Maarten van Gastelen
Maarten van Gastelen Foto: Richard van Hoek

Maarten van Gastelen wil met De Alblas werken aan onverstoorbaarheid

Algemeen 2.042 keer gelezen

OUD-ALBLAS • Maarten van Gastelen bouwt met veel plezier en in alle rust aan een ‘prijswinnend’ De Alblas. “Ik ben blij met deze selectie en met deze club.”

Er werden zo links en rechts best wat wenkbrauwen gefronst toen voetbaltrainer Maarten van Gastelen anderhalf jaar geleden aankondigde over te stappen van Nieuw-Lekkerland naar De Alblas. Het was een keuze op gevoel en aangestuurd door ambitie, zo mag inmiddels worden vastgesteld. “De Alblas wil omhoog op een manier die mij enorm aanstaat. Weloverwogen, zonder ‘gekkigheid’ er omheen. Ik voel me daar in thuis.” 

De Alblas is inmiddels drie wedstrijden gevorderd in de derde klasse C. Het resultaat: negen punten en nul goals tegen. 

“We geven heel weinig weg tot nu toe”, weet Van Gastelen. “Dat is een prima basis voor succes. In ons eerste duel tegen FC Perkouw voelden we best wat druk. Het was sowieso een drukke en bijzondere dag. De Alblas had van alles georganiseerd voor de jeugd, het sponsorhome werd geopend en er was vuurwerk. Kortom, een heel spektakel. Het was vervolgens aan ons om de feestvreugde van een extra impuls te voorzien. Dat lukte in het begin van de wedstrijd uitstekend. We speelden flitsend en kwamen snel op voorsprong. Daarna zag je Perkouw sterk terugkomen en moesten we terug. Uiteindelijk pakten we de punten, maar zonder moeite ging dat niet. 

Nodig
De week erop moesten we tegen Groot-Ammers. Door een fout achterin wisten we op 0-1 te komen, maar we speelden veel te gemakzuchtig. In de rust ben ik flink uit mijn plaat gegaan. Was even nodig. De tweede helft verliep daarna een stuk beter, sterker nog: die liep top. Uiteindelijk stapten we met een ruime overwinning van het veld. Zaterdag thuis tegen Dubbeldam speelden we stroef en met te weinig schwung, maar werd er opnieuw gewonnen.”

Besef
“Ik merkte dat verschillende jonge spelers moeite hebben met natuurgras. Ze zijn van jongs af aan gewend aan de synthetische variant en vinden het soms lastig om om te schakelen. Kun je zien dat er een nieuwe generatie voetballers is opgestaan. Spelers óók die nog niet altijd door hebben hoeveel potentie ze hebben. Ik ben er van overtuigd dat we met deze groep hoog kunnen eindigen in de derde klasse C en binnen een tijdbestek van een paar seizoenen zelfs kunnen promoveren.”

“Daar is echter wél wat voor nodig: het besef dat we die kwaliteiten hebben en de voorwaarde om onverstoorbaar op jacht te gaan naar dat doel. Voor veel jongens vergt dat een nieuwe manier van denken en voelen. Tot nog toe was het vaak zo dat De Alblas een beetje onderin de derde klasse mee voetbalde in de hoop degradatie te voorkomen.Dit seizoen echter willen we meedoen om de prijzen. Dat is een flink verschil en daar moeten mensen aan wennen. Het is één van mijn taken om dat bewustzijn te creëren en uit te bouwen.”

Alle ruimte
“Het mooie daarbij is dat ik van bestuur en technische commissie alle ruimte krijg om mijn visie in praktijk te brengen. De consensus was er al bij het eerste gesprek voordat ik hier trainer werd. De Alblas is een mooie club met zo’n 650 leden en een prima sfeer. Binnen de clubleiding leeft het besef dat de prestatieve weg omhoog op een geleidelijke manier moet plaatsvinden. Je zult hier dan ook geen rare acties zien om dingen te forceren.”

“Het voorbije seizoen was vanwege de coronamaatregelen moeilijk en sportief gezien saai, maar het heeft mij ook veel goeds gebracht in relatie tot de selectie . Ik kreeg alle mogelijkheden om de spelersgroep door te lichten en te wegen en te werken aan het verbeteren van bepaalde aspecten. Dat heb ik op een rustige manier gedaan, indachtig het karakter van de vereniging. Ook zijn we gaan kijken hoe we de ploeg konden versterken. We kozen daarbij voor spelers die hier al een verleden hadden én jonge voetballers vanuit onze jeugd. En er kwamen vijf voetballers van buitenaf naar Souburgh. Drie van hen zijn inmiddels alweer vertrokken: Jeroen van Muilwijk en Jesse Steegwijk bleven wél. Zij passen uitstekend in de groep. Ik ben blij met deze selectie en met de club. Ik heb destijds de goede keuze gemaakt. De Alblas en ik passen bij elkaar.”

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden