• Wilhelmina'26 - EBOH (4-2).
• Wilhelmina'26 - EBOH (4-2). Foto: Gerald van Zanten

KNVB-directeur Van der Zee ziet klein succesje: ‘Waarde van de sport staat eindelijk op de kaart’

Nieuws 1.120 keer gelezen

REGIO • Volgens directeur amateurvoetbal KNVB Jan Dirk van der Zee is er in de Haagse lobby ‘een kleine succesje’ geboekt: ‘Voor de middellange termijn lijkt het erop dat de waarde van sport eindelijk op de kaart staat’. Dat bericht Van der Zee dinsdag aan de clubs. 

Van der Zee: ‘Het was een duidelijke boodschap gisteravond van de minister-president vanuit het Torentje: Nederland gaat vanaf vandaag voor 5 weken in ‘lockdown’. De coronacijfers laten helaas geen andere keuze. En hoewel de boodschap begrijpelijk is, is het voor het amateurvoetbal wederom geen goed nieuws. Daar waar er voor de jeugdteams gelukkig niks verandert, wordt het perspectief voor de seniorenteams er niet beter op. Sterker nog, vanaf vandaag mogen zij enkel nog in tweetallen buiten trainen. Hoewel we ons beseffen dat dit voor een teamsport als voetbal geen doen is, hebben we ons hier even bij neer te leggen’.

Winst
‘Is er dan helemaal geen goed nieuws te noemen? Ja, dat is er wel. De sportsector staat steeds vaker en positiever op de agenda’s van de bewindsvoerders. Het is als winst te benoemen dat de sport er relatief gezien het minst slecht vanaf komt. Ik besef dat geen enkele vereniging daar nu iets voor koopt, maar voor de middellange termijn lijkt het erop dat de waarde van sport eindelijk op de kaart staat. Een klein succesje van de maandelijkse gezamenlijke lobby die we met elkaar voeren en een beter perspectief voor de fasen waarin wordt nagedacht over heropening’.

Advies
Op 7 december hebben we namens het amateurvoetbal met circa duizend verschillende voetbalshirts het woord ‘STIL’ op het Malieveld in Den Haag gelegd. Hiermee vroegen we op een ludieke manier aandacht van het kabinet voor de 600.000 amateurvoetballers die vanwege de coronamaatregelen sinds 13 oktober stilstaan. We vroegen het kabinet om een klein stapje te zetten om zo senioren weer volledig te kunnen laten trainen. Deze actie heeft geresulteerd in een goed en constructief gesprek tussen de KNVB en minister-president Mark Rutte en minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark.

Tijdens dit gesprek is afgesproken om advies te vragen aan het OMT over de vraag of er vanaf januari weer getraind kan worden in de amateursport, waarbij ook specifiek wordt gekeken naar de groepsgroottes en passende leeftijdscategorieën in de sport.

Daarnaast heeft minister Van Ark aangegeven oog te hebben voor de sportsector –en verenigingen en zich in te zetten voor de financiële gevolgen van de coronamaatregelen. We zijn blij met deze toezeggingen en blijven hier de komende periode met elkaar over in nauw overleg. In de tussentijd kijken we met veel interesse uit naar OMT-advies over de mogelijkheden om vanaf januari weer te kunnen sporten’.

Licht aan het einde van de tunnel
‘Tot zover de voorlopig laatste nieuwsupdate van dit jaar. Een zwaar en bijzonder jaar dat we met z’n allen zo anders hadden voorgesteld. Maar zoals de minister-president gisteren ook benoemde in zijn toespraak: 2021 wordt een jaar van hoop en licht aan het einde van de tunnel. Laten we ons aan deze woorden vasthouden en hopen dat het amateurvoetbal in het nieuwe jaar eindelijk weer kan terugkeren in de vorm die we gewend zijn. Dat hebben we met elkaar in de hand’.

Lees ook: www.regio-voetbal.nl/nieuws/nieuws/235555/half-januari-besluit-over-hervatting-amateurvoetbalcompetitie-n

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Remon Steenbruggen mist na rode kaart de derby tegen buurman ASH 36 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Uitdagingen genoeg voor De Zwerver-trainer Bart van Muyen: 'Het komt echt wel goed' 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
MVV'58 groeit uit zijn voegen en werkt aan nieuwe accommodatie 3 okt., 07:15
Logo
Afbeelding
DCV-clubscheidsrechter Harvy de Bruijn: op naar de 1.000 2 okt., 12:00
Logo
Afbeelding
Hedel verliest in laatste minuut van Ophemert in doelpuntenfestijn: 4-5 1 okt., 18:58
Afbeelding
Marten Boverhof om gezondheidsredenen per direct geen trainer meer van GJS 1 okt., 07:54