Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

BAV: ‘Meerderheid amateurclubs gaat niet controleren op coronapas’

Nieuws 2.033 keer gelezen

Een meerderheid van de amateurclubs gaat dit weekend niet controleren op de coronapas, vooral omdat het een onevenredig beroep doet op de vrijwilligers. Veel verenigingen hebben niet de financiële middelen om betaalde krachten in te huren. Dat blijkt uit een enquête die de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) onder haar ongeveer 1.600 leden heeft verspreid.

Iets meer dan 16% van de respondenten zegt dat ze dit weekend wél gaat controleren op de coronapas, een verplichting voor iedereen die de kantine bezoekt zonder een bestelling af te halen. Een meerderheid van 54% antwoordt dat ze zich niet gaat houden aan de opgelegde maatregel. Dat is vaak geen onwil, maar onmacht.

De belangrijkste reden om niet te gaan controleren is dat de amateurclubs zelf niet in staat zijn dit te organiseren (51,5%). Ook zegt 39% niet de confrontatie aan te willen gaan met mensen die zich verzetten tegen controle. Het overgrote deel van de verenigingen (86,2%) moet eigen vrijwilligers inzetten voor de controle, omdat financiële middelen voor betaalde krachten vaak ontbreken.

Onevenredig beroep
BAV-voorzitter Ben van Olffen heeft de laatste week de geluiden ook opgevangen in het amateurvoetbal. ‘Clubs willen misschien wel, maar kunnen niet. De maatregel doet een onevenredig beroep op vrijwilligers van de verenigingen. Die mensen zijn toch al schaars. Veel van onze leden willen ook niet de confrontatie aangaan met eventuele gasten van clubs die op bezoek komen.’

De BAV zal het probleem aankaarten bij andere instanties, zoals de KNVB. ‘We moeten proberen de amateurclubs te faciliteren om deze opgelegde maatregelen te kunnen uitvoeren. Wellicht is het ook een idee om van alle bezoekende verenigingen één persoon aan te wijzen om een controle van de gasten uit te voeren. Een coronacheck alleen op het bordje leggen van de ontvangende vereniging is te veel gevraagd, blijkt duidelijk uit onze enquête.’

Sportkantines zijn vanaf zaterdag 25 september zonder coronatoegangsbewijs toegankelijk als bezoekers alleen naar binnen gaan om eten en drinken af te halen aan de bar. Bezoekers die in de kantine willen gaan zitten om hun bestelling te nuttigen, moeten hun CoronaCheck-app wel laten zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 6 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 6 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 7 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 16 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 16 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 20 uur geleden