Logo regio-voetbal.nl
<p>• Bestuursleden Arie de Jongh, Johan van Zoelen en Heleen de Wit voor de gloednieuwe bar. Op de foto ontbreekt bestuurslid Jacco de Kiviet.&nbsp;</p>

• Bestuursleden Arie de Jongh, Johan van Zoelen en Heleen de Wit voor de gloednieuwe bar. Op de foto ontbreekt bestuurslid Jacco de Kiviet. 

(Foto: Aangeleverd)

Honderdjarig vv Haaften mag terecht trots zijn

  •   keer gelezen   Nieuws

HAAFTEN • Voetbalvereniging Haaften bestond op 15 maart precies honderd jaar. Pas na de zomer starten de jubileumfestiviteiten, een jaartje later dan gepland.


Toch heeft de vereniging niet stilgezeten tijdens het afgelopen coronajaar. “En er is genoeg om trots op te zijn”, zegt secretaris Heleen de Wit.

“Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft hard gewerkt aan een prachtig cadeau voor alle sportvrienden van onze vereniging. Zij hebben onze gedateerde kantine helemaal opgeknapt en het resultaat is verbluffend.” Vooral de gloednieuwe eikenhouten bar springt in het oog.

Lappen bal
Voetbalvereniging Haaften werd opgericht op 15 maart 1921. Al in de jaren daarvoor zag men op de stoffige grindwegen de opgeschoten jongens uit het dorp tegen een lappen bal of iets dergelijks aantrappen. Er werd ook gevoetbald op Den Bol en op de Kerkewaard, waar ze dan subiet werden weggejaagd door de veldwachter.

Enthousiastelingen van het eerste uur waren onder andere de broers Anton, Piet en Jan-Willem van Rijswijk, zonen van de toenmalige directeur van de PTT. “Deze jongens wisten hun vader te bewegen een echte leren bal te kopen en toen was het hek van de dam”, schreef Willem van Heusden 25 jaar geleden in de jubileumuitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan. 

In de jaren voor de echte oprichting was het vooral ‘wild voetballen’. “Men speelde zonder doelnetten, zonder grensrechters en vaak zonder scheidsrechter. Buitenspel bestond niet, alleen de regels: elke derde hoekschop een strafschop, hetgeen nogal eens meningsverschillen opleverde. Vooral ook het bepalen van de afstand voor de strafschop draaide vaak uit op een knokpartij.”

Derde klasse KNVB
De vooroorlogse jaren waren in sportief opzicht een groot succes. In de jaren dertig voetbalde de vereniging zelfs een paar jaar lang in de derde klasse van de KNVB. Enkele jaren na de oorlog was er voor het eerst in de historie van de vereniging sportief succes.

In 1951 werd Haaften kampioen in de eerste klasse afdeling Noord-Brabant. Daarna volgden zeven magere jaren, met als triest dieptepunt de degradatie naar de tweede klasse van de afdeling.

Ook het ledental bleef een tikkeltje achter. De schwung kwam er weer in toen de vereniging in 1962 overstapte van zondag- naar zaterdagvoetbal. Het werd daarmee een echte algemene voetbalvereniging. Het ledenaantal groeide al snel van een schamele 95 naar circa 250 sportende en ondersteunende leden en de groei zette daarna nog door. 

In 1963 werd de club eindelijk weer een keer kampioen. Na jarenlange acties en besprekingen werd in maart 1966 begonnen met de aanleg van sportcomplex Elzenbos. Leden bouwden onder de bezielende leiding van oud-voorzitter Jacobs met veel eigen inzet een kantine en kleedkamers. 

De leden staken ook de handen uit de mouwen toen begin jaren zeventig een sportzaal werd gebouwd en in de jaren negentig een nieuwe lichtinstallatie werd aangelegd.

Haaften werd ook kampioen in 1970 (3e klasse KNVB), 1981 (4e klasse KNVB) en 1989 (3e klasse KNVB). Vervolgens kon in 2016 na 27 jaar zonder titel eindelijk de kampioensvlag weer worden gehesen. Sindsdien voetbalt het eerste elftal in de derde klasse van de KNVB district Zuid 1.

Enthousiaste vrijwilligers
Op dit moment heeft Haaften vier heren senioren- elftallen, één vrouwenelftal en een 35+ vrouwenteam. De jeugdafdeling bevat tien teams waarvan één meisjesteam. Het huidige ledenaantal is ongeveer 380.

Heleen de Wit: “Bijna alle taken binnen onze vereniging worden door een groep van ruim vijftig enthousiaste vrijwilligers verricht, waardoor er een enorme saamhorigheid is binnen de vereniging.”

Voetbalvereniging Haaften heeft in haar 100-jarig bestaan altijd haar eigen identiteit behouden. “Het sportieve element voerde altijd de boventoon”, zegt Heleen de Wit. “We hebben ons altijd opgesteld voor een zo breed mogelijke invulling van diverse onderdelen. Zo heeft de vereniging naast een lange historie van damesteams ook de mogelijkheden geboden om kinderen te trainen met een verstandelijke beperking.”

Voor het dorp en de gemeenschap is voetbalvereniging Haaften door de jaren heen altijd een belangrijke verbindende factor geweest. 

Heleen: “De vereniging stelt zich naast het bieden van sportieve uitdagingen ook altijd open voor activiteiten in het sociaal domein. Zo worden er jaarlijks diverse (sport)activiteiten georganiseerd op ons sportcomplex Elzenhof, waarbij andere verenigingen, bedrijven en scholen uitgenodigd worden om deel te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het stratenvoetbaltoernooi, liederenkooravond, Koningsspelen, slagbaltoernooi, sportdag, KNVB 4x4 voetbal, klaverjasmidagen, pubquiz, bierproeverij en schoolvoetbal.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup