Wie pakt de titel in de Eredivisie? | Voetbalnieuws uit de regio, altijd actueel
Logo regio-voetbal.nl
Foto:

Wie pakt de titel in de Eredivisie?

  •   keer gelezen   Nieuws

Het Eredivisie seizoen is inmiddels alweer enkele maanden begonnen en de eerste contouren van de stand beginnen te komen. De vraag is, wie wordt er dit jaar kampioen? 


We bespreken de clubs die strijden om de titel. Met natuurlijk de traditionele top drie van Ajax, PSV en Feyenoord. Maar wie weet doen AZ, FC Twente en Vitesse dit seizoen ook wel mee. Die clubs mengen zich op dit moment in elk geval flink bovenin de stand van de Eredivisie.

We kijken naar de race om de titel tussen Ajax, PSV, Feyenoord en de andere mogelijke kanshebbers. Wie heeft de beste papieren en waarom? We beschrijven de clubs aan de hand van resultaten, aankopen en de trainer.

AFC Ajax
We beginnen met de club die afgelopen seizoen afsloot als nummer één van de ranglijst. Ajax werd niet uitgeroepen tot kampioen in het door corona afgebroken seizoen, maar mocht wel de Champions League in vanwege die eerste plek. AZ bleef verbouwereerd achter en moest zich tevreden stellen met een plek in de voorronde. Daarin werd het vervolgens uitgeschakeld waardoor nu de Europa League rest.

Net als altijd is Ajax ook dit jaar weer een kanshebber. De club strijdt voor de titel in de Eredivisie, ook volgens
de bookmakers
. De Amsterdammers hebben een goede kans en staan momenteel ook bovenaan. Door
veel kenners worden de recordkampioenen ook gezien als dé te kloppen ploeg.


Ajax raakte het afgelopen seizoen wel de nodige spelers kwijt. Een jaar eerder vertrokken al Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Deze zomer volgden Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Joël Veltman uit de basis van de Amsterdamse club. 

Technisch directeur Marc Overmars zat echter niet stil en ging flink aan de slag op de transfermarkt. Hij maakte een miljoenen aankoop en haalde Anthony en Mo Kudus naar Amsterdam. Als klap op de vuurpijl, sloeg hij toe door Davy Klaassen terug naar de hoofdstad te halen. De drie aankopen bleken directe versterkingen, al moet Ajax Kudus voorlopig missen vanwege een blessure. Trainer Erik ten Hag is nog wat zoekende naar zijn favoriete opstelling, maar dat er rekening gehouden moet worden met de Amsterdammers, is een zekerheid.

PSV
Als we naar de laatste decennia kijken is PSV de grote concurrent van Ajax. Op enkele keren na verdeelden de Eindhovense en Amsterdamse clubs de landstitels sinds jaar en dag. Afgelopen seizoen kende PSV een moeilijk jaar. Het begon nog aardig onder de trainer van destijds, Mark van Bommel. In de herfst ging het echter mis en na een aantal opeenvolgende nederlagen in zowel Europa als de Eredivisie werd Van Bommel ontslagen.

In de zomer wist PSV de succesvolle trainer Roger Schmidt aan zich te binden. De Duitse trainer, in het verleden onder meer succesvol bij Bayer Leverkusen en Red Bull Salzburg, staat bekend om zijn pressievoetbal en moest nieuwe schwung in het Eindhovense team brengen. Ook op de transfermarkt lieten de Eindhovenaren zich niet onberoerd. Een waslijst aan nieuwe spelers moeten ervoor zorgen dat Schmidt zijn favoriete spelletje kan gaan spelen in Eindhoven.

Meest in het oog springend was de last-minute transfer van Mario Götze. De topspeler van weleer, die in de WK-finale van 2014 nog de winnende goal wist te maken, tekende op de slotdag van de transferwindow een contract in Eindhoven.

Het tekent de ambities van PSV en dat maakt de club een serieuze kanshebber op de titel dit seizoen.

Feyenoord
De derde club van de traditionele top drie is natuurlijk Feyenoord. Toch werd de Rotterdamse club deze eeuw pas één keer kampioen. Dat was drie jaar terug, toen de club onder leiding van Giovanni van Bronckhorst en aan de hand van Dirk Kuyt boven zichzelf uitsteeg en met de schaal stond. Sindsdien lukte het Feyenoord niet meer om een gooi te doen naar de titel, al ging het vorig seizoen goed sinds de komst van Dick Advocaat.

Het vorige seizoen begon dramatisch. Trainer Jaap Stam vertrok na een kansloze 4-0 nederlaag bij Ajax en werd opgevolgd door good-old Dick Advocaat. Aan de hand van hem begon Feyenoord aan een opmars, die gestuit werd door het coronavirus. Hoe het geëindigd was weet niemand, maar Feyenoord was op de goede weg om zich te mengen in de titelstrijd met Ajax en AZ.


Er was deze zomer niet zoveel geld voor investeringen in Rotterdam. De grootste winst voor Feyenoord was het binnenboord houden van Steven Berghuis, de captain die een belangrijke rol heeft in de ploeg van Dick Advocaat. Daarnaast pakte de club buitenkansjes door aanvallende middenvelder João Carlos Teixeira en de transfervrije Bryan Linsen vast te leggen.

Kort gezegd is Feyenoord niet de grote favoriet voor de titel, maar zeker een club om rekening mee te houden dit seizoen. Onder Advocaat werd er nog niet verloren in de Eredivisie, maar de vele gelijke spelen breken de club voorlopig wel op.

AZ
De laatste club die we bespreken is AZ, de nummer twee van afgelopen seizoen. Woedend waren ze in Alkmaar, want volgens hen had niet Ajax, maar zij zelf tot nummer één uitgeroepen moeten worden. De Alkmaarse club won namelijk tweemaal van de Amsterdammers en eindigden op evenveel punten. Alleen een slechter doelsaldo zorgde er uiteindelijk voor dat AZ als tweede eindigde en dus niet direct de felbegeerde Champions League in mocht.

Dit seizoen begon AZ erg matig, omdat de club telkens een (ruime) voorsprong weggaf. Inmiddels loopt de machine van Arne Slot weer aardig. AZ is nu zeker een team om rekening mee te houden in de strijd om te de titel. De club wist de belangrijkste spelers allemaal binnen te houden, dus schrijf AZ maar op, ze gaan weer strijden voor de hoogste plaatsen.

Vitesse, FC Twente of andere clubs?
Tot nu toe doet Vitesse het erg goed en ook FC Twente is het seizoen uitstekend begonnen, onder meer door de goals van Ajax-huurling Danilo. Of deze clubs lang mee kunnen blijven doen is echter de vraag. Meestal blijkt dat als het seizoen langer duurt, dat de clubs die hierboven genoemd zijn toch boven komen drijven. We houden ze echter scherp in de gaten.

(Partnerbijdrage)


Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup