Logo regio-voetbal.nl
<p>&bull; Sander van Beuzekom blijft wel voorzitter van Peursum.</p>

• Sander van Beuzekom blijft wel voorzitter van Peursum.

(Foto: Richard van Hoek )

Sander van Beuzekom: ‘We moeten blijven voetballen, ook in deze bijzondere tijden’

  •   keer gelezen   Nieuws

GIESSENBURG •  Sander van Beuzekom treedt komende maand, na ruim dertien jaar trouwe dienst, terug als vrijwilliger bij de KNVB. De Giessenburger blijft wel voorzitter bij zijn eigen cluppie Peursum, waar ooit opa Wim bij de oprichting van PVV was.

“Mijn voetbalwieg stond op sportpark Scalune, maar door blessures was de carrière bij vv Schelluinen van korte duur”, herinnert de inmiddels 53-jarige Giessenburger zich. “In militaire dienst begon het weer te kriebelen. De vonk sloeg over tijdens een Giessenburgs stratentoernooi en ik werd lid van Peursum.”


• Links gehurkt op de foto opa Wim, die destijds bij de oprichting van PVV was. - Foto:

Al snel vielen ook zijn organisatorische kwaliteiten op. Eind vorige eeuw zat Sander van Beuzekom al in het bestuur van de Giessenburgse voetbalvereniging. 

“Met mijn ICT-achtergrond zag ik dat de club wel ‘wat’ vernieuwing nodig had. Ik volgde secretaris Cees Schreuders op, die de notulen nog uitschreef op een typemachine. Peursum was destijds een vereniging die veel terugkeek. Vroeger was alles beter, toen we landskampioen werden van de onderbond.”

Menselijke maat
Sander lacht. “Na een vertrouwensbreuk in het bestuur was ik na twee jaar al voorzitter. Met de vorig jaar overleden Peter van de Graaf vormde ik op een gegeven moment het hoofdbestuur. Het was druk, maar het gaf mij ontzettend veel energie. Er ging, met respect voor de ouderen, eindelijk een frisse wind door Peursum. Begrijp me goed, geen revolutie maar veranderingen met een menselijke maat. Ook volledig passend in een dorpsgemeenschap, waar iedereen elkaar kent en vaak familie is. Als er iets op school of in de kerk gebeurt, dan had zo’n voorval zijn weerslag op de voetbal. Best lastig. Maar ik zeg altijd dat je problemen niet met een verrekijker moet bekijken, maar beter in de spiegel.”

Lobby SC Everstein
Op een gegeven, na tien jaar voorzitterschap, zocht hij een nieuwe uitdaging. “Ik zag een vacature voor districtsbestuurder en heb gesolliciteerd. Het oude bestuur van Zuid I was uiteengevallen, met daardoor kansen voor de jonge garde. Onder leiding van Paul Kools nam ik zitting in het zes man sterke bondsbestuur. Door mijn portefeuille ‘Ondersteuning clubbesturen’ reisde ik van Zeeland naar Eindhoven, maar ontmoette ik ook bekende verenigingen uit de Alblasserwaard. Mooi was ook altijd de lobby van SC Everstein, om niet bij West 1 maar bij ons ingedeeld te blijven.”

Van Praag
Sander van Beuzekom maakte als ‘BoBo’ ook de opmars van het vrouwenvoetbal mee. “Zo’n tien jaar geleden was ik de enige bondsbestuurder in de bestuurskamer als er een interland werd gespeeld. Vandaag de dag loopt ook Michael van Praag er rond. In de beginjaren niet. De KNVB heeft veel in deze tak geïnvesteerd en als onderdeel van het amateurvoetbal doen we dat nog steeds. Het vrouwenvoetbal staat op de kaart. Met de Olympische Spelen en de tweede plaats op het WK in Frankrijk als absolute hoogtepunten. Ik heb nagenoeg alle wedstrijden van de Leeuwinnen gezien. Ook veel wedstrijden van Jong Oranje, met uiteraard het aanstormende talent Frenkie de Jong uit Arkel. Af en toe kon ik ook met voorrang een kaartje kopen voor het grote Oranje.”

Sporten is belangrijk
In 2016 veranderde er veel bij de KNVB. “Een aantal districten kampte met personele problemen en tekort aan vrijwilligers. Niet in Zuid I, wij waren dan ook geen voorstander over te gaan naar één grote ledenraad. Helaas konden we het niet tegenhouden en ben ik vanaf die tijd lid van de ledenraad. Met in totaal 30 leden vertegenwoordigen we het amateurvoetbal. Nog even, want in december zwaai ik af. Noodgedwongen, de regels van de KNVB zeggen namelijk dat je maximaal twaalf jaar in een bestuur mag zitten.”

Ook nog even mag Sander meebeslissen over de gevolgen van het landelijke coronabeleid. “Als clubbestuurder zou je er naar kunnen neigen om, nu er geen publiek welkom is en dus geen inkomsten zijn, per direct te stoppen met voetballen. Maar in het algemeen belang is sporten belangrijk en dus moeten we blijven voetballen. Ook in deze bijzondere tijden.” 

Theo Sprong
Freelance-journalist Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal
Volg @TheoSprong1963 op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup