Logo regio-voetbal.nl
<p>&bull; Het bestuur van vv Brederodes heft het glas.&nbsp;</p>

• Het bestuur van vv Brederodes heft het glas. 

(Foto: Nico van Ganzewinkel)

Brederodes Vianen bestaat 100 jaar: een echte familieclub

  •   keer gelezen   Nieuws

VIANEN • Voetbalvereniging Brederodes gaat er ondanks de coronabeperkingen een mooi eeuwfeest van maken.


De vereniging bestaat donderdag (18 maart) op de kop af 100 jaar. “We hadden deze prachtige mijlpaal natuurlijk willen vieren met een groot knalfeest met optredens en veel gezelligheid”, zegt voorzitter Taki Anastassiadis. “Maar vanwege corona hebben we een alternatief programma in elkaar gedraaid.”

Donderdagavond is via een livestream een eigen filmproductie te zien en zaterdag zullen alle duizend leden tijdens een Drive Thru worden getrakteerd op een mooi geschenk. 

De laatste filmopnames werden afgelopen zondagmiddag geschoten. Op het hoofdveld was groot het getal ‘100’ gekalkt, dat van bovenaf met een drone in beeld werd gebracht. Omringd door alle bestuursleden hield Anastassiadis een mooie toespraak. Er was een speciaal woord van dank voor wethouder Tirtsa Kamstra vanwege de goede samenwerking tussen de vereniging en de gemeente Vijfheerenlanden. 

“Die goede samenwerking heeft ons gebracht waar we nu staan.” Kamstra: “Ook wij zijn heel blij met de goede samenwerking.” De wethouder overhandigde de vereniging als blijk van waardering een cheque van 250 euro.

Groengelen
Voor de film worden drie vrijwilligers van de GroenGelen in het zonnetje gezet. Het is de harde kern die op zaterdag de belangen behartigt van de zaterdagselectie.

Anastassias: “Allereerst is dat Sjaak Baars, die op zaterdag al heel vroeg aanwezig is om alles in gereedheid te brengen als het eerste thuis speelt. Hij zorgt dat alles helemaal in orde is. Daarnaast Jan en Ria, die met heel veel toewijding de kantine beheren. En ten slotte onze gastvrouw en ambassadrice Yvonne van Dalen, die alle mensen welkom heet op ons sportpark Blankensteijn.” 

En in de film is er natuurlijk ook een plekje ingeruimd voor erelid Bep Kemp.

Ook benoemt Brederodes een medewerker van het jaar. Wie dat is, blijft nog even een verrassing. Anastassiadis: “Het is in elk geval iemand die duizendpoot door de vereniging gaat, voor wie niets teveel is en die bereid is altijd het één en ander te doen voor de club.”

1921
De Viaanse voetbalclub werd opgericht op 18 maart 1921 door enkele sportieve jongeren. De eerste tijd gebeurde dat nog onder de naam ‘Hercules’, maar de naam werd al snel veranderd in Brederodes. Die naam refereert naar het roemruchte adelijke geslacht, dat jarenlang vanuit het kasteel de stad en de omgeving ‘regeerde’.

De vereniging speelde de eerste veertig jaar van haar bestaan op Mijnsherenland. In het laatste oorlogsjaar werd het veld gevorderd door de Duitsers. De accommodatie werd gesloopt. Ook het noodterrein mocht niet mee worden bespeeld. Het kleedlokaal viel ten offer aan de geschutsopstellingen van de bezetter. 

Na de oorlog veerde Brederodes snel weer op. Het speelterrein op Mijnsherenland, dat grondig vernield was, werd weer bespeelbaar gemaakt en het kleedlokaal werd wederom opgebouwd. Ook in die tijd werd er veel aandacht aan de jeugd besteed. Er werden onder andere wedstrijden tegen de Engelse bevrijders georganiseerd. Van de recettes van deze wedstrijden werd een flink bedrag aan het Rode Kruis afgestaan. 

In 1945 werd met vier senioren-elftallen en een aspiranten-team aan de competitie deelgenomen. De club kende in de naoorlogse jaren heel wat ups en downs, met promotie en degradatie. Het eerste elftal werd kampioen in de vierde klasse in 1948, 1956 en 1970. 

Begin jaren zestig werd het terrein Mijnsherenland verruild voor het nieuwe sportcomplex aan de Sportlaan. De locatie was echter al snel te klein en een paar jaar later verhuisde de vereniging naar het huidige complex, waar Brederodes inmiddels beschikt over vijf speelvelden, waarvan één grasveld met verlichting en tribune, drie kunstgrasvelden met verlichting en nog een grasveld.

Familieclub
“Het mooie van vv Brederodes is dat het een echte familieclub is”, zegt voorzitter Anastassiadis. “Dat proberen we op allerlei manieren uit te stralen. Er is hier zowel plaats voor leden die prestatief en leden die recreatief bezig willen zijn. Ook de mindere goden kunnen hier een balletje trappen.”

Brederodes hecht veel waarde aan diversiteit. “Alle gelederen zijn vertegenwoordigd: senioren, jeugd, dames. We hebben G-elftallen en ook al heel lang spelen we in de zaal.” 

Anastassiadis is trots op de geoliede Brederodemachine. “Wij kunnen het niet alleen. We moeten het met elkaar doen. Iedereen draagt z’n steentje bij. Alleen samen staan we sterk.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup