Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Overstappen van zondag naar zaterdag (of andersom) kan voortaan met behoud van niveau

Nieuws 3.204 keer gelezen

REGIO • Met ingang van het seizoen 2022/’23 is het voor standaard mannenteams uitkomend in de 1e klasse of lager van het standaardvoetbal mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. Om te kunnen blijven werken aan toekomstbestendige amateurverenigingen en kwalitatieve competities heeft de KNVB besloten het horizontaal overstappen mogelijk te maken.

Horizontaal overstappen betekent dat het speelniveau waarop een team normaliter zou worden ingedeeld op basis van de sportieve prestaties in het voorliggende seizoen, ook het niveau wordt waarop het team in het nieuwe seizoen wordt ingedeeld op de gewenste speeldag. In de huidige situatie wordt een elftal dat de overstap maakt, beschouwd als een startend 1e elftal, wat betekent dat dit elftal in de laagste klasse wordt ingedeeld. Dit zorgde ervoor dat veel verenigingen niet overstapten. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, komt de KNVB tegemoet aan de wens van verenigingen en leden.

In twee gevallen verloopt horizontaal overstappen iets anders:

• Bij een kampioenschap in de 1e klasse dan wel promotie via de nacompetitie van de 1e klasse naar de hoofdklasse wordt het team ingedeeld in de 1e klasse van de nieuwe speeldag.

• Als een vereniging bij het verzoek tot horizontaal overstappen aangeeft dat het team wenst over te stappen naar een lagere klasse dan het huidige niveau, neemt het bestuur amateurvoetbal hierover een besluit.

Voor 1 oktober verzoek indienen
Verenigingen kunnen tot 1 oktober 2021 aangeven met het standaardteam met ingang van het seizoen 2022/’23 horizontaal te willen overstappen. Het indienen van een verzoek verloopt via KNVB Contact. In de seizoenen daarna moet dit steeds voor 1 september worden aangegeven. Een standaardteam mag eens per drie seizoenen horizontaal overstappen van speeldag.

Verenigingen die al besloten hebben om de overstap te maken naar een andere speeldag voor het seizoen 2021/’22 hebben tot en met 14 juni de mogelijkheid om bij de KNVB aan te geven of ze dit besluit herzien op basis van de mogelijkheid om horizontaal over te stappen in het seizoen 2022/’23.

Geen versterkte degradatie of promotie
Aan de hand van het beschikbaar aantal teams per klasse en speeldag wordt ieder seizoen bij de indeling het aantal poules en aantal teams per poule bepaald. Dit kan dus variëren. Hiermee voorkomt de KNVB dat door de instroom en uitstroom van teams versterkte degradatie of promotie moet plaatsvinden.

De huidige competitiestructuur kan vanaf niveau 1e klasse en lager de komende seizoenen zich ontwikkelen tot een ander aantal poules per klasse of andere poulegroottes. De KNVB gaat hierbij uit van poules die uit minimaal 12 en maximaal 16 teams bestaan, waarbij het aantal teams gelijkmatig over het aantal poules wordt verdeeld.

Horizontaal overstappen is eerste stap in verbetering totale voetbalpiramide
Het afnemend aantal zondagteams is een ontwikkeling in het standaardvoetbal die we al langer zien. In 2020 heeft de KNVB een landelijke inventarisatie onder verenigingen, bestuurders en 1e elftalspelers gehouden over de wensen en mogelijkheden ten aanzien van het zondag- en zaterdag standaardvoetbal (1e elftallen). Hieruit bleek dat de mogelijkheid tot horizontaal overstappen een passende oplossing is voor de problematiek.

Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, wordt tegemoetgekomen aan de wens van steeds meer spelers om op zaterdag te spelen en op het niveau dat bij hen past, wat er weer voor zal zorgen dat voetballers langer aan de sport en hun eigen vereniging verbonden zullen blijven.

Dit zal uiteindelijk bijdragen aan toekomstbestendige amateurverenigingen en kwalitatieve competities. De KNVB ziet het horizontaal overstappen als eerste stap in de verbetering van de totale opzet van de piramide. In de zogenaamde brede aanpak van de piramide zullen wij vanuit een breder perspectief komen met voorstellen ter verbetering van de structuur van de piramide en de opzet van de competitie. Deze voorstellen worden in het najaar worden behandeld door de ledenraad van het amateurvoetbal.

Lees ook: www.regio-voetbal.nl/nieuws/algemeen/240222/ifc-toch-komend-seizoen-al-naar-zaterdagvoetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden