijven die we zijn en dan zul je keuzes moeten maken. Iedereen denkt dat wij een semi-profclub zijn, maar dat is echt onzin. Tuurlijk, de jongens hebben het niet slecht, maar we zijn wel gewoon een amateurclub. Er zijn zoveel voorbeelden van situaties dat het bij het eerste elftal uit de hand liep en dat dat ten koste ging van de rest van de vereniging. Dat is nu absoluut niet zo, maar we moeten wel goed opletten. Gekeken naar de financiële situatie zou je misschien moeten kijken of je een andere koers kunt varen."

Trainingspak
Die 'andere koers' brengt de TC in een lastig parket voor wat betreft de samenstelling van de selectie en trainer voor volgend seizoen. Te beginnen met de huidige selectie: "Als je een andere koers gaat varen, haken spelers af, omdat ze ergens anders twee trainingspakken krijgen in plaats van één trainingspak hier bij Nivo Sparta. Dan houden ze dus meer van het trainingspak dan van de club. Kijk, Perrier en dat soort gasten neem ik niks kwalijk, die hoeven geen clubliefde te tonen, maar we hebben voldoende jongens die wel binding met Nivo Sparta hebben of hebben gekregen. We zetten in op meer clubliefde en of die er is, zal de tijd gaan uitwijzen."

Nieuwe trainer
Ook voor wat betreft de nieuwe trainer moet Nivo Sparta met de hand op de knip gaan handelen. Desalniettemin is de functie als hoofdtrainer bij de club uit Zaltbommel behoorlijk in trek: "Er zijn bij mij dertien officiële TC1-sollicitaties binnengekomen. Daar moeten we goed over nadenken en dan is het belangrijk dat de TC, het bestuur en de spelers in consensus kijken wat het beste past in de 'iets gewijzigde' koers. Maar we leiden ook onze eigen trainers op. Kijk maar naar Denny van Geffen (trainer GVV'63, red.), Bart Fransen (trainer Haaften, red.), Hans de Jong (trainer BZC'14, red.) en Gilberto Smit (volgend seizoen trainer van ASH, red.); die hebben dankzij Nivo op een bepaald niveau kunnen trainen, dat ze heel makkelijk hoofdtrainer hebben kunnen worden. Misschien kan dat hier ook."

Amper vier dagen later voegde Nivo Sparta de daad bij het woord. 

Martin van Hemert
Freelance-redacteur Regio-Voetbal
Volg @Martini93 op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup