• Ayrton Statie.
• Ayrton Statie. Foto: @KozakkenBoys

Kozakken Boys legt clubloze verdediger Ayrton Statie vast na Amerikaans avontuur

25 feb 2021, 09:57 Nieuws Spelerscarrousel 1.698 keer gelezen

WERKENDAM - Kozakken Boys heeft voor komend seizoen Ayrton Statie (26) aan zich weten te binden. De verdediger heeft een contract getekend tot de zomer van 2022. Statie is momenteel clubloos, nadat hij in 2020 vertrok bij het Amerikaanse Reno 1868 FC.

Statie werd geboren op Bonaire, waarna hij op jonge leeftijd in de jeugd van FC Den Bosch terechtkwam. In 2013 maakte de inwoner van Heeswijk-Dinter zijn debuut in de hoofdmacht, waarna hij via FC Eindhoven en FC Oss een opmerkelijk buitenlands avontuur aanging.

Instagram-bericht
‘In 2017 maakte ik deel uit van de Curaçaose selectie op de Gold Cup in de Verenigde Staten’, vertelt Statie op de website van de Werkendamse tweededivisionist. Hij speelde destijds samen met de oud-Kozakken Juriën Gaari en Quentin Jakoba. 

‘Ik speelde daar een aantal goede wedstrijden, waaronder tegen Mexico. Na die wedstrijd kreeg ik via Instagram een berichtje met de vraag of ik interesse had om in Azerbeidzjaan te voetballen. Ik geloofde het niet helemaal, maar ik stuurde het toch even door naar mijn zaakwaarnemer. Het bleek een serieuze aanbieding te zijn en toen ging het snel’. Statie maakte in 2017 de overstap van Oss naar S?bail FK in Bakoe.

‘Ik kon daar goed sparen, ja. Ik wist niets van het land, maar via research en de hulp van een Azerbeidzjaanse oud-teamgenoot leerde ik snel bij. Samen met mijn vriendin ben ik daarheen gegaan’. 

Toch dook Statie niet veel later op in de Tweede Divisie. ‘Wegens familieomstandigheden van mijn vriendin wilden we terug. In Nederland kon ik niet direct een betaald voetbalclub vinden. Via de hulp van Shuremy Felomina (oud-Kozak, red.) kon ik terecht bij FC Lienden’.

‘Het draait niet om mij’
Statie speelde een sterk seizoen bij FC Lienden en ging in 2019 in gesprek met Kozakken Boys. ‘Ik was met de club dichtbij een akkoord, maar na de Gold Cup van 2019 meldde Reno 1868 zich. Ik wilde dat profavontuur heel erg graag aangaan en Kees Spaan (voormalig tc van Kozakken Boys, red.) begreep dat. Toen ben ik naar Amerika vertrokken.’

Reno 1868 FC speelt zijn wedstrijden in de USL Championship, het tweede niveau van de Verenigde Staten. ‘Het team is de opleidingsploeg van MLS-team San Jose Earthquakes. De speelstijl is anders dan ik was gewend. Veel gaat op fysieke kracht en alle teams spelen 1-op-1. Als linksback betekent dat dat je de rechtsbuiten overal op het veld moet volgen, ook als hij even van kant wisselt. Het was een mooi en leerzaam avontuur, midden in de woestijn van Nevada’.

Coronacrisis
Zoals bij velen gooide het coronavirus roet in de American Dream van Statie. ‘Ik mocht in de basis starten, maar bij binnenkomst van het stadion was mijn temperatuur een graad te hoog. Ik werd direct naar huis gestuurd en werd twee weken in quarantaine gehouden. Het team ging draaien en mijn vervanger deed het naar behoren, dus de trainer had geen reden om te wisselen. Ik wilde natuurlijk spelen, maar uiteindelijk gaat het om het team en draait het niet allemaal om mij’. Wegens financiële problemen naar aanleiding van de coronacrisis werd Reno 1868 in 2020 opgeheven.

Begin dit jaar zocht Kozakken Boys weer contact. ‘Ik ben heel dankbaar dat de club nog steeds vertrouwen in mij heeft en ik hier alsnog kan komen spelen. Na deze maanden ben ik enorm hongerig om weer te voetballen en plezier te maken op het veld. Ik wil er een mooi seizoen van maken. De ambities van mij en die van de club liggen hoog, ik kijk er naar uit’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app