Afbeelding
Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Vuren-voorzitter Aart-Jan de Heus: ‘Voetbal van groot belang voor saamhorigheid en leefbaarheid in de kernen’

11 mei 2021, 11:19 Nieuws 1.170 keer gelezen

WEST BETUWE • “Voetbal is een geweldig platform om mensen bij elkaar te brengen.” Dat zei inspreker Aart-Jan de Heus (voorzitter vv Vuren) tijdens de beeldvormende avond namens de vijftien voetbalverenigingen in de West Betuwse kernen.

De gemeente telt volgens hem maar liefst 4000 inwoners die betrokken zijn bij één van deze clubs. “Nog eens 16.000 inwoners staan wekelijks bij een voetbalwedstrijd langs de zijlijn van het veld en 2.200 inwoners zijn bij de voetbalverenigingen als vrijwilliger actief. Een geweldig sociaal netwerk. De lokale voetbalvereniging is de plek waar sporters en vrijwilligers zich verder kunnen ontplooien, vormen en ontwikkelen.”

Volgens de clubs zorgt voetbal voor trots, verbinding, geluk. “Voetbal brengt vele inwoners van West Betuwe wekelijks letterlijk in beweging. Voetbal is meer dan een spel. Een voetbalvereniging is een belangrijke plek waar kinderen opgroeien en zich ontwikkelen. Waar ze leren omgaan met winnen en verliezen. Samenwerken met elkaar en leren tegenstanders en scheidsrechters met respect te ontmoeten.”

Sociale cohesie
Voetbal zorgt niet alleen voor de verbetering van gezondheid door het stimuleren van beweging voor zowel jeugd als volwassenen en ouderen, maar zorgt volgens De Heus ook voor binding door sociale cohesie in de kernen en laat kwetsbare groepen meesporten.

“Door diverse initiatieven (schoolgym, kaartavonden, koffieochtenden, Walking Football) worden reeds andere doelgroepen bij de verenigingen betrokken. Deze verbreding is van groot belang voor de saamhorigheid en leefbaarheid in de dorpskernen. Kortom, het voetbal levert in de gemeente West-Betuwe een niet in geld uit te drukken bijdrage aan de gezondheid, vorming en verbinding van de regio. In alle lagen van de samenleving: dat maakt voetbal zo uniek. Dit moeten we zien te koesteren.”

Sterk netwerk
De voetbalverenigingen in West Betuwe werken aan een sterk netwerk met een duidelijke visie. “Binnen de afzonderlijke gemeenten heeft gezamenlijk overleg in de afgelopen jaren tot positieve resultaten geleid voor alle betrokken partijen. Het netwerk wil daarom graag met de gemeente in gesprek over het sport- en accommodatiebeleid, om het plezier, de leefbaarheid, het welzijn en de gezondheid te bevorderen in de gemeente en de positie van de verenigingen als ook het functioneren in de kernen te versterken.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app