• Jan Verveer dacht goed na over een terugkeer naar Ameide.
• Jan Verveer dacht goed na over een terugkeer naar Ameide. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Ameide en SV Meerkerk hebben zaterdag 22 januari 2022 al omcirkeld

Nieuws Voorbeschouwingen 1.181 keer gelezen

AMEIDE/MEERKERK • Als vanouds is 3C een klasse om je vingers bij af te likken. De trainers Jan Verveer (Ameide) en Gert-Jan Koekkoek (SV Meerkerk) kunnen dan ook niet wachten op de start van het voetbalseizoen.

In de regionaal getinte derde klasse C staat elk weekend wel een kraker op het programma. Wedstrijden om van te smullen, niet alleen voor de eigen supporters maar zeker ook voor de neutrale toeschouwer. SV Meerkerk en Ameide moeten wel even geduld hebben, want de onderlinge clash staat pas zaterdag 22 januari 2022 op de voetbalkalender. 

“We beginnen thuis tegen Dubbeldam en gaan een week later naar DFC. Het resterende programma heb ik niet in mijn hoofd. Van mijn spelers weet ik dat we zaterdag 22 januari in en tegen Meerkerk spelen...”, lacht Ameide-trainer Jan Verveer. “De competitie-indeling is trouwens fantastisch.”

Herintreder
De inmiddels 55-jarige inwoner van Kinderdijk is een herintreder op sportpark Meihoven. “Acht jaar geleden was ik voor het laatst trainer van Ameide. Ik hoefde niet weg, maar na drie seizoenen wilde ik wat anders. In principe had ik alles meegemaakt. Het eerste jaar werden we kampioen en promoveerden we naar de tweede klasse. Via de nacompetitie wisten we ons te handhaven. Om een jaar later rechtstreeks te degraderen. Jan Kroos is mij opgevolgd.”

Verveer groeide op in Hendrik-Ido-Ambacht. “Als fel linksbackje ben ik best trots op de bijna 200 wedstrijden in de hoofdmacht van ASWH. We speelden in de top van het amateurvoetbal tegen Spakenburg, Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis. Best knap, want het elftal bestond uit louter eigen jongens. Tijdens mijn CIOS-opleiding liep ik stage bij Dordrecht’90 en mocht ik de reserves trainen.”

Verwachtingspatroon
De basis voor zijn verdere trainersloopbaan was gelegd. “Na Pelikaan en Groot-Ammers kwam ik in 2010 voor het eerst bij Ameide terecht. En nu dus weer. Toen ik hoorde dat Gert-Jan Westerhout na zes jaar stopte, werd ik via via benaderd. Bij Nieuw-Lekkerland had ik net bijgetekend als assistent van Bert Buijserd, maar Lekkerland gunde mij deze terugkeer bij Ameide. Ik heb er goed over nagedacht en ook met diverse personen gesproken of een terugkeer wel verstandig was. Je hebt te maken met een bepaald verwachtingspatroon.”

Verveer heeft de stap gewaagd. “Kampioen worden we niet, maar ik wil wel elke wedstrijd winnen en dan lekker meedraaien. Thuis worden de mouwen opgestroopt en wordt er volle bak voor de winst gegaan. Op vreemd terrein zijn we iets te makkelijk en te bescheiden. Dat moet eruit.”

Stappen gemaakt
Zijn collega Gert-Jan Koekkoek knikt. “Op onze beurt moeten wij stabieler worden. Een leer van het afgelopen, korte, voetbalseizoen. Tegen VVAC voetbalden we het eerste halfuur geweldig en kwamen met 3-0 voor, maar we verspeelden die ruime voorsprong. Het niveau moeten we langer zien vol te houden, ook gedurende het seizoen. Net als afgelopen voetbaljaar gaan we niet makkelijk winnen, maar zeker ook niet verliezen. Ik heb trouwens een bloedhekel aan verliezen.”

De voorbereiding voor SV Meerkerk verliep prima. “In de afgelopen oefen- en bekerwedstrijden heb ik gezien dat we stappen hebben gemaakt. Want niet alleen ben ik tevreden over onze speelwijze, maar ook de tot nu toe gemaakte 24 goals in zes wedstrijden inclusief de slechts zeven tegendoelpunten doen mij goed. Meerkerk is zeker geen titelkandidaat, maar we kunnen het iedereen lastig maken. We gaan het straks zien in de competitie, met overigens een pittige start als een mooie uitdaging. We beginnen uit tegen Streefkerk, vervolgens komt Hardinxveld op bezoek en daarna spelen we tegen DFC en De Alblas.”

Veel publiek
De derby tegen Ameide heeft ook de Meerkerkse trainer op het netvlies. “Je bent altijd nieuwsgierig naar de datum van deze toch wel bijzondere potjes. De andere derby’s leven natuurlijk ook onder mijn spelers. Er komt altijd veel publiek op af en dat hebben we gemist de afgelopen periode.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app