Logo regio-voetbal.nl
Foto: Rick den Besten
Voorbeschouwingen

Collega's Tom den Besten en Jan-Willem Renes tegenover elkaar in derby: 'We strijden tegen degradatie, dat maakt het extra spannend'

  •   keer gelezen   Nieuws

OTTOLAND/GROOT-AMMERS • Doordeweeks zijn ze collega's, zaterdag staan Tom den Besten en Jan-Willem Renes tegenover elkaar in de derby VVAC - Groot-Ammers.


Op maandagen treffen Tom den Besten en Jan-Willem Renes elkaar bij de koffie om over het afgelopen voetbalweekend te praten. Hoewel, soms mijden ze elkaar. Want naast dat de collega's voor de rivalen VVAC en Groot-Ammers uitkomen, heeft de één een seizoenskaart voor Feyenoord en de ander voor Ajax. En dat wil nog weleens botsen.

"We zijn er allebei heel fanatiek in, maar Jan-Willem heeft er toch wat meer last van dan ik", merkt VVAC-aanvaller Tom den Besten op. "Ik ben voor Feyenoord en daar zijn we wel aan tegenvallen gewend. Ik laat het wat makkelijker van me af glijden."

Jan-Willem Renes valt glimlachend bij. "Soms duurt het inderdaad even een uurtje voor we elkaar opzoeken." Tom met een knipoog: "Een uurtje? Na die 6-2 van vorig jaar in de Kuip heb je drie dagen niks gezegd!"

De voetballers werken bij Prom'Es in Molenaarsgraaf, een bedrijf dat sportevenementen faciliteert. Tot voor kort zaten ze zelfs naast elkaar als commercieel medewerker binnendienst. Sinds enkele maanden zit Tom op de afdeling sales. "Maar omdat het hier niet zo groot is, kom je elkaar genoeg tegen", geeft Jan-Willem aan.

En dan gaat het niet alleen over Feyenoord en Ajax, maar ook over de verrichtingen in de derde klasse C. "We zijn nu een half jaar onderweg en we kunnen de tegenstanders goed vergelijken", vertelt Jan-Willem.

Lift
Hij zit met zijn Groot-Ammers momenteel een beetje in de lift. Dit kalenderjaar zijn de geelzwarten zelfs nog ongeslagen. "We hielden Ameide en SV Lopik, dat echt een goed voetballende ploeg heeft, op een gelijkspel. En afgelopen zaterdag wonnen we het zeer belangrijke degradatieduel tegen De Alblas met 2-0."

Daarin speelde Jan-Willem zelf ook een belangrijke rol. Normaal gesproken vervult hij zijn taken als linkshalf, maar tegen De Alblas had zijn trainer Ferry van Dijk hem als spits geposteerd. Kort voor tijd scoorde de 28-jarige speler via een afgeslagen corner.

Bij de club van zijn collega is sprake van een beduidend minder goede reeks. VVAC heeft inmiddels zes keer op rij verloren. "Het valt voor ons even niet de goede kant op", vindt Tom. "Afgelopen zaterdag spelen we een uitstekende eerste helft tegen Alblasserdam en hadden we er zeker drie keer moeten scoren. Uiteindelijk verlies je echter met 3-0. Soms gaat het in voetballend opzicht niet super, maar veel vaker breekt het gebrek aan scorend vermogen ons op."

VVAC is dan ook de minst scorende ploeg in deze afdeling en staat op een nacompetitieplek. "We hadden hier vooraf niet op gerekend, maar zijn er terecht gekomen door de recente serie. We moeten hier zo snel mogelijk zien weg te komen. Gelukkig biedt de eerste helft van zaterdag perspectief, maar we moeten onszelf wel gaan belonen."

Heel zuur
Dat moet dan maar zaterdag gebeuren, maar in de burenruzie treft VVAC wel een taaie in Groot-Ammers. Dat bleek wel in de heenwedstrijd. "We zijn toen misschien drie keer in de 'zestien' geweest", herinnert Jan-Willem zich. "We scoorden er wel twee. Na de aansluitingstreffer vanuit een van richting veranderde vrije trap werd er gelukkig in de slotminuten nog een corner binnen getikt en was het 2-2."

Tom: "Dat was voor ons heel zuur. Het overkomt ons te vaak. Het was totaal onnodig; weer een driepunter niet over de streep getrokken en dat het in een derby gebeurde maakte het nog erger."

De supporters leven merkbaar naar de derby toe en er zijn alvast weer acties op handen. "Dit behoort toch tot de mooiere potjes van het jaar", vindt Tom. "En zeker nu", meldt Jan-Willem. "We staan dicht bij elkaar en strijden tegen degradatie. Dat maakt het extra spannend."

Het zal weinig verbazen dat ze allebei verwachten de winst te kunnen binnen hengelen. "We willen wat meer laten zien dan in de thuiswedstrijd en ik denk ook dat wij gaan winnen" geeft Jan-Willem aan. "Ik ga voor 1-2."

Tom is een andere gedachte toegedaan. "Het wordt 2-0", is de 25-jarige VVAC'er kort. "Traditioneel doen we het aardig tegen Groot-Ammers, zeker thuis."

Marco van Vlijmen
Freelance-redacteur Regio-Voetbal en Het Kontakt Alblasserwaard / Klaroen.nl

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup