• Rene de Ruiter.
• Rene de Ruiter. Foto: Richard van Hoek

René de Ruiter kondigt afscheid aan: 'Maar eerst De Alblas in derde klasse zien te houden'

Algemeen 2.401 keer gelezen

OUD-ALBLAS • René de Ruiter is bezig aan zijn laatste maanden als keeper van De Alblas. "Het is mooi geweest", zegt hij. "Maar eerst ga ik me nog volledig inzetten om De Alblas te helpen in de derde klasse te houden. Een pittige klus, maar het kán."

De Ruiter (30) heeft er straks dertien seizoenen selectiekeeperschap opzitten. Het grootste deel van zijn carrière stond hij als eerste man onder de lat. Alleen in de periode van het trainersduo Dekker/Stok moest hij plaatsnemen op de reservebank.

"Dat waren de twee seizoenen waarin allerlei spelers van buitenaf werden gehaald en in de basis terechtkwamen. Niet echt iets wat paste bij de clubcultuur van De Alblas", blikt De Ruiter terug. "Wij zijn altijd een vereniging geweest die het voornamelijk met 'eigen jongens' probeerde, een echte en hechte dorpsclub. Wat dat betreft is het beleid na het vertrek van voornoemde trainers weer in de oude staat teruggebracht."

Rare move
"John den Dunnen begeleidt de groep inmiddels anderhalf jaar op een hartstikke goede manier. John is een rustige trainer met een prima voetbalvisie; precies wat deze selectie nodig heeft. Een type als Den Dunnen zou hier jaren achtereen probleemloos kunnen functioneren en is mijns inziens nog steeds de juiste man op de juiste plaats. Het bestuur dacht daar kennelijk anders over en besloot enkele weken geleden John's contract niet te verlengen. Als spelers vinden we dat een rare 'move' omdat wij erg tevreden zijn over deze trainer. John zelf was er ook verbaasd over. Hij had graag door gewild bij De Alblas. Maar goed, Maarten van Gastelen komt hem vanaf deze zomer vervangen. Ook een prima kerel overigens, maar op mij hoeft hij straks geen beroep te doen. Ik stop."

Generatiekloof
"Dat heeft gedeeltelijk met de trainerswissel te maken en voor een nog groter deel met het feit dat er voor mij wat elementen ontbreken aan het huidige De Alblas. Niets ten nadele van al die jonge jongens in de selectie, maar ik ervaar een 'generatiedingetje' en mis de leeftijdsgenoten met wie ik voorheen voetbalde. Qua 'oudjes' zijn er nu alleen nog Richard van den Berg, Jilles de Haas en Mike Jongeneel. Richard was er lang uit en staat op het standpunt definitief te gaan stoppen wanneer hij weer wanneer geblesseerd raakt en Jilles is regelmatig afwezig omdat hij een drukke job heeft als makelaar. Blijven over Mike Jongeneel en ik. Vroeger had je een hele groep ervaren gasten met wie je na afloop van een training lekker in de kantine ging zitten. De jongere generatie voelt die behoefte minder, is vaak ook op een andere manier bezig met sport. Ik neem ze dat zeker niet kwalijk. Ze zijn best welwillend en verbeteren zich echt wel, maar het is toch anders dan ik gewend was."

Directe handhaving
Dat De Alblas een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan, stond al vast voor er één bal getrapt was. "We zijn flink wat ervaring kwijt geraakt en moesten het met veelal jonge, nieuwe spelers doen", zegt De Ruiter. "Dan weet je dat het lastig wordt. De praktijk maakt dat ook duidelijk. We zitten in de gevarenzone van de derde klasse C en moeten alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Ons probleem was en is dat we veel kansen missen. In het begin denk je nog dat dat pure pech is, maar wanneer er een patroon in ontstaat besef je dat het ook met kwaliteit te maken heeft. De realiteit is sindsdien dat we moeten vechten voor ieder punt, elke week opnieuw. Dat is loeizwaar, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het vege lijf gaan redden. Directe handhaving is het doel. Er zit genoeg pit en talent in het team om dat te bewerkstelligen."

Rode kaarten
Zelf miste René de Ruiter dit seizoen zes duels vanwege een schorsing na aanleiding van twee rode kaarten. De eerste liet hij noteren in het duel met Alblasserdam, uitgerekend een wedstrijd waarin hij de beste man van het veld was. "Ik keepte de wedstrijd van mijn leven", glimlacht de goalie. "Dan is een rode kaart extra vervelend. En nog vervelender: dat geintje kostte me vijf duels."

Het tweede 'rood' liep hij op in het uitduel met SV Lopik, toen hij hands maakte buiten het strafschopgebied. "Die kostte me één wedstrijd. Zaterdag sta ik weer onder de lat tegen Groot-Ammers, wéér zo'n superbelangrijke pot!"

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden