Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Betalen amateurspelers via derden vanaf zomer 2022 verboden

Algemeen 2.705 keer gelezen

REGIO • Vanaf het seizoen 2022/’23 mogen amateurvoetballers géén andere vergoeding meer ontvangen dan een daadwerkelijke onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding volgens de vrijwilligersregeling. Dat voorstel heeft de bondsvergadering van de KNVB maandag goedgekeurd.

Binnen het amateurvoetbal is al langer discussie over het betalen van spelers en onder welke voorwaarden dat wel en niet zou moeten worden toegestaan. 

Contractspelers
Onder de nieuwe regelgeving mogen verenigingen nog steeds spelerscontracten afsluiten die zijn geregistreerd bij de KNVB. Daarmee zijn deze spelers contractspelers zoals vastgelegd in de reglementen van de bond.

Betalen door derden verboden
De nieuwe regelgeving verbiedt echter verenigingen om spelers voor deelname aan wedstrijden en trainingen te betalen via derden, zoals sponsors of aan een vereniging gelieerde stichting. Zo blijven alleen amateurspelers over die géén vergoeding ontvangen, behalve een daadwerkelijke onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding volgens de vrijwilligersregeling.

Handhaving
De handhaving van de nieuwe regels gaat steekproefsgewijs plaatsvinden, op basis van high trust, high penalty. Clubs en spelers zullen worden gestraft wanneer ze de regels overtreden. Dat kan voor spelers bijvoorbeeld gaan om lange uitsluitingen of schorsingen en voor clubs om plaatsing in een lagere klasse of het inhouden van maximaal vijf wedstrijdpunten op de ranglijst van de lopende competitie.

Ingangsdatum
De nieuwe regelgeving gaat vanaf het seizoen 2022/’23 in. Zo kunnen amateurverenigingen en spelers optimaal worden voorgelicht door de KNVB en hebben ze voldoende gelegenheid om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.

(bron: KNVB)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden