Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

KNVB over nieuwe maatregelen: ‘Een brug te ver en niet handhaafbaar’

Nieuws 1.841 keer gelezen

REGIO • De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet zijn voor het amateurvoetbal onuitvoerbaar, waarschuwt de KNVB. ‘Een brug te ver en niet handhaafbaar’.

Lees ook: www.regio-voetbal.nl/nieuws/nieuws/294639/vanaf-zaterdag-6-november-qr-code-verplicht-voor-publiek-en-voe

Onderstaand het volledige statement van de KNVB:

Sporten en bewegen is van groot belang voor de gezondheid en weerstand van mensen. Daarmee heeft het een zeer gunstige invloed op de volksgezondheid en de gezondheidszorg  De KNVB juichte het daarom toe dat het kabinet met eerdere coronamaatregelen geen drempels opwierp om te kunnen blijven sporten en dit voor iedereen toegankelijk bleef.

Vanavond is echter bekendgemaakt dat dit wijzigt en dat amateursporters van boven de 18 jaar alsnog een coronatoegangsbewijs (CTB) moeten overleggen. Dus om te mogen sporten moet je vanaf zaterdag a.s. gevaccineerd zijn, over een negatieve coronatest beschikken of antistoffen hebben opgebouwd na een eerdere positieve coronatest.

Gezondheid
Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de competities van teamsporten. De huidige vaccinatiegraad is momenteel 87%. Dus voor een gemiddeld elftal gaat straks niet elke speler meespelen. Dit aantal zal per team verschillen maar loopt straks als een rode draad door de tienduizenden teams die in de competities uitkomen. Hoeveel teams zullen hierdoor moeten afhaken? Hoeveel wedstrijden zullen komen te vervallen, ook voor gevaccineerde spelers omdat hun tegenstanders zich terugtrekken? Hoeveel zal er straks door ruim 600.000 amateurvoetballers van boven de 18 jaar minder worden gesport, met kwalijke gevolgen voor hun gezondheid?

‘Den Haag’ onderkent opnieuw de kracht van de sport niet en daarmee positieve invloed die het heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg. Dat is teleurstellend, juist tijdens een pandemie. Voetbal is bovendien veilig. Het aantal langere contactmomenten is minimaal en voor het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen coronabrandhaarden bekend die de oorsprong op het voetbalveld hadden.

Een brug te ver
Los van het gezondheidsaspect, zijn de plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal ook praktisch gezien onuitvoerbaar. Vrijwilligers zijn goud waard maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen. Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen, maar dit is gewoon een brug te ver en niet handhaafbaar. De termijn waarop de maatregel ingaat, komend weekend, is helemaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen nemen dan een boete? Het leidt allemaal tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.

Morgen is het debat in de Tweede Kamer hierover. De KNVB roept samen met NOC*NSF de Tweede Kamer op om met al deze bezwaren in gedachte sport de hand te reiken en sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 2 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 2 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 3 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 12 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 12 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 16 uur geleden