• Achilles Veen - Roda JC (0-2).
• Achilles Veen - Roda JC (0-2). Foto: Rick den Besten - Regio-Voetbal

KNVB komt Kozakken Boys, SteDoCo, Achilles Veen en Sliedrecht financieel en sportief tegemoet

18 nov 2020, 09:16 Nieuws 2.851 keer gelezen

REGIO • Door de coronamaatregelen gaat het Toto KNVB-bekertoernooi verder zonder de 26 amateurclubs die nog in de strijd waren. Zij worden financieel en sportief wel gecompenseerd, heeft de KNVB woensdagochtend bekendgemaakt.

De vergoeding voor het bereiken van de eerste ronde (10.000 euro) zal ook aan de 26 amateurclubs worden uitgekeerd. Daarnaast stond op voorhand vast dat wanneer amateurverenigingen toch het bekertoernooi hadden kunnen vervolgen, negen amateurverenigingen zich zouden hebben geplaatst voor de tweede ronde. Een vergoeding die gelijk staat aan de hoogte van deze wedstrijdvergoedingen wordt op een gelijkmatige manier verdeeld over de 26 nog deelnemende amateurverenigingen. 

De 26 clubs die het betreft zullen worden toegelaten tot het landelijke bekertoernooi 2021-2022. In onze regio gaat het om: Kozakken Boys, SteDoCo, Achilles Veen en Sliedrecht.

Charme
“Dit is absoluut een heel grote teleurstelling”, zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. “Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen. Het verder doorschuiven van de eerste en tweede bekerronde naar de tweede competitiehelft is niet mogelijk door de krappe speeldagenkalender van het betaald voetbal. Om het bekertoernooi dit seizoen uit te spelen, is het daarom helaas noodzakelijk om alleen met de betaaldvoetbalclubs door te gaan. Maar ook bij die clubs rijzen de problemen. We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo’n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden.”

Zware klap
“Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “In de TOTO KNVB Beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaaldvoetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren. Rest ons nu niets meer dan vooruit te kijken. We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen. Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen. Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo’n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten. Half december moeten we bepalen of de competities half januari kunnen worden hervat, of dat de opzet hiervan moet worden ingekort.”

De directie van de KNVB en andere vertegenwoordigers uit de sportwereld hebben volgende week een gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) waarbij ook de problemen en deadlines van het voetbal opnieuw worden besproken.

Lees ook: www.regio-voetbal.nl/nieuws/nieuws/234472/knvb-schrapt-deelname-amateurclubs-aan-knvb-beker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app