• Komend seizoen gaat Janneke Bijl aan de slag bij de Oranjemeiden onder zestien jaar.
• Komend seizoen gaat Janneke Bijl aan de slag bij de Oranjemeiden onder zestien jaar. Foto: Nico van Ganzewinkel

Bondscoach MO16 Janneke Bijl: ‘Er is nog veel te winnen in het vrouwenvoetbal’

Nieuws 3.491 keer gelezen

LEERDAM • Stil zitten is niet echt iets voor Janneke Bijl. Komend seizoen begint ze aan een nieuwe uitdaging.

“Wat is er eigenlijk veel gebeurd, hè?” Het is een passende conclusie na een uur praten met Janneke Bijl. Een korte opsomming: Ze haalde haar UEFA A diploma; ze was scout voor de vrouwenploeg op de Olympische Spelen in Tokyo; vanaf komend seizoen is ze hoofdcoach van de Oranje-meiden onder 16. Oh ja, ondertussen begon ze ook nog aan een nieuwe baan. 

De laatste keer dat we haar spraken, was in de zomer van 2018. Ze had net haar succesvolle debuutjaar als hoofdtrainer achter de rug. Met de vrouwenvoetbalploeg van Saestum uit Zeist werd ze verrassend landskampioen bij de amateurs. Bijl werkte nog twee jaar bij Saestum. In haar tweede seizoen werd de ploeg tweede in de topklasse. Het seizoen er na werd vanwege de coronacrisis vroegtijdig afgebroken. Op dat moment was Saestum koploper. 

Vrouwenvoetbal
Daarna werd het tijd voor nieuwe stappen. Na twaalf jaar als eindredacteur voor Wegener/Persgroep gewerkt te hebben, zegde ze haar baan op. Sindsdien werkt ze bij de KNVB als accountmanager van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. En dus is ze nu ook in haar professionele leven werkzaam in het vrouwenvoetbal.  

”Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de clubs uit de competitie”, vertelt Bijl. “Dat gaat vooral over bestuurlijke- en competitiezaken en dus niet echt inhoudelijk over voetbal.” 

Comfortzone
Ook dook ze nog maar eens met haar neus in de boeken en volgde met succes de trainersopleiding UEFA A, waarmee ze haar derde trainersdiploma in vijf jaar haalde  en nu dus hoofdtrainer in het amateurvoetbal- en assistent in het betaald voetbal mag worden. Als het predicaat Cum Laude bestaan zou hebben, zou ze die gekregen hebben.

“Het was wel een pittige opleiding, hoor. Vooral omdat het heel veel tijd kost”, legt Bijl uit. “Je hebt veel bijeenkomsten, hoewel die vanwege corona ook veel online plaatsvonden. Daarnaast loop je stage en moet je de nodige beleidsstukken schrijven. Maar het was ook heel leuk.” 

Haar stage liep ze bij de mannen van Eemdijk, een hoofdklasser uit Bunschoten-Spakenburg. Een totaal nieuwe ervaring voor iemand die al bijna twintig jaar uitsluitend in het vrouwenvoetbal actief is. 

“Ik was daar in het begin ook echt uit mijn comfortzone”, geeft ze toe. “Maar uiteindelijk ging het wel goed. Als je maar een goed verhaal hebt, maakt het niet uit of je daar als man of vrouw staat.” 

Eer
Het ging zelfs zo goed dat Eemdijk haar voor volgend seizoen de functie van assistent-trainer aanbood. Die boot hield ze echter af. “Ik vond het echt wel een eer dat ze me vroegen, maar mijn hart ligt nog altijd bij het vrouwenvoetbal. Toen ik afgelopen jaar ook een aantal trainingen bij de vrouwen van sc Heerenveen leidde, voelde ik meteen dat ik me daar tóch prettiger voelde.”

Niet alleen de omgang in een groep, maar ook haar misschien wel belangrijkste motivatie trekt haar weer naar het vrouwenvoetbal. “In het vrouwenvoetbal is nog veel meer te winnen en te bereiken dan bij de mannen”, vindt Bijl. “Daar wil ik aan bijdragen. Zowel in mijn werk als op het veld als trainer.” 

Olympische Spelen
Omdat Bijl nog wat tijd over had, was ze tijdens de Olympische Spelen actief als scout voor het Nederlands Elftal. “Met een groep van zeven mensen analyseerden we alle ploegen. Dat zouden we in normale tijden in Tokyo gedaan hebben, maar dat kon nu natuurlijk niet. Dus legden we met een iPad voor onze neus alle opvallende spelsituaties vast.”

Komend seizoen wacht er voor Janneke Bijl weer een mooie nieuwe uitdaging. Opnieuw in Zeist, maar nu niet bij Saestum, maar bij de KNVB. Ze wordt hoofdcoach voor de Speelsters onder 16, een team waar ze zelf ooit ook in speelde. 

“Een prachtige klus. Toen ik gevraagd werd, hoefde ik ook niet lang na te denken”, zegt Bijl. “Het is weer iets heel anders dan een club trainen. Je bent nu minder vaak, maar wel intensiever met elkaar bezig. Met zo’n groep meiden naar toernooien in het buitenland gaan, is voor iedereen hartstikke leerzaam.” 

Veel verder vooruit kijkt Janneke Bijl nog niet. “Ik heb het advies gekregen in de toekomst door te gaan met UEFA Pro. Dat zou op termijn best kunnen, maar nu nog even niet. Ik ben pas vijf jaar trainer en vind het erg leuk, maar een vastomlijnd plan heb ik niet.”

Ontwikkeling vrouwenvoetbal
Janneke Bijl kijkt positief naar de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal. “Met de vernieuwde Eredivisie Vrouwen heeft het vrouwenvoetbal echt een vlucht genomen. Doordat er steeds meer aandacht voor is, wordt het commercieel ook interessanter. Dat Feyenoord nu ook aansluit, is mooi en er zit echt nog meer rek in. We moeten echter ook niet te snel gaan. De kwaliteit moet gewaarborgd blijven. Clubs moeten mee kunnen blijven komen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 35 minuten geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 6 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 7 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 uur geleden
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar gisteren
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 23 apr, 07:15