Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Van der Zee: 'In het licht van de tragische gebeurtenissen in de samenleving blijft voetbal uiteindelijk een spel'

6 apr, 19:41 Nieuws 465 keer gelezen

REGIO • In een column spreekt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, de hoop uit dat er vlak voor de zomer weer gevoetbald mag worden.

Van der Zee zet het abrupte einde van de amateurvoetbalcompetities in perspectief: "De langetermijngevolgen van deze crisis zullen hoogstwaarschijnlijk ingrijpend en uitdagend zijn, maar voor de korte termijn hebben we genoeg zorgen die onze aandacht verdienen. Eerst zal deze crisis moeten worden bezworen en het openbare leven weer op gang komen. Ondertussen zullen wij met elkaar de pijn moeten verbijten van het seizoen dat zo abrupt is geëindigd. Geen titelstrijd, geen kampioenen, geen degradanten, geen nacompetities. Alsof er geen competitie is gespeeld."

"Dat is nauwelijks te bevatten, laat staan dat je de keuze moet accepteren als je op het punt stond te promoveren. Toch zullen we ons erbij neer moeten leggen. Ook al spijt ons dat enorm. In het licht van de tragische gebeurtenissen in de samenleving, waarbij inmiddels tientallen verenigingsmensen uit het amateurvoetbal zijn overleden, zorgmedewerkers dag en nacht in touw zijn om mensenlevens te redden en ondernemers wakker liggen van ellende, blijft voetbal uiteindelijk een spel.

Steunpakket
"Tegelijkertijd doen we er alles aan om clubs te helpen die door wegvallende inkomsten in de problemen komen. De kosten voor verenigingen houden we zo laag mogelijk en we hebben besloten twee resterende incasso's van april en mei niet uit te voeren. Ook geven we een restitutie op de wedstrijdgelden en hebben we via onze directe contacten met de ministeries de steunmaatregelen van het kabinet (waaronder de 4.000 euro TOGS) toegankelijk gekregen voor clubs. Samen met NOC*NSF trekt de KNVB sportbreed op bij de overheid, eveneens met als doel clubs te kunnen helpen met organisatorische en financiële problemen als gevolg van de crisis."

Zomer
"Rest de vraag: wanneer kunnen weer voetballen? Vlak voor de zomer, hopen we. Mits het RIVM en het kabinet dat toestaan. Clubs die op dat moment hun verenigingsleven tot bloei willen brengen, worden extra ondersteund door de KNVB. Want in mijn gedachten klinkt de songtekst van De Dijk, die ik voor de gelegenheid iets heb aangepast: 'Een voetballer weet pas wat-ie mist, als het er niet is'. Wees voorzichtig en blijf gezond."

Klik hier voor de volledige column van Jan Dirk van der Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie