• Richard van Cappellen en Wout Ooms.
• Richard van Cappellen en Wout Ooms. Foto: Wijntjes Fotografie

Richard van Cappellen (Spirit) en Wout Ooms (DCV): ‘Op naar de derby!’

Nieuws Voorbeschouwingen 810 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL/OUDERKERK A/D IJSSEL • Ooit speelden ze één seizoen samen bij Capelle, nu komen ze elkaar tegen als trainer; Spirit-coach Richard van Cappellen en DCV’s technische man Wout Ooms. Een verhaal over voetbal, het bouwen aan teams en plezier.

“Ik heb toch maar mijn Spirit-jasje aangetrokken”, glimlacht Richard van Cappellen, terwijl hij interviewlocatie Het Waalplantsoen op wandelt. Wout Ooms kan er om lachen. Zo werkt het tussen de coaches van DCV en Spirit. Een dolletje hoort erbij.

31 oktober
Op 31 oktober zal het anders zijn. Dan treffen beide clubs elkaar in de IJsselderby op Ouderkerks grondgebied. Een opdracht van een affiche waar veel liefhebbers van het streekvoetbal al reikhalzend naar uitkijken.

“Bij mijn spelers leeft het enorm”, stelt Wout Ooms vast. “Die pot staat in alle agenda’s, hoor!” In de kleedkamer van Spirit is het duel met de Krimpense buurman ook al een aantal keren sprake gekomen. “Dat komt niet alleen omdat DCV uit de buurt komt en als een sportieve rivaal wordt gezien”, weet Richard van Cappellen. “Het feit dat de meeste spelers van beide clubs elkaar goed kennen, doet ook een duit in het zakje. Prachtig toch?!” 

Vorig jaar trokken de derby’s tussen beide regioclubs zo’n 1500 toeschouwers en was er sprake van een fantastische ambiance. Of dat op 31 oktober ook zo zal zijn, is maar zeer de vraag. Zolang het coronaspook nog rondwaart lijkt het toelaten van (veel) publiek een utopie.

Eervol
Waar Richard van Capellen alweer vier seizoenen als hoofdtrainer van Spirit fungeert, maakt Wout Ooms (50) na liefst zeven seizoenen bij de collega-tweedeklasser SVS, in die functie zijn debuut bij DCV.

“Ik vond het mooi en eervol dat DCV me vroeg”, zegt hij. “Enige nostalgische gevoelens kon ik daarbij niet onderdrukken. Ik heb hier tot mijn 24-ste gevoetbald en ben er later nog eens teruggekeerd als assistent van toenmalig hoofdtrainer Ronald Klinkenberg. Na zo’n lange periode bij SVS werd het tijd om aan iets nieuws te beginnen, vond ik. Ik heb hele mooie jaren gehad in Capelle en we waren succesvol. In mijn eerste seizoen weden we meteen kampioen in de vierde klasse. Bij mijn afscheid liet ik een prima tweedeklasser achter. Toch was het goed om afscheid te nemen. Zowel de groep als ik was toe aan een frisse nieuwe start.” 

“Met DCV wil ik goed en herkenbaar voetbal spelen. Dat kán absoluut met deze spelersgroep, die voornamelijk bestaat uit jongens uit de regio. Van de oude selectie zijn alleen routinier Fonseca en keeper Ensing verdwenen. Ik heb er een aantal prima voetballers voor terug gekregen. Als ik het zo in moet schatten is een plek in het linkerrijtje van deze sterke tweede klasse haalbaar.”

Geen puntengeld
Richard van Cappellen kent zijn ploeg zo langzamerhand van haver tot gort. Ook deze zomer kende Spirit -zoals gewoonlijk- weinig mutaties. “Dat is traditie bij deze vereniging”, stelt Van Cappellen (39) glimlachend vast. “Heeft zeker ook te maken met het feit dat onze club geen puntengeld betaald of anderszins in financieel opzicht spelers beloont. Wel zorgt de vereniging voor uitstekende faciliteiten voor de groep. Ook dat is zeker wat waard.”

“Met deze selectie willen we proberen een plek in de top 4 te bereiken. Als dat lukt dan spelen we bijna automatisch ook nacompetitie. Vorig seizoen draaiden we al prima bovenin mee. De groep is inmiddels weer een stukje verder in zijn ontwikkeling. Dat moet ertoe leiden dat we nog wat steviger in onze schoenen staan op momenten waarop dat gevraagd wordt. In het verleden waren we dan soms wat te bleu en lieten we ons te gemakkelijk intimideren. Dat moet er uit en dat weten de spelers ook. We mogen best wat zelfbewuster zijn, zeker gezien het talent dat we in het veld brengen. We hebben gewoon een prima ploeg.”

Dat ze elkaar ooit als trainer tegen zouden komen, hadden Richard van Cappellen en Wout Ooms pakweg 20 jaar geleden niet kunnen bevroeden. “Ik heb als speler nooit die ambitie gehad”, zegt Wout Ooms. 

“Ik in eerste instantie ook niet”, glimlacht Richard van Cappellen. “Tijdens mijn opleiding aan de HALO kwam het gevoel echter wel aan de oppervlakte. Ik heb nooit spijt gehad van het trainersvak.” Voor Ooms geldt hetzelfde. Op naar de derby!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app