• Kozakken Boys - Jong Sparta (2-1).
• Kozakken Boys - Jong Sparta (2-1). Foto: Teus Admiraal
ingezonden mededeling

Je regioclub uit de Tweede Divisie in actie zien op televisie

19 feb, 12:01 Nieuws 518 keer gelezen

Als je meer van het regiovoetbal bent dan van het Nederlandse profvoetbal, dan frustreert het je misschien wel dat je er zo weinig van kunt zien op televisie. Waar het profvoetbal breed uitgemeten wordt, wordt de strijd de wekelijks geleverd wordt op de amateurvelden in Nederland nogal over het hoofd gezien.

Nergens is dat zo ergerlijk als bij clubs die al lange tijd in de top van het amateurvoetbal meedraaien, zoals AFC, IJsselmeervogels, SV Spakenburg en De Treffers. Sinds de oude structuur van het Nederlandse voetbal op de schop gegaan, is echter wél mogelijk om deze clubs op televisie te zien.

Tweede Divisie op FOX Sports
In 2016 veranderde de opzet van het Nederlandse voetbal, waarbij onder andere een Tweede Divisie in het leven geroepen werd. FOX kocht toen ook de uitzendrechten van deze competitie, wat betekent dat sindsdien het voetbal van een aantal amateurclubs tot in de huiskamers kan komen. Iedere speelronde zendt FOX Sports één wedstrijd live uit. Op zondag is er een programma waarin alle hoogtepunten van de gespeelde wedstrijden getoond worden. Dat is een luxe voor de amateurclubs en haar supporters, die daarvoor tamelijk in de anonimiteit bleven door het gebrek aan landelijke aandacht.

FOX Sports
Een aantal televisieaanbieders biedt FOX Sports 1 gratis aan in hun zenderpakket. Het gaat om KPN, NLE, XS4ALL, Online.nl, T-Mobile en YouFone. Het goede nieuws is dat dit ook het kanaal is waarop FOX Sports de Tweede Divisie uitzendt. Heb je dus één van deze aanbieders, dan hoef je niet per se een abonnement te nemen op FOX Sports om naar de Tweede Divisie te kunnen kijken. Wil je ook graag alle Eredivisiewedstrijden en wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie zien, dan heb je wel de andere twee voetbalkanalen van FOX Sports nodig. Je kunt dan ook kijken naar boeiende documentaires over het Nederlandse voetbal.

Heb je een andere aanbieder dan de hiervoor genoemde aanbieders, dan heb je wel een aanvullend abonnement op FOX Sports nodig om naar de Tweede Divisie te kunnen kijken. Je kunt natuurlijk ook gewoon overstappen van aanbieder. Daarvoor sluit je gewoon online een overeenkomst af voor het goedkoopste tv abonnement dat je ook FOX Sports 1 biedt. Let op: bij Tele2 is het in het geheel niet mogelijk om FOX Sports te ontvangen, ook niet als je ervoor wilt betalen. Zij konden niet met FOX tot overeenstemming komen en zijn vervolgens opgehouden met de kanalen door te geven.

Oude bekenden
Het leuke van de Tweede Divisie op FOX Sports is niet alleen dat amateurclubs een podium krijgen en dat amateurvoetballers die anders onbekend zouden blijven ook hun moment van faam op televisie kunnen krijgen. Voor de liefhebbers van het Nederlandse profvoetbal is het ook erg leuk om oud-profs die hun voetballoopbaan hebben voortgezet in de Tweede Divisie nog eens in actie te zien. Zo speelt Royston Drenthe bijvoorbeeld dit seizoen bij Kozakken Boys en Nathaniël Will bij SV Spakenburg.

Af en toe zien we ook een oude bekende langs de lijn. Dit seizoen is bijvoorbeeld Gert Kruys, bekend van onder andere FC Utrecht, trainer van de IJsselmeervogels. Oud-prof Arjan van der Laan coacht TEC Tiel, Nico Jalink staat langs de lijn bij Jong Sparta Rotterdam en Eric Meijers is eindverantwoordelijk bij SV Spakenburg. Meijers is bekend van de documentaire 'Voetbal is oorlog' over het desastreuze laatste jaar van Achilles '29 als profclub. Uitspraken als 'wat hebben wij toch een k*t-keeper' maakte van de Nijmegenaar een levende legende.

Niet-vertegenwoordigde provincies
Helaas zijn een aantal provincies niet vertegenwoordigd in de Tweede Divisie. Waar er maar liefst acht clubs uit Zuid-Holland meedoen, drie uit Noord-Holland en de provincie Utrecht, twee uit Gelderland en één uit Noord-Brabant en Overijssel, zijn er geen regioclubs uit Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg, Flevoland en Zeeland in de competitie. Dat is wel anders in de Derde Divisie, waar in de zaterdagdivisie twee Friese clubs spelen (ONS Sneek en Harkemase Boys), één uit Flevoland (Jong Almere City) en twee uit Zeeland (VV Goes en HSV Hoek). In de zondagcompetitie is ook Limburg vertegenwoordigd met twee clubs (EVV en RKSV Groene Ster). Helaas is deze competitie echter niet op FOX Sports te zien, dus wat extra aanmoediging om ze naar de Tweede Divisie te tillen kan geen kwaad.

(ingezonden mededeling)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie