• De velden van vv Alblasserdam op sportpark Souburgh lagen er zaterdag stil en verlaten bij.
• De velden van vv Alblasserdam op sportpark Souburgh lagen er zaterdag stil en verlaten bij. Foto: Richard van Hoek

Coronavirus legt ook het amateurvoetbal stil: 'Ik zou er geen moeite mee hebben als de competitie voorbij is, ook al staan we er riant voor'

Nieuws 5.216 keer gelezen

REGIO • "De wereld staat in brand en dan maken wij ons druk over een potje amateurvoetbal. Ik ben al benaderd door clubs om achter gesloten deuren te oefenen. Belachelijk." Was getekend: Altena-trainer Johan van der Werff.

Tot 1 april (ook) geen amateurvoetbal, was de boodschap van afgelopen week. In no time achterhaald, al snel kwam er een week bij. Theoretisch zou het kunnen dat er in het weekend van 11 en 12 april weer gevoetbald wordt, maar waarschijnlijk is er helemaal niemand die hiermee nog rekening houdt.

Surrealistisch beeld
Drechtstreek staat in haar regio bekend als de club waar de kantine altijd vol is en menig feestje wordt gevierd, ongeacht de uitslagen van het eerste elftal. De Corona-perikelen hebben echter roet in het eten gegooid.

"Ik sta op een volledig stil complex", beschrijft voorzitter Steven Wiercxk de situatie op het sportpark zaterdagmiddag. "Een bijna surrealistisch beeld." Het kostte het bestuur weinig tijd om de club 'on hold' te zetten. "Nederland wil de verspreiding van het Corona-virus tegengaan. Uiteraard sluiten wij ons daar bij aan. Natuurlijk, dat scheelt ons veel sportplezier en flink wat barinkomsten, maar dat moet dan maar. De overheid en het RIVM zijn voor ons leidend."

Geen halve maatregelen
Altena-trainer Johan van der Werff is zeer resoluut in zijn stellingname: "Ik wil niet op mijn geweten hebben dat een van mijn selectiespelers ziek wordt en het virus wordt overgedragen op een opa of oma. We moeten onze verantwoording pakken, met z'n allen de ernst inzien en het virus de kop indrukken. Ook geen halve maatregelen nemen, maar twee weken lang het land volledig op slot gooien. Ieders gezondheid staat op de eerste plaats, dan volgt het herstel van de economie en ver daarna komt onze hobby."

De Werkendammer peinst er ook niet over om zijn spelers te zien. "De wereld staat in brand en dan maken wij ons druk over een potje amateurvoetbal. Ik ben al benaderd door clubs om achter gesloten deuren te oefenen. Belachelijk. Ik heb mijn spelers gevraagd om goed voor zich zelf te zorgen. Op trainings- en wedstrijddagen te lopen en dan zien we wel hoe het afloopt." Van der Werff heeft er zo zijn ideeën over. "Ik ben vrij pessimistisch en ik denk dat de competitie voorbij is. Ik zou er geen moeite mee hebben als de KNVB daartoe besluit. En dan met z'n allen weer in dezelfde klasse beginnen. Ondanks dat we er met Altena riant voor staan, maar er zijn belangrijkere zaken op dit moment. Die bal gaat vanzelf wel weer rollen."

Hoofdbrekens
Ook Nivo Sparta-trainer Theo de Boon heeft begrip voor de maatregelen. "Wij zijn niet belangrijker dan de maatschappij. Ik heb ook een moeder van 72 en een oma van 93. Eerst moet gezorgd worden dat dat virus ingedamd wordt. Daarna kunnen we weer aan voetbal gaan denken."

En dus kan De Boon ook alleen nog gissen naar een eventueel vervolg van de competitie. "Bij de KNVB zullen ze nu ook hoofdbrekens hebben. Misschien wordt de competitie gestopt en wordt er een kampioen en een degradant aangewezen. Of de competitie wordt helemaal geneutraliseerd en we beginnen komend jaar opnieuw. We wachten het maar even af."

Bijzaak
Vierdeklasser Beesd was zaterdag helemaal klaar voor dé wedstrijd van het jaar: de derby tegen buurman Rhelico. Ondanks dat de maatregelen een streep door de rekening waren, had Beesd-voorzitter Max Kroeze er alle begrip voor. Kroeze was tot op zeker hoogte ook wel blij met de beslissing. "Ik vond het als voorzitter moeilijk om zo'n beslissing te nemen. Dat de KNVB dat doet is fijn. Dan komt het van bovenaf en is er ook geen discussie. Want laat duidelijk zijn: op dit moment gaat de gezondheid van de hele maatschappij voor. Voetbal is dan maar bijzaak. Tot 6 april doen we in ieder geval helemaal niks op ons complex. We hopen dat het allemaal snel onder controle is. En dan zou het mooi zijn als de wedstrijd tegen Rhelico alsnog gespeeld kan worden."

Kroeg
Als uitzondering op de regio was de voetbalkantine van SV Noordeloos zaterdag 'gewoon' geopend voor de leden van de vierdeklasser. Wel onder strikte voorwaarden. Een opmerkelijk besluit van het bestuur van de Alblasserwaardse vereniging. "Het is niet druk geweest. Een man of dertig, die zaten nu bij ons aan de bar en anders in de kroeg", redeneert voorzitter Mark Vonk droogjes.

"Afgelopen donderdag zijn we als bestuur even bij elkaar gaan zitten. Na voorlopig de laatste trainingsavond. We speelden een 7 tegen 7 toernooitje en hebben daarbij alle seniorenteams gemixed. Onze trainer Erwin Verheij komt uit Brabant, die was er sowieso niet. Na afloop hebben we met z'n allen nog gezellig een biertje gedaan en vanaf nu gaan we afwachten wat er gaat gebeuren. Je hoort verschillende verhalen. De competitie uit spelen lukt bijna niet meer. Je komt voor alle teams simpelweg ruimte tekort. Na de zomervakantie in dezelfde klasse beginnen kan ook, maar onze voorkeur gaat uit na het hanteren van de huidige stand. We staan derde en dat zou in principe recht geven op deelname aan de nacompetitie, knipoogt Vonk. Want zijn Noordeloos is in haar jubileumjaar wel toe aan een feestje…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Remon Steenbruggen mist na rode kaart de derby tegen buurman ASH 13 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Uitdagingen genoeg voor De Zwerver-trainer Bart van Muyen: 'Het komt echt wel goed' 4 uur geleden
Logo
Afbeelding
MVV'58 groeit uit zijn voegen en werkt aan nieuwe accommodatie 3 okt., 07:15
Logo
Afbeelding
DCV-clubscheidsrechter Harvy de Bruijn: op naar de 1.000 2 okt., 12:00
Logo
Afbeelding
Hedel verliest in laatste minuut van Ophemert in doelpuntenfestijn: 4-5 1 okt., 18:58
Afbeelding
Marten Boverhof om gezondheidsredenen per direct geen trainer meer van GJS 1 okt., 07:54