Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

KNVB stelt definitieve beslissing over Regiocup uit en houdt alles opties open

Nieuws 4.763 keer gelezen

REGIO • De KNVB heeft nog geen streep gezet door de Regiocup, hoewel de routekaart van het kabinet weinig hoop geeft dat er dit seizoen nog wedstrijden gespeeld kunnen worden. Toch wil de voetbalbond alle opties open houden en pas de komende weken een knoop doorhakken.

De KNVB bericht woensdagmiddag: Dinsdagavond heeft het kabinet de verlenging van de meeste coronamaatregelen bekendgemaakt. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, waarbij een aantal data en factoren op dit moment nog niet zeker zijn. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup voor de verschillende voetbalvormen. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de KNVB Regiocup komt te vervallen.

In overleg met overheid
Volgens het ‘openingsplan’ van het kabinet mogen volwassenen van 27 jaar en ouder pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Competities mogen vanaf 7 juli worden hervat, maar die vinden niet in de zomer plaats. De KNVB is met de Rijksoverheid in gesprek of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld. Bovendien werd dinsdagavond aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen ook eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april.

Veilig en verantwoord
De KNVB wil uiteraard dat de wedstrijden veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Daarvoor is het ook nodig dat alle deelnemers (weer) wedstrijdfit zijn. Jeugd (t/m 26 jaar) mag momenteel al in teams trainen, zodat er geen extra tijd nodig is om op te trainen. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Zij hebben wel voldoende voorbereidingstijd nodig voordat ze weer wedstrijden kunnen spelen.

Deze onzekerheden maken het nemen van een definitieve beslissing over de KNVB Regiocup op dit moment niet mogelijk. De visie van de KNVB is altijd om alle opties open te houden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uit te sluiten.

Zaalvoetbal
De zaalvoetbalcompetitie loopt normaal tot eind april of half mei, maar ligt al maandenlang stil. Als men vanaf 11 mei weer mag trainen met 1,5 meter afstand, dan is voor de KNVB Regiocup eerst nog de tussenstap nodig waarin men weer normaal in teams mag sporten. In dat geval schuift het spelen van wedstrijden richting de zomervakantie op. Het zaalvoetbal heeft sowieso al een langere voorbereidingstijd omdat sporthallen tijdig moeten worden ingehuurd. Daarom is voor het zaalvoetbal wel al besloten dat de KNVB Regiocup komt te vervallen.

Veldvoetbal
Voor de overige (veld)voetbalvormen zoals de jeugdteams, het standaard voetbal en de overige teams wordt afhankelijk van de specifieke timing en mogelijkheden de komende weken per geval een besluit genomen. De voor aankomende vrijdag aangekondigde bekendmaking van de poule-indeling van de KNVB Regiocup voor volwassenen wordt vanwege de nieuwe ontwikkelingen in elk geval uitgesteld. Mocht de KNVB Regiocup ergens niet doorgaan, dan kan de KNVB meedenken of -helpen om (oefen)wedstrijden te faciliteren zodra die weer zijn toegestaan.

‘Noodzaak’
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Voor ons en onze achterban is het ‘openingsplan’ nog niet op alle onderdelen helder. Dat wordt nu nader onderzocht. Terrassen en detailhandel gaan in elk geval met de eerste versoepelingen mee, de sport moet dan nog twee weken wachten. Terwijl sporten juist bijdraagt aan de gezondheid en weerstand. Bovendien vinden besmettingen niet of nauwelijks in de buitenlucht plaats, wat nog meer pleit voor de buitensport en het voetbal. Toch mogen honderdduizenden amateurvoetballers al een halfjaar (!) geen partijtje spelen. Het verenigingsleven staat stil, de helft van alle kinderen is minder gaan bewegen en volwassen zijn kilo’s aangekomen, een duidelijk signaal dat ze minder gezond zijn gaan leven.”

“Laat daarom alle voetballers weer zo snel mogelijk normaal trainen en geef ze vervolgens ook sneller weer wedstrijden om naartoe te werken. Vooral de jeugd, zij spelen al maandenlang oefenpotjes op de eigen club, dus gooi hen nu niet op één hoop met de rest. Zij kunnen per direct en met veel plezier wedstrijden spelen tegen clubs in de buurt, volkomen veilig als ze op de fiets daar naartoe reizen. Waarom wachten tot de zomer? Schuif de versoepelingen voor de sport dus naar voren, bewegen is geen luxe maar noodzaak.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden