Afbeelding
ingezonden mededeling

Vijf redenen waarom naar vrouwenvoetbal kijken de moeite waard is

16 nov, 12:44 Nieuws 172 keer gelezen

Er is zo veel voetbal op televisie dat de voetballiefhebber zich zelden hoeft te vervelen in de avonden of weekenden. Dat is voornamelijk mannenvoetbal, maar er is natuurlijk ook bij tijd en wijle vrouwenvoetbal te zien wanneer het Nederlandse dameselftal speelt. We geven vijf redenen waarom ook naar vrouwenvoetbal kijken de moeite waard is.

Minder aanstellerij
Mensen die nog spreken van ‘het zwakkere geslacht’ moeten toch echt eens een wedstrijd van de dames naast die van de heren leggen. Wie maakt er het meeste theater bij een (vermeende) overtreding? Dan zijn toch echt de mannen. Die blijven gemiddeld dertig seconden langer liggen. We laten in het midden of dat komt omdat ze meer pijn hebben of dat ze gewoon de scheidsrechter willen bewerken, maar linksom of rechtsom kunnen we stelen dat er minder aanstellerij is in het vrouwenvoetbal.

Meer zuivere speeltijd
Bovenstaande voegt toe aan het feit dat er in vrouwenvoetbal aanmerkelijk meer zuivere speeltijd is, maar is niet het enige aspect dat hiervoor zorgt. Zo is het bijvoorbeeld ook zo dat de mannen gemiddeld een minuut nemen om een doelpunt te vieren en vrouwen slechts een halve minuut. Daarnaast zijn vrouwelijke voetballer die gewisseld worden gemiddeld tien seconden sneller van het veld af dan hun mannelijke collega’s. Dat levert simpelweg meer zuivere speeltijd op, en alleen als de bal rolt kunnen er doelpunten en mooie acties gemaakt worden.

Meer enthousiasme
Als je kijkt naar interviews met mannelijke voetballers, is het eigenlijk alleen bij jonge voetballers dat het enthousiasme voelbaar is. Vaak staat er een ongeïnteresseerde of mediagetrainde voetballer voor de camera. Vergelijk dit bijvoorbeeld met het enthousiasme waarmee onze Oranjeleeuwinnen over hun sport spreken. Hun waardering voor de media-aandacht is duidelijk aanzienlijk groter, wat zich vertaalt in meer openheid en meer (positieve) energie. 

Minder ego’s
In het mannenvoetbal giert het testosteron in het rond en is er veel sprake van ego’s en persoonlijke eer. Het draait te vaak om de speler zelf, die graag voor eigen succes gaat, en minder om het team. Bij de vrouwen gaat het meer om de teamgeest. Ook daar lopen topspelers rond die meer verdienen dan hun collega’s, maar zij vinden het niet nodig om zich te gedragen als vedettes.

Ook mooie goals
Er wordt vaak door mannen wat laatdunkend gedaan over de kwaliteit van het professionele vrouwenvoetbal. Dat is ten dele terecht, want het vrouwenvoetbal zit nog in de lift. Maar er worden flinke sprongen gemaakt, waardoor het echt wel de moeite waard is om daar te kijken. Ook bij het vrouwenvoetbal kun je getuige zijn van schitterende goals, splijtende passes en vlammende vrije trappen.

Zet dus ook de televisie aan om de Oranjeleeuwinnen te zien voetballen. Zij horen immers bij de beste nationale teams in het damesvoetbal, dus de kans dat je doelpunten te zien krijgt is groot!

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie