• Camille Stouthart en Bergambacht-trainer Jerry de Groot.
• Camille Stouthart en Bergambacht-trainer Jerry de Groot. Foto: Wijntjes Fotografie

'Bergambacht hoort in derde klasse'

Nieuws Voorbeschouwingen 1.012 keer gelezen

BERGAMBACHT • Bergambacht hikt al jaren tegen promotie aan. Titels werden verspeeld in de slotfase van de competitie en ‘angstgegner’ Lekkerkerk bleek in twee finales van de nacompetitie te sterk.

Bergambacht-trainer Jerry de Groot, die aan zijn tweede seizoen begint, vindt dat de zaterdagvierdeklasser een stap omhoog moet maken. In de oefen- en bekerwedstrijden deed zijn spelersgroep niet onder voor derdeklassers. Tegen Schoonhoven werd vorige week met 3-3 gelijkgespeeld.

"Van onze tegenstanders kregen we te horen dat Bergambacht in de derde klasse thuishoort,” vertelt De Groot zelfverzekerd. "Onze aanvalslinie, die bestaat uit Twan Schmidt, Luuk Botter en Pieter Meijer, scoort aan de lopende band. Jelle Hordijk is weer blessurevrij en dan beschikken we nog over Damy Straver als een trefzekere pinchhitter. Jan Smits keerde terug bij Bergambacht en is een versterking voor het middenveld. Tot nu toe keek hij nog de kat uit de boom, maar ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij zich meer moet laten gelden. Met elf ideale schoonzonen word je geen kampioen.”

Thuisvoordeel
In uitwedstrijden verspeelde Bergambacht vorig seizoen bijna geen punten. Het thuisvoordeel drukt echter als een loden last op de schouder van menig speler, die zich door kritische geluiden van de aanhang laat ringeloren. De vele onderlinge familiebanden zijn daar debet aan.

"We hebben een trouwe aanhang, die ons uit en thuis volgt,” weet De Nieuwerkerkse oefenmeester, die werkzaam is in de financiële dienstverlening. "Natuurlijk hebben zij recht van spreken, maar assistent-trainer Ron de Heer en ik bepalen wie op welke plek speelt en niet de mensen langs de kant.'

Vervolgens: "Onder onze leiding weten de jongens waar ze aan toe zijn. Ik houd van duidelijkheid. Vroeger was ik als doelman van onder meer eersteklasser Xerxes/DZB dominant in het strafschopgebied. Ik kon goed meevoetballen en in een-op-een-situaties kwam ik vaak als winnaar uit de strijd. De achterste vier en de middenvelders moesten naar mij luisteren. Dat pakte goed uit. Alles staat met duidelijk communiceren en dat doe ik met mijn spelers.”

Jerry de Groot beschikt over een brede selectie. "Acht spelers van onder de 19 kwamen over. De eerste drie elftallen spelen prestatievoetbal. Alle eerste jeugdteams spelen minimaal in de eerste klasse.”

Nieuwkomer
In de defensie is Camille Stouthart (20) een van de weinige nieuwkomers in het ervaren elftal. Vorig seizoen speelde de hbo-student Human Resort Management in het tweede team. Zijn strijdlust viel op bij de trainersstaf. Stouthart mocht een paar keer aansluiten bij de A-selectie voor oefenwedstrijden en op het trainingskamp in Spanje was hij ook van de partij.

"Toen ik overstapte naar de senioren was het de bedoeling, dat ik in een vriendenteam zou gaan spelen,” vertelt de nieuwbakken rechtsback. "Daar zag ik op het laatste moment vanaf, want daar ben ik te fanatiek voor. Ik stond in de jeugd en als eerstejaars senior rechtsbuiten, maar Jerry de Groot vindt dat ik beter tot mijn recht kom in de laatste linie. In de voorbereiding heb ik alles gespeeld en kreeg snel het vertrouwen van mijn medespelers. Mijn doel is mijn basisplaats te behouden en met het elftal elke wedstrijd winnend af te sluiten." 

"Mijn taak is om strijd te leveren. Aan verliezen heb ik een hekel. De twee verloren finales van de nacompetitie tegen Lekkerkerk heb ik als fanatiek toeschouwer meegemaakt. Het verlies was pijnlijk. Het seizoen begint op zaterdag 19 september met een thuiswedstrijd tegen het Zoetermeerse Oosterheem. Ik ken alle ploegen, maar ik verwacht dat wij in de competitie opnieuw hoge ogen gaan gooien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app