Logo regio-voetbal.nl
• Als alles meezit kan Glaspark Leerdam in september officieel geopend worden.
• Als alles meezit kan Glaspark Leerdam in september officieel geopend worden. (Foto: www.dronero.nl)

Glaspark Sportkantine: 'Een pareltje voor Leerdam'

  •   1064 keer gelezen   Nieuws

LEERDAM • Aan de Bruininxdeelsekade in Leerdam wordt momenteel 'de laatste hand' gelegd aan Glaspark Leerdam.

Bouwverkeer rijdt af en aan, de voormalige kantine van vv LRC is gesloopt, zo goed als alle voetbal- en hockeyvelden zijn aangelegd en de parkeerplaatsen volgen binnenkort. Te midden van dat alles verrijst 'de kantine'. Hoewel, het gebouw op Glaspark Leerdam ontstijgt die titel eigenlijk wel. Natuurlijk: het is de thuishaven voor de sporters van LRC en HCL, maar het is meer dan dat.

"Feitelijk is het een multifunctionele accommodatie met een maatschappelijke en sociale rol. Sporten èn samenkomen gaan hier hand in hand", legt Dennis Mulder, voorzitter van Stichting Beheer Glaspark Leerdam (SBGL) uit. De stichting zal Glaspark Leerdam gaan beheren. En dat is nodig omdat de accommodatie toegankelijk zal zijn voor meer doelgroepen dan alleen de voetbal en de hockey.

Voor alle Leerdammers
"LRC en HCL zijn de hoofdgebruikers. Maar daarnaast zijn er zoveel meer groepen welkom. We denken bijvoorbeeld aan basis- en middelbare scholen, Jeugd Actief en de zogenaamde ongeorganiseerde sporter. Dat kan bijvoorbeeld de hardloop- of wandelvereniging zijn die vanaf Glaspark willen starten, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die een bedrijfsuitje willen combineren met sport. Dat kan prima."

"Daarnaast heten we natuurlijk ook de speciale doelgroepen van harte welkom. Denk aan mensen met een beperking die kunnen komen sporten op de tijden dat de verenigingen hier niet trainen. Glaspark Leerdam moet een maatschappelijke rol gaan spelen, voor àlle Leerdammers. Dat is ook een wens die door de gemeente Vijfheerenlanden is uitgesproken."

Acht jaar
HCL en LRC hopen dat het Glaspark in juni klaar zal zijn. "Het is allemaal wel wat onzeker vanwege de coronacrisis, maar we hopen in september echt wel uit deze bouwput te zijn en het complex officieel te kunnen openen. Dat zou echt geweldig zijn", zeg Raf Montezinos, voorzitter van LRC. Dan is het bijna acht jaar geleden dat de eerste gesprekken van start gingen.

"Eind 2012 gooide ik als voorzitter van LRC een balletje op bij HCL. Beide clubs zaten met een verouderde accommodatie en richting de toekomst wilde LRC graag een ambitieuze volgende stap zetten. Dat idee werd door toenmalig HCL voorzitter Ernst Smilde met open armen ontvangen. Zij stonden er precies zo in", vertelt Theo van der Weiden, inmiddels secretaris van SBGL.

Overleg met de leden volgde en ook de gemeente Leerdam werd op de hoogte gesteld van de plannen. "Die beslisten al snel dat ze heel graag mee wilden denken: er was al lang niets voor de buitensporten gedaan. Uiteindelijk haakten ook Leerdam Sport en de korfbal aan."

Al snel werd er een stuurgroep gevormd die met de initiatieven aan de slag gingen en het traject naar een volgende fase bracht. "Het plan lag klaar, de verenigingsbesturen waren akkoord, alleen de leden moesten hun zegen nog geven." Bij drie van de vier verenigingen verliep dat zonder problemen, Leerdam Sport moest echter afhaken. "En toen zaten we kort met ons handen in het haar: de gemeente had aangegeven dat dit met vier clubs moest gebeuren of anders niet. Er was geen plan B", vertelt huidig HCL voorzitter Sander Heezius.

Toch lukt het de drie verenigingen om de gemeente met een light versie van het oorspronkelijke plan over de streep te trekken. Het resultaat nadert nu zijn voltooiing.

Vrijwilligers
"Glaspark Leerdam is vooral gericht op de jeugd en neergezet voor de toekomst: een pareltje voor Leerdam en omgeving", vindt Raf. "En natuurlijk zijn er de cultuurverschillen tussen hockey en voetbal, maar dat zal op de lange termijn met elkaar samengaan."

Sander vult aan: "Het gebouw moet leden, maar ook ouders, sportende liefhebbers en vrijwilligers aantrekken. Want juist die laatste groep is zo ontzettend belangrijk. Zonder vrijwilligers hadden we hier niet aan kunnen beginnen."

Dennis: "Er komt een beheerder, maar voor het dagelijks onderhoud zijn die vrijwilligers echt hard nodig. Er moet een balans gevonden worden zodat iedereen zich op zijn gemak voelt op dit nieuwe prachtige park. We hopen op een positieve vicieuze cirkel: dat het voor iedereen aantrekkelijk wordt om erbij te horen."

Kantinebeheerder
Glaspark Leerdam is straks niet alleen het thuishonk van voetbalvereniging LRC Leerdam en hockeyvereniging HCL, maar staat ook open voor allerlei andere activiteiten op sociaal en sportief gebied. Het dagelijks beheer komt in handen van de Stichting Beheer Glaspark Leerdam (SBGL). Hieronder valt ook de exploitatie van de Glaspark Sportkantine. Hiervoor is het SBGL bestuur op zoek naar een enthousiaste en gastvrije kantinebeheerder. Deze moet vooral met vrijwilligers kunnen samenwerken en hen kunnen aansturen.

"We zoeken een mensenmens, maar ook iemand met verstand van horeca. De bedoeling is dat Glaspark Leerdam ook gebruikt wordt, wanneer LRC en HCL er geen gebruik van maken. De kantinebeheerder moet dus flexibel zijn."

De beheerder komt in dienst van SBGL en krijgt de verantwoordelijkheid om de sportkantine op een professionele wijze te laten functioneren.

Interesse in deze functie (ongeveer 32 uur)? Reageren kan tot 15 mei door CV en motivatie te sturen naar stichtingbeheerglaspark@gmail.com. Vragen? Neem contact op met Theo van der Weiden, 06-15051206 of Walter Halberstadt, 06-34122958.
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup