Logo regio-voetbal.nl
• Kees Spaan (r) en Peter Drijver.
• Kees Spaan (r) en Peter Drijver. (Foto: Devin van der Wiel)

Jeugdopleiding naar hoger plan: 'Dit is het beste voor Kozakken Boys'

  •   1464 keer gelezen   Nieuws

WERKENDAM • Kozakken Boys neemt komend seizoen deel aan de nieuwe landelijke Onder 23-competitie. Jong Kozakken Boys, zoals het team zal gaan heten, is onderdeel van een herstructurering van de jeugdopleiding van de Werkendamse club. De spil in dit project heet Peter Drijver, die Arie Schep opvolgt als Hoofd Opleiding. ‘Kozakken Boys moet een aanzuigende werking krijgen op regionaal talent’.

Drie maanden na het plotselinge stopzetten van de competitie krijgt de toekomst van Kozakken Boys gestaag vorm. Kees Spaan (59), die zijn tiende jaargang als Technisch Directeur bij Kozakken Boys ingaat, heeft de selectie van het eerste elftal rond en heeft daarnaast het startsein gegeven voor een nieuw plan binnen de club.

‘We zien de laatste jaren dat het eerste elftal zich qua niveau steeds meer afscheidt van de rest van de vereniging’, schetst Spaan de aanleiding. ‘Om een doorstroming vanuit de jeugd te krijgen hebben we een aantal spelers van buitenaf voor onze JO17 en JO19-teams gehaald, maar uiteindelijk is gebleken dat het niet is gelukt om de stap naar de hoofdmacht te maken. Toen Freek Vorthoren (penningmeester, red.) met het voorstel kwam om deel te nemen de nieuwe Onder 23-competitie, zag ik dat wel zitten. Ik heb Peter gebeld met de vraag of hij mij hierbij wilde helpen en een week later hebben we samen een uitsmijter gegeten. Toen is de bal gaan rollen’.

Opdracht
Peter Drijver (70), tot afgelopen zomer technisch manager bij FC Dordrecht, werd enthousiast. ‘Ik ken Kees al heel lang, mede dankzij onze tijd bij Dordt. Hij gaf mij één opdracht mee: zorg ervoor dat je jongens vanuit de regio kunt opleiden tot eerste elftalspeler van Kozakken Boys. Vanaf januari ben ik hier al aan het rondsnuffelen. We hebben goede gesprekken gehad, ook met het bestuur en mensen van de technische jeugdcommissie. Daarbij voelde ik een enorm draagvlak voor een nieuw jeugdplan’. Dat plan start met het nieuw te vormen Jong Kozakken Boys. ‘Één van mijn eisen was het onder 23-elftal. Dat ben ik vervolgens gaan samenstellen met spelers van binnen en buiten de club’.

Dromen
Inmiddels staat er een complete selectie en staf onder leiding van trainer Martin Clerx (59) te trappelen om te beginnen met Jong Kozakken Boys. Clerx, die ruim 30 jaar geleden nog met Spaan samenspeelde bij de Boys, was afgelopen seizoen al interim-trainer bij Kozakken Boys 2. ‘Ik ben op zoek gegaan naar spelers die in zich zelf willen investeren, ze krijgen dus geen vergoeding’, aldus Drijver. ‘De jongens die er nu bijkomen komen onder andere uit Gorinchem en Hank, maar ook van buiten onze regio. Elinkwijk, GVVV, ASWH, Excelsior Maassluis, Argon, Jodan Boys, overal komen ze vandaan. Dat zijn jongens die via Jong Kozakken Boys voor een kans in het eerste willen gaan en vaak ook nog dromen om in het betaald voetbal te spelen. Zij zien Ahmad Mendes Moreira, Juriën Gaari, Abdulsamed Abdullahi en Nasser El Khayati als voorbeelden’.

Spaan vult het enthousiasme van Drijver aan: ‘Laatst hebben we de overschrijving van Kubilay Koylu afgerond. Dat is een jongen die afgelopen seizoen 21 wedstrijden voor FC Lisse in de Derde Divisie speelde. Kubilay heeft zichzelf bij ons aangemeld en gaat voor zijn kans in het eerste, maar zal wel gaan beginnen bij Jong. Hij is 21 jaar en wilt heel graag het betaald voetbal in. Het is prachtig dat zulke jongens naar ons toekomen’.

Niveauverschil
Rob van Gardingen (59) komt over van VV Hees en neemt Kozakken Boys 2 onder zijn hoede. Hij zal nauw gaan samenwerken met hoofdtrainer Rick Adjei, Clerx en Drijver. Spaan: ’Nadat we het Onder 23-team vol hadden, bood zich nog een aantal spelers aan om hier te komen voetballen. Zij komen in eerste instantie terecht in Kozakken Boys 2. Met aanvulling van de JO19 en Jong zal het tweede elftal ook een representatief team worden. We zagen nu dat wanneer een speler van het eerste minuten moest maken in het tweede, het niveauverschil eigenlijk te groot was. Met de nieuwe spelers en Rob als trainer denken we dat het tweede qua niveau en beleving korter achter het eerste elftal komt te zitten’.

Aanzuigende werking
Drijver: ’We hebben er vertrouwen in dat goede jongens van 19 jaar straks niet meer bij omringende clubs in het eerste gaan voetballen, maar voor hun kans gaan bij Jong Kozakken Boys en uiteindelijk bij het eerste. Sterker nog, we moeten een dusdanige aantrekkingskracht hebben dat ambitieuze jonge jongens uit de regio in zichzelf willen investeren en zeggen: “Weet je wat ik doe, ik ga naar Jong Kozakken Boys. Daar train ik drie keer in de week, speel ik wedstrijden op hoog niveau in een leuke competitie en maak ik kans om aansluiting te maken bij de Tweede Divisie”. Op de lange termijn gaan we deze professionalisering doortrekken tot aan de jongste jeugd, zodat Kozakken Boys over drie of vier jaar een aanzuigende werking heeft voor talentvolle voetballers in de regio. Of we gaan concurreren met betaald voetbalclubs? Nee, dat denk ik niet. De beste spelers zullen uiteindelijk worden weggehaald door profclubs, maar dat vind ik alleen maar fantastisch. Een betere reclame voor je club is er toch niet?’

Aangewezen persoon
Spaan: ‘In mijn ogen is een Hoofd Opleiding echt van toegevoegde waarde voor de club. Je moet iemand hebben die boven de partijen staat, iemand die erop toeziet dat de beste voetballers in de beste teams spelen en niet gevoelig is voor “het zoontje van”. Daarnaast hebben we het over het werven van spelers van buiten de club. Naast dat we zelf actief op zoek zijn naar talenten, krijgen we maandelijks tientallen verzoeken van jongens die bij Kozakken Boys willen komen voetballen. Zijn ze goed genoeg en wat is het plan met hen? Peter moet kunnen beslissen en mij adviseren waar nodig. Ik moet hem daarop blind kunnen vertrouwen. Met zijn ervaring en netwerk is Peter in mijn ogen de aangewezen persoon voor deze klus’.

Drijver: ’De naam van Kozakken Boys is enorm goed, dat merk ik ook met de gesprekken die ik voer. Dat heeft te maken met de constant goede prestaties van het eerste en het aantal spelers dat de club in de afgelopen jaren heeft afgeleverd aan het profvoetbal. Echter, als je kijkt naar het niveau van de jeugd, denk ik dat daar zeker nog meer uit te halen valt. Hoe leuk zou het zijn als je over vijf jaar drie jonge regionale spelers bij het eerste krijgt en hen een jeugdcontractje kunt aanbieden, zodat ze kunnen voetballen in plaats van vakkenvullen bij Albert Heijn?’

Herkenbaarheid
‘Johnny Lommers is het voorbeeld van een speler waarvan men hoopt dat hij het haalt’, verduidelijkt Spaan. ‘Als hij gaat warmlopen staat het publiek al op de banken. De supporters hunkeren naar een stukje herkenbaarheid in het team, maar ze snappen ook goed dat dat niet ten koste moet gaan van de kwaliteit die je nodig hebt om in de Tweede Divisie te kunnen voetballen. Daar investeren we nu in. Kijk, ik word natuurlijk beoordeeld op het spelersmateriaal wat ik dit seizoen op het veld heb staan, terwijl we nu echt investeren in de toekomst. Ik had van het geld dat we nu in de jeugdopleiding steken bij wijze van spreken ook twee nieuwe spitsen kunnen halen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit het beste is voor Kozakken Boys. Hier zullen we op de lange termijn zowel sportief als financieel profijt van krijgen’.

Met het hervormen van de jeugdopleiding komt ook direct het tweede elftal aan bod. ‘Jongens van Kozakken Boys JO19 zijn niet sterk genoeg om te concurreren met de mannen van het eerste, die een stuk ouder zijn en over het algemeen allemaal al een berg ervaring hebben in de top van het amateurvoetbal of in het profvoetbal. Omdat ons tweede elftal voor die jongens niet interessant genoeg is, zie je dat zij op een gegeven moment de club verlaten om in het eerste te spelen bij Almkerk, Altena, noem maar op. Dat is ook niet gek, vaak kunnen die jongens al een leuk centje verdienen in de tweede klasse. Daarbij, als je op 18-jarige leeftijd al wél meekunt met het niveau van de Tweede Divisie, voetbal je niet bij Kozakken Boys maar bij Feyenoord. Allemaal heel logisch’.

Volgende stap
Spaan vervolgt: ‘De laatste jaren kregen we de situatie dat we ons tweede elftal bijna niet meer konden bemensen. Op lange termijn is dat natuurlijk enorm slecht voor je club, omdat dan het eerste elftal compleet afbrokkelt ten opzichte van de rest van de vereniging. We zijn van een regionale hoofdklasser die speelde tegen Nieuw Lekkerland en Nivo Sparta gegaan naar een niveau dat tegen profvoetbal aanschuurt. Het werd écht hoogtijd dat we als club ook hierin de volgende stap zouden zetten’.

(tekst en foto: Devin van der Wiel, Kozakken Boys)

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Volg ons op Facebook }

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup