Logo regio-voetbal.nl
• Ferry van de Wal overtrof met zijn derde plek alle verwachtingen.
• Ferry van de Wal overtrof met zijn derde plek alle verwachtingen. (Foto: Eline Bakker)

WK-brons Kettlebell voor ex-voetballer Ferry van de Wal

  •   keer gelezen   Nieuws

KEDICHEM • Het WK Kettlebellsport werd vanwege de coronacrisis uitgesteld, maar tijdens de online versie die in plaats daarvan werd gehouden, eindigde Ferry van de Wal (41) uit Kedichem als derde. “Een ongekend resultaat.”


Van de Wal is in deze regio bekend als voetballer. Met name van HSSC ‘61 uit Hei- en Boeicop, maar ook van MVV ‘58 uit Meteren en Leerdam Sport, terwijl hij nog niet zo lang geleden Rhelico uit Rumpt trainde. Na zijn actieve voetbalcarrière hield hij zich bezig met CrossFit. 

“Ik genoot daarvan en kon er mijn energie in kwijt. Maar ja, je wordt van lieverlee wat ouder en dus gevoeliger voor blessures en pijntjes”, zegt Van de Wal, in het dagelijks leven onder meer actief als sportdocent van het Koning Willem I College in Den Bosch en als personal trainer.

Record
Via een zoektocht kwam de inwoner van Kedichem zo’n anderhalf jaar geleden in contact met kettlebellsport. Bij die sport gaat het erom een oefening met een grote kogel met een handvat eraan gedurende tien minuten zo vaak mogelijk te herhalen.

“Ik volgde een les bij een vriend die in Rotterdam een fitnesscentrum heeft en dat vond ik erg leuk. Ik heb toen zelf een paar kettlebells gekocht en ben aan de slag gegaan. Tijdens mijn eerste wedstrijd verbeterde ik meteen het Nederlands record. Dat smaakte natuurlijk naar meer.”

Mentaliteit belangrijk
Van de Wal geniet met volle teugen van de sport.

“Ik train inmiddels zo’n zes keer per week anderhalf uur. Bij het CrossFitten trainde ik nog vaker, maar daar heb je veel verschillende oefeningen. Nu maak ik voortdurend dezelfde beweging en moet ik oppassen dat niet te vaak achter elkaar te doen. Deze sport is mij op het lijf geschreven. Kracht, uithoudingsvermogen en mentaliteit zijn belangrijk, terwijl ook techniek een grote rol speelt. Er zijn drie categorieën – snatch, long cycle en biathlon - en ik specialiseer me in alle drie.” 

De Kekummer constateert dat de sport in Nederland nog in opkomst is. “Het staat hier in de kinderschoenen vergeleken bij het buitenland. De sport is ontstaan in Rusland. Wat voetballen bij ons is, is kettlebellsport daar. Maar ook in landen als Oekraïne, China, Mongolië en Italië is het populair.”

In Nederland is de sport bekend in Rotterdam en omgeving. Hetzelfde geldt voor het oosten van ons land. “In deze regio wordt het amper beoefend. Vandaar dat ik van plan ben het hier te gaan promoten.”

In een klap bekend
Met zijn prestaties trok Van de Wal de aandacht. “Toen ik anderhalf jaar geleden begon, kon ik weinig en wist ik niks. Ik ging heel nederig van start en stelde me zeer bescheiden op. Toen ik bij mijn eerste wedstrijd het Nederlands record verbeterde, was ik in een klap bekend in het wereldje.”

Inmiddels heeft hij drie nationale records op zijn naam staan en in november kwalificeerde hij zich voor de wereldkampioenschappen die deze week in Madrid gehouden zouden worden. “Door het coronavirus werd het WK uitgesteld tot december, maar de organisatie wilde toch wat doen voor de gekwalificeerde sporters. Ik vond het een uitdaging om mee te doen.” 

Het online kampioenschap kende strenge regels: het wegen van de kettlebells van 24 kilo én de deelnemers en de uitvoering moest in één ‘take’ worden gefilmd om fraude tegen te gaan. “Bovendien waren publiek en muziek verboden. Iedereen moest in z’n eentje aan de slag. Voor mij geen probleem, want ik train altijd alleen.”

Van de Wal kwam uit op het onderdeel snatch, waarbij de kettlebell boven het hoofd moet worden getild. “Je mag gedurende tien minuten een keer overpakken naar je andere hand. Kun je die tien minuten niet vol maken, dan moet je de kettlebell neerzetten. Het aantal keren dat je de oefening uitvoert, is je score. Als je de kettlebell laat vallen, eindig je op nul.” 

Van de Wal hield het tien minuten vol en kwam uit op 180 herhalingen.

Ongelooflijk
“Een derde plaats. Brons. Ongelooflijk. De bondscoach zei dat ze wist dat ik het kon, maar ze was onder de indruk dat het nu al gebeurde. Niet te geloven dat ik op mijn leeftijd niet alleen meedoe op nationaal niveau, maar nu ook internationaal meetel. Jammer dat het geen Olympische sport is. Dat zou helemaal geweldig zijn geweest.”

Er staat Van de Wal een drukke tijd te wachten. In oktober volgt het Europees kampioenschap in Lissabon, in november het Nederlands kampioenschap en in december het wereldkampioenschap in Madrid. 

“Een intensieve periode, maar die kampioenschappen zijn te leuk om te laten lopen. Ik ben nog maar net bezig en weet dat er nog veel meer in zit. De magische grens van tweehonderd herhalingen moet haalbaar zijn. Ik geniet van deze sport. Jammer dat ik er niet eerder mee begonnen ben.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup