• Rochdi Achenteh.
• Rochdi Achenteh. Foto: Marcel van Dorst / PR Kozakken Boys

Het verhaal van twee Kozakken Boys-nieuwkomers met een ‘exotisch’ verleden

23 sep 2021, 16:23 Nieuws 1.402 keer gelezen

WERKENDAM • Kozakken Boys voegde in de aanloop naar dit seizoen meerdere nieuwe spelers aan de selectie toe. De opvallendste nieuwkomer is natuurlijk Yordi Teijsse. Hij is gehaald om in Werkendam voor de productie te zorgen. Teijsse wordt steeds fitter en is inmiddels aan het scoren. 

De komst van de Brabanders Rochdi Achenteh en Ayrton Statie is mogelijk minder spraakmakend, maar met name Achenteh heeft een mooi rijtje clubs achter zijn naam staan. Bovendien heeft hij, maar dat geldt ook voor Statie, bijzondere dingen in verre oorden meegemaakt. Achenteh is door Adjei gehaald om de lacune die Royston Drenthe achterliet op te vullen. In de voorbereiding stond hij vooral ‘op zes’ geposteerd. De laatste weken is hij linksback.

PSV
Rochdi Achenteh, roepnaam Roesh, werd in maart 1988 geboren in de Eindhovense wijk Strijp, het stadsdeel waar Philips zich ontwikkelde en PSV zijn stadion heeft. Zijn opleiding had hij bij Brabantia en vervolgens bij PSV. Achenteh maakte een reis langs een serie mooie clubs. Bij Vitesse had hij onder meer een basisplaats. FC Ararat-Armenia in Armenië was de laatste club waarvoor hij uitkwam. Het leven was er goed. Achenteh beleefde een topseizoen in Armenië, waar de puissant rijke voorzitter Samvel Karapetyan er veel geld inpompte.

“Trainingskampen hielden wij in Dubai of op Cyprus. Wij werden landskampioen en wonnen de supercup. Voor uitwedstrijden verplaatsten wij ons met een privéjet.” 

Rochdi Achenteh werd een keer voor Marokko geselecteerd voor de Africa Cup. Hij speelde drie oefenwedstrijden, waarvan een tegen Uruguay. “Edinson Cavani, destijds spelend voor Paris Saint-Germain, was mijn directe tegenstander.”

FC Den Bosch
Ayrton Statie is geboren op Bonaire, maar voelt zich steeds meer Brabander. Bij FC Den Bosch was hij een vaste waarde. Toch koos hij voor het avontuur in Azerbeidzjan en de Verenigde Staten. Inmiddels is hij ‘Kozak’.

Ayrton Statie werd geboren op 22 juli 1994 op Bonaire. Bijna drie maanden na de dood van autocoureur Ayrton Senna, de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen in de Formule I. Zijn vader was groot fan van Senna, naar wie hij werd vernoemd. Het gezin Statie kwam in 2000 naar het Noord-Hollandse Hoorn. Toen Statie zes jaar werd mocht hij gaan voetballen, bij HSV Sport in het stadje aan het IJsselmeer. Binnen een jaar verhuisde de familie naar het Brabantse Heeswijk-Dinther, omdat zijn vader daar werk vond. 

“Ik woon nog altijd in Heeswijk, maar in mijn hart ben en blijf ik van Bonaire.” Statie was na een seizoen in de Amerikaanse USL (tweede niveau), bij Reno 1868 FC in Nevada, even clubloos. Sinds 2015 zat hij bij de selectie van de nationale ploeg van Curaçao. 

“Ik kreeg via Instagram een ongelooflijke aanbieding van FK Sabail uit Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Zij stuurden tickets om er te gaan kijken. Ik werd behandeld als een superster. Het leven was er goed en ik kreeg tot achter de komma alles keurig betaald.” 

Een nadeel was dat hij zijn geld na de trainingen cash ontving. “Ik gaf het direct mee aan mijn vriendin. Zij ging met een privéchauffeur snel naar huis. Ik vond dat best link. Gelukkig is het steeds goed gegaan.” 

Na zijn avontuur in Bakoe pikte FC Lienden hem op. Daar was hij tot zijn vertrek naar de ‘States’ een dragende speler.

Amerika
Totaal onverwacht kwam er een aanbod van Reno 1868 FC. “Vergelijkbaar met de middenmoot in de Keuken Kampioen Divisie. Sinds ik met Curaçao twee keer in Amerika om de Gold Cup heb gespeeld - ik zat in het team met de ‘ex-Kozakken’ Juriën Gaari en Quentin Jakoba - heb ik iets met dat land. Wij werden in de kwartfinale door de VS uitgeschakeld, maar ik kwam op lijstjes te staan. Het leven daar bevalt mij wel. Financieel kon ik het aanbod niet afslaan. De omgeving is mooi. In de zomer is het bloedheet, in de winter kun je er in de bergen skiën.”

Ook bij Reno 1868 FC raakten de dollars op. Het contract van Statie liep af en hij keerde in november 2020 terug naar Heeswijk-Dinther, om vervolgens bij Kozakken Boys aan te sluiten.

(bron: Kozakken Boys Thuispagina’s - Het Kontakt Altena)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Speelschema zaalvoetbaltoernooi om Proxsys Cup 12 minuten geleden
Afbeelding
VV Dilettant en Bert Potuyt per direct uit elkaar 18 uur geleden
Afbeelding
LRC ontvangt Nivo Sparta, Lekvogels met Ton Delfgou naar Spijk Voorbeschouwing 23 uur geleden
Afbeelding
Denny van Geffen met NOAD’32 tegen Kerkwijk, GRC 14 krijgt hun oud-trainer Piet de Kruif op bezoek voorbeschouwing Altena 25 nov, 11:00
Afbeelding
Verschillende belangen bij Schelluinen-Papendrecht, volgende topper voor De Alblas bij SV Meerkerk voorbeschouwing Alblasserwaard 25 nov, 07:15
Afbeelding
Ton Delfgou tot einde van het jaar tussenpaus bij Lekvogels 24 nov, 22:13