Logo regio-voetbal.nl
• Een surrealistische aanblik op de zaterdag: het verlaten voetbalcomplex van vv Schoonhoven.
• Een surrealistische aanblik op de zaterdag: het verlaten voetbalcomplex van vv Schoonhoven. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Begrip voor opschorten sportactiviteiten: 'Ik vertrouw erop dat de meeste spelers hun conditie op peil houden met hardlopen of fietsen'

  •   1442 keer gelezen   Nieuws

KRIMPENERWAARD • Geen wedstrijden, oefenpotjes of trainingen en een dichte kantine. Sportclubs maken ten minste tot 31 maart pas op de plaats om verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Drie weken stilstand zal evenwel de fitheid van de sporters aantasten. Hoe gaan ze om met deze beperkingen en hoe staan hun trainers hierin?

Bij vv Schoonhoven dienen de spelers voorlopig zelf hun conditie op peil te houden. Trainer Raymond van der Kort zegt geen andere mogelijkheden te zien. Hij houdt via de groepsapp contact met zijn selectie en de andere leden van de technische staf. "Het is een lastige situatie, maar we volgen de adviezen en richtlijnen van de RIVM en de KNVB."

Ook bij vv Dilettant ligt nog geen alternatief programma klaar. "Het gaat allemaal razendsnel. Het enige voordeel is dat onze geblesseerde spelers tijd krijgen om te herstellen", zegt Arie den Otter.

DCV-aanvoerder Carlo de Reuver vreest dat deze pauze de competitie stevig in de wielen rijdt. "En dan zit het er dik in dat we doordeweeks wedstrijden moeten gaan spelen. Daar ben ik geen voorstander van, maar nood breekt wet."

SPV'81-trainer Gert Alblas meldt dat de spelers van de zaterdagvierdeklasser de komende weken niet trainen. "Alles ligt stil op de club. Ik vertrouw erop dat de meeste spelers hun conditie op peil houden door te gaan hardlopen of fietsen. Van de week neem ik contact op met de jongens. Sportief gezien is dit een onwerkelijke periode. Ik ben benieuwd of de wereld wat leert van deze situatie."

FC Perkouw-trainer Frans Schaap geeft zijn spelers deze week een trainingsschema, dat de Perkouwenaren individueel kunnen afwerken. "De accommodatie is dicht, zelfs de kantine is niet open," aldus Schaap. "Als je als sportman drie weken niets doet, val je erg terug. Ik zou het jammer vinden als ik na de coronacrisis met mijn spelers weer op nul moet beginnen."

Begrijpelijk
Ook de kleinere sportverenigingen worden meegezogen in de reeks afgelastingen. Frank Mulder en Peter van den Heuvel van tafeltennisvereniging TOP uit Haastrecht zouden het dit weekeinde opnemen tegen concurrent Taverzo uit Zoetermeer. "Maar de tafeltennisbond heeft ingegrepen. Tot eind maart gebeurt er niets. Er zijn weliswaar weinig mensen bijeen tijdens een wedstrijd of training in onze sportzaal, maar men neemt geen enkel risico. Dat is begrijpelijk."

De tennisverenigingen zijn genoodzaakt hun traditionele open dagen te cancelen. TV Langeland uit Krimpen aan den IJssel biedt de leden wel de mogelijkheid om vrij te spelen of trainingen af te spreken met hun leraar. 'Het clubgebouw is dicht, maar de toegang tot de toiletten blijft open', stelt het bestuur.

Vanuit de Verenigde Staten melden tennisster Liza Mulder en atlete Enid Duut dat ze wellicht drie maanden op een houtje moeten bijten. Liza Mulder verhuisde in de zomer van 2019 van Schoonhoven naar New York om haar studie te combineren met tennis. "De NCAA, de overkoepelende organisatie van collegesporten, heeft alle competities en kampioenschappen stilgezet. Mogelijk wordt het hele semester afgelast. Op de universiteit volg ik de lessen online. Het is niet anders."

Enid Duut, gespecialiseerd in discuswerpen, keerde na een korte vakantie in januari vanuit Krimpen aan de Lek terug naar Virginia Tech om komend voorjaar te kunnen pieken. Dat loopt nu in het honderd, want de baan is dicht. Ze geeft aan dat op haar campus nog geen coronavirus is vastgesteld. "Gelukkig niet, maar de voorzorgsmaatregelen liegen er niet om. Niemand heeft een idee hoe lang dit duurt. Er is geen peil op te trekken."

Pittige val
Voor profwielrenner Piotr Havik, die vanwege ziekte een stroeve seizoensstart kende, is de periode zonder wedstrijden geen onoverkomelijke zaak. "Dit geeft mij de tijd om te herstellen van een pittige val in de afdaling van de VAM-berg van afgelopen woensdag," meldt Havik, die thuis in Ammerstol herstelt. "Ik verkende de klim, die in het parkoers van de Ronde van Drenthe, die ik dit weekeinde zou rijden, zit. Op de kasseienklim is mijn achterband kennelijk lek geraakt. Met een snelheid van 60 km/uur ging ik in een flauwe bocht door die afloper onderuit. Daags erna hoorde ik dat er tot eind maart geen wedstrijden zijn. Ik ben over mijn hele lichaam flink geblesseerd, maar heb gelukkig niets gebroken. Ik hoop nog een goed trainingskamp in te plannen met het oog op het komende deel van het seizoen."

Marathonloper Erwin van der Ham uit Haastrecht kan zijn 40ste marathon niet volbrengen in Rotterdam. De 40ste editie van deze marathon, die op 5 april zou plaatsvinden, gaat niet door. "Jammer, maar wel begrijpelijk. Ik loop nu nauwelijks andere wedstrijden, maar die jubileummarathon gaat er komen."
 

Wim Kroone & Pieter van der Laan

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup