Jarno van de Water (vv Beesd)
Jarno van de Water (vv Beesd) Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie
voorbeschouwing

Derby GVV-Beesd voor het eerst op zaterdag, maar zonder publiek

23 nov. 2021, 08:00 Nieuws Voorbeschouwingen 1.147 keer gelezen

GELDERMALSEN • Zaterdag staat de derby GVV-Beesd op het programma. Het is alweer een aantal jaren geleden dat beide teams elkaar troffen. In maart 2019 won Beesd met 0-3 van GVV. Toen speelden beide clubs nog hun wedstrijden op de zondag. Ondertussen is zowel Beesd als GVV verhuisd naar de zaterdagafdeling.

Beesd is bezig aan zijn derde seizoen op de zaterdag, maar heeft door de coronaperikelen nog geen volledig seizoen uitgevoetbald. Beesd heeft een jong team. Volgens Routinier Jarno van de Water is de selectie een goede mix tussen jong en oud. “Ik ben met mijn 29 jaar na Kevin Kruissen de op één na oudste speler. Twee jaar geleden zijn er een hoop spelers overgekomen van de J019. Het is leuk dat er hiervan zo’n vier spelers zijn doorgebroken bij Beesd.”

Favoriet
Zelf voetbalt Van de Water al sinds zijn prille jeugd bij Beesd en is sinds dit jaar aanvoerder van de rood-zwarte hoofdmacht. Onder leiding van trainer Dick Wammes begon Beesd goed aan dit seizoen. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen. Maar hierna kwam de klad erin. Tegen OSS’20 werd met 5-1 verloren en door SV de Braak werd Beesd met 0-8 afgedroogd.

Volgens Jarno zijn de Helmonders titelfavoriet. “Van de teams die ik heb gezien is De Braak wel het beste team. Ook OSS’20 vond ik een goed team, maar De Braak schat ik hoger in. Zij hebben meer individuele kwaliteiten.”

Beesd speelt samen met Rhelico en GVV in de ‘Brabantse‘4e klasse F. Volgens de kenners zou dit een veel lager niveau zijn dan de andere vierde klasse waar onder andere ASH, Herovina en Asperen voetballen. Maar dat betwijfelt Van de Water: ”De Brabantse clubs zijn voetballend erg goed. In de andere klasse is het meer vechtvoetbal en leeft het meer.”

Derby leeft niet echt in Beesd
Toch denkt de 29-jarige BI Consultant dat Beesd in de top vijf kan eindigen. De derby tegen GVV speelt niet echt in Beesd. De wedstrijd tegen Rhelico blijft de wedstrijd van het jaar. “Maar toen Rhelico al op de zaterdag voetbalde en wij nog op de zondag, leefde de wedstrijd tegen GVV meer”, aldus Van de Water. Omdat het alweer drie seizoenen geleden is dat hij tegen GVV voetbalde, weet hij niet wat hij kan verwachten “. Ik zou niet weten wie er tegenwoordig allemaal in het eerste van GVV voetballen”.

Terugkeer onder de lat
Ook GVV-keeper André van Veenendaal weet niet meer wie er allemaal in de selectie van Beesd voetballen. Hij keerde dit seizoen terug in de Geldermalsense selectie na zeven jaar lang op een lager niveau te hebben gevoetbald.

Omdat de beoogde keeper Timo Beentjes geblesseerd is aan zijn vinger en tot de winterstop niet in het doel kan staan, werd André gevraagd of hij zijn keepershandschoenen weer wilde aantrekken. “Ik heb wel getwijfeld omdat ik naast voetballer ook bestuurslid ben bij GVV. En ik vind dat je verplicht ben om twee keer in de week te trainen wanneer je in de selectie voetbalt. Aan de andere kant ben ik een echte GVV’er en voetbal ik als sinds mijn zevende bij deze club. Dus heb ik het gewoon gedaan.”

Het bevalt Van Veenendaal zo goed dat hij heeft aangeven dat hij het seizoen wil afmaken. “Laten we maar kijken waar het schip strandt. Het is een enthousiaste groep met een bevlogen trainer. En na de winterstop ga ik de concurrentiestrijd aan met Timo.”

Frustrerend
GVV begon de competitie niet goed. Maar de laatste wedstrijden werden punten gehaald tegen FC Drunen en OSC’45. Het 3-0 verlies van afgelopen zaterdag tegen koploper De Braak was ingecalculeerd. Volgens de 33-jarige keeper is de oorzaak van de slechte start bekend.

“De eerste wedstrijden speelden we goed, maar was het frustrerend dat we niet konden scoren. De laatste wedstrijden spelen we goed georganiseerd en wordt er vanuit de discipline gevoetbald. Behalve tegen Margriet zijn we nergens weggespeeld. Tegen Margriet hadden we een volledige off-day. De uitslag (0-5) had veel groter kunnen zijn. Dit was de beste ploeg waartegen we hebben gespeeld. Ook beter dan de derdeklassers HSSC’61 en MVV’58 waartegen wij dit seizoen voor de beker hebben gespeeld.”

Jeugdafdeling groeit
André van Veenendaal is twee jaar geleden samen met zijn generatiegenoten Sean Buitenhuis en Bram Reemers in het bestuur gestapt. “Heel leuk om te doen, maar het kost veel energie. Soms meer dan ik had verwacht. Op dit moment hebben we zes bestuursleden. We zijn bezig om er twee leden bij te krijgen, zodat we de taken beter kunnen verdelen.”

Het nieuwe bestuur heeft al een aantal succesjes geboekt. Zo groeit het aantal jeugdleden bij GVV weer. Volgens Van Veenendaal heeft het bestuur hier veel energie en aandacht in gestopt. “Onze aandacht gaat uit naar de jongere jeugd. We willen deze leeftijd goed begeleiden, zodat ze ook in langer bij deze club blijven voetballen. We hebben ook geluk met de nieuwbouwwijk De Plantage. Daar plukken we samen met MVV’58 de vruchten van.”

Bewogen weken
GVV heeft bewogen weken achter de rug. Clubicoon Rini Hak overleed deze maand op een veel te jonge leeftijd. Rini is vader van aanvoerder Danny Hak en was jarenlang leider van het jeugdteam waar onder andere André voetbalde. GVV heeft op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Rini.

“We hebben ondanks het verdriet op een mooie manier afscheid genomen van Rini. ”zegt André. “Ik heb samen met de andere bestuursleden Buitenhuis en Reemers jarenlang gevoetbald onder hem en medebestuurslid Gert-jan was één van zijn beste vrienden. Bovendien was hij een prominent lid van onze club.”

Van Veenendaal heeft goede herinneringen aan Beesd. In de nacompetitie van 2014 speelde hij zijn (voorlopig) laatste wedstrijd tegen Beesd. ”We wonnen in Beesd met 1-3. De thuiswedstrijd was ik geblesseerd maar we kwamen met 0-4 achter en de hoop leek vervlogen. Uiteindelijk scoorden we nog twee keer en gingen we via penalty’s door. Daarna promoveerden we naar de derde klasse door ook Vijmense Boys uit te schakelen.”

De aanstaande derby wordt zonder publiek gespeeld en zal niet zo spannend worden. Maar beide clubs ontlopen de onderste regionen in de ranglijst wanneer ze deze wedstrijd winnend afsluiten.

Pieter-Jan van Oort

Freelance-voetbalverslaggever regio West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app