Logo regio-voetbal.nl
Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Björn Paul (Vuren) als komeet uit de startblokken: ‘Ik wil iedere wedstrijd scoren’

  •   keer gelezen   Nieuws

vuren • 


VUREN • Eén van de opvallende hoofdrolspelers bij de prima seizoensstart van Vuren is Björn Paul. De 18-jarige spits schoot uit de startblokken. In de eerste vijf officiële wedstrijden (inclusief de bekerwedstrijden) scoorde hij liefst acht doelpunten. 

Tussendoor maakte hij ook in de oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Altena nog twee treffers. De laatste twee wedstrijden staat hij weliswaar droog, maar áls de competitie uitgespeeld wordt, moet een doelpunt of twintig er wel in zitten.

Dat is in ieder geval waar Björn Paul zelf op mikt. “Ik stel eigenlijk nooit zoveel doelen. Ik ga iedere wedstrijd het veld in om minimaal één keer te scoren. Dat gaat natuurlijk niet altijd lukken, dat bleek de laatste twee wedstrijden. Maar over een heel seizoen wil ik er toch wel twintig maken.” 

Een dergelijke uitspraak lijkt erop te wijzen dat Paul een ‘bravourespits’ is, maar niets is minder waar. Hij wordt vaak omschreven als ‘nog te bleu’. Hij weet dat dat één van de punten is waaraan hij moet werken. “Vorig seizoen zei ik in het veld eigenlijk nooit iets. Ik mag wel iets brutaler worden, maar heb het idee dat ik daarin al wel wat groei. Dat komt ook doordat ik nu het vertrouwen krijg en echt basisspeler ben.” 

Vertrouwen
Dat laatste beaamt Michael van Markus, die enkele jaren jeugdtrainer van de spits was. “Björn heeft vertrouwen nodig. Dat heeft hij altijd gehad”, vertelt Van Markus, wiens zoon Tygo ook regelmatig bij de selectie zit. “Als hij dat vertrouwen krijgt, dan betaalt hij het terug. Maar hij had nooit een grote mond, soms mag hij wel wat meer van zich afbijten. Eerder dit jaar zag ik hem tekeer gaan tegen een medespeler. ‘Eindelijk’, dacht ik toen.”

Zijn bescheidenheid had vanzelfsprekend ook voordelen, vindt Van Markus. “Voor een trainer is hij een ideale speler. Hij voert alles wat je vraagt uit zonder te zeuren. Iedere speler zeikt wel eens, maar hij nooit. En hij had ook voordeel bij zijn karakter, want zijn teamgenoten werden ook nooit boos op hem als hij een kans verprutste.” 

In de twee laatste wedstrijden stond Paul door de afwezigheid van Luuk van der Vliet aan de linkerkant opgesteld. Prompt wist hij niet te scoren. “Ik ben ook wel echt een spits, daar speel ik al mijn hele leven en voel ik me het meest thuis”, zegt Paul. “Maar als ik aan de zijkant moet spelen, doe ik ook gewoon zo goed mogelijk mijn best.” 

Slimmer worden
Afgelopen zaterdag zat Paul tegen SV Meerkerk niet zo lekker in de wedstrijd, maar zag je bij vlagen wat hem goed maakt. Hij is technisch sterk, doelgericht en ontzettend snel. Dat zijn kwaliteiten waarmee je toch ook aan de zijkant uit de voeten moet kunnen.

“Het was het vandaag niet helemaal bij Björn”, zei trainer Rick Kolff na de wedstrijd. “Uit zo’n wedstrijd moet hij zelf meer kunnen halen. Hij moet slimmer worden. Vandaag stond hij wat te veel met z’n rug naar z’n tegenstander, terwijl hij hem juist zou moeten opzoeken. Hij heeft een heel goede techniek en is snel en onvoorspelbaar. Dan moet je zorgen dat je je tegenstander een paar keer uitspeelt. Dat kwam er vandaag niet uit, maar de aanvoer was ook niet altijd goed.” 

Ups en downs
Kolff heeft vertrouwen in zijn aanvaller. “Als hij de ruimte krijgt, dan is hij zó doelgericht. Dat is misschien niet altijd de beste keuze, maar als spits moet je dat wel zijn. En laten we niet vergeten dat hij pas achttien is, dan gaat het met ups en downs. Met Björn erbij kunnen we nu echt keuzes maken, want voorin hebben we ook nog Fabian van Horssen en de broertjes Van der Vliet lopen.”

Met linksbuiten Luuk van der Vliet heeft Björn Paul in het veld duidelijk een klik, zoals ook voorganger Bart Muilenburg dat had. “Luuk en ik komen uit hetzelfde jaar en hebben dus al heel veel samen gespeeld. Ik denk dat dat wel mee helpt”, zegt Paul. “Maar het heeft ook met Luuk als voetballer te maken. Als hij met de bal weg is, weet ik dat ik voor het doel moet zijn, want dan gaat die bal voor komen.”

Maarten van Hoogevest
Freelance-redacteur Regio-Voetbal en Het Kontakt Leerdam
Volg @MvanHoogevest op twitter >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup