Logo regio-voetbal.nl
<p>• Nivo Sparta - GRC 14 (6-1).</p>

• Nivo Sparta - GRC 14 (6-1).

(Foto: Marco Oomen)

BAV: ‘Dertig procent voetbalclubs vreest voor voortbestaan’

  •   keer gelezen   Nieuws

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) maakt zich grote zorgen over de toekomst van amateurclubs in Nederland. Bij een rondgang onder de bijna 1.600 leden blijkt dat 30% van de verenigingen vreest voor haar voortbestaan door de huidige regels. In een eerdere enquête, gehouden tijdens de eerste golf in de coronacrisis, was dit percentage nog een stuk lager: 8,7%. 


BAV-voorzitter Ben van Olffen merkt in alle contacten die de belangenorganisatie heeft dat er grote zorgen zijn bij veel amateurclubs. ‘Dat geldt voor alle sporten, maar vooral in het voetbal zijn kantineopbrengsten een significant onderdeel van de inkomsten. Die vallen nu opnieuw weg en dan stevenen we af op een groot probleem.’ 

Natuurlijk is de BAV blij dat verenigingen weer gelegenheid kunnen bieden om te sporten, maar de sluiting van de kantines betekent in feite een financiële lockdown. Dat kan niet meer ingehaald worden.

Nieuw steunpakket
Volgens de belangenorganisatie moet er snel een tweede steunpakket voor sportverenigingen komen. Van Olffen: ‘Van het eerste steunpakket voor de sport hebben veel verenigingen kunnen profiteren. Veel amateurclubs hebben nu geen lange adem. Er moet binnenkort iets gebeuren én het moet snel worden uitgevoerd.’

De KNVB en NOC*NSF moeten aandringen op eenvoudige regelgeving die gemakkelijk uitgevoerd kan worden voor de sportverenigingen.

Schrijnend
De belangenorganisatie is ook niet te spreken over de werkwijze van veel gemeenten. ‘Het is schrijnend dat er nog gemeenten zijn die verenigingen niet gecompenseerd hebben voor de huurvergoeding voor de periode maart tot en met juni, terwijl de Rijksoverheid hiervoor €120 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Deze gemeenten zijn bang uit dat fonds niet voor 100% gecompenseerd te worden. Beseffen zij wel welke sociale waarde verenigingen hebben in de samenleving, in het dorp, in de wijk? Natuurlijk, verenigingen zullen de financiële bakens moeten verzetten, maar een vereniging die verdwijnt komt niet zo maar terug’, aldus Van Olffen namens de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup