Bertus van Schaik (links) en Marten Boverhof zijn voetbalvrienden, en tegelijk elkaars concurrent.
Bertus van Schaik (links) en Marten Boverhof zijn voetbalvrienden, en tegelijk elkaars concurrent. Foto: Wijntjes Fotografie

Voetbalvrienden Marten Boverhof en Bertus van Schaik zijn ook elkaars concurrent

Nieuws 1.623 keer gelezen

LOPIK • Voetbaltrainers Marten Boverhof en Bertus van Schaik, concurrenten én buren, blikken terug op een bizar voetbaljaar.

De trainers Marten Boverhof en Bertus van Schaik uit Lopik hebben dezelfde passie voor voetbal. De voetbalvrienden trainen beiden een regionale zaterdagtweedeklasser, die elkaar in competitieverband treffen. Ondanks het leeftijdsverschil en hun totaal anders verlopen voetballoopbaan doen ze niet voor elkaar onder.

Benschop is de club van de 36-jarige Marten Boverhof, waar hij voor het tweede jaar aan het roer staat. Net als vorig seizoen, dat slechts vier duels duurde, moest hij starten met een jonge selectie na het afhaken van een aantal routiniers. De competitiestart was tegenvallend, maar de weg omhoog is inmiddels ingeslagen. 

Bertus van Schaik is trainer van NiTA uit Nieuwer Ter Aa. Met vier punten uit acht duels staat deze dorpsclub net onder de rode streep. Handhaving is het doel van het Lopikse duo, dat na dit seizoen elders een nieuwe uitdaging aangaat. Boverhof bij GJS, Van Schaik bij Groot-Ammers.

Lastig
‘’Daar ben ik nu nog niet mee bezig”, zegt Boverhof, die in het bezit is van het UEFA A-diploma, waarmee hij als assistent-coach op het hoogste niveau aan de slag kan. ‘’Ik wil mijn periode bij Benschop zo goed mogelijk afsluiten. Corona maakt dat erg lastig. Vorig seizoen konden we door de anderhalvemetermaatregel amper trainen. De animo nam af en we waren blij dat we dit jaar een normale voorbereiding kenden. Na vijf nederlagen pakten we ons eerst punt tegen NiTA. Drie keer verspeelden we een voorsprong.”

Niet opgeven
‘’Ik heb een team dat nooit opgeeft”, vult Bertus van Schaik (53) glimlachend aan. ‘’NiTA is een mooie club om te werken en speelt al drie jaar in het rechterrijtje in de tweede klasse, die met BFC, De Meern en Maarssen een sterke bezetting kent. De wedstrijden tegen IJFC, Geinoord en JSV Nieuwegein wil ik als Lopikenaar natuurlijk winnen. En Benschop thuis moet zeker drie punten opleveren.”

Boverhof veert op en tempert Van Schaiks vreugde. ‘’Van elke wedstrijd maakt Benschop een videoverslag”, vervolgt Marten op serieuze toon. ‘’We kunnen exact analyseren hoe NiTA speelt.” 

,,Ha,ha, wis die banden maar, want in thuiswedstrijden spelen we heel anders”, merkt Bertus schaterlachend op.

Videoscout
Tijdens de coronaperiode deed Marten Boverhof, die tien jaar in de jeugd van PSV speelde en op jonge leeftijd debuteerde in de Eindhovense hoofdmacht, ervaring op als videoscout voor twee buitenlandse bvo’s . ‘’Mijn intentie was om te slagen als profvoetballer, maar door ernstige blessures kwam het daar niet van”, vertelt hij ingetogen. ‘’Voetbal loopt nog steeds als een rode draad door mijn leven. Het analyseren van tegenstanders en individuele spelers gaat me goed af. Een van de clubs kocht een speler aan, die ik op hun verzoek volgde.”

‘’Bij NiTA nam de animo om te trainen af in de coronaperiode”, zegt Bertus, die eerder als speler en trainer bij Lopik, Montfoort en Cabauw actief was. ‘’De amateurs die wij trainen komen ook voor de gezelligheid naar de club. Met elkaar wat drinken na een training of tijdens ‘de derde helft’ was niet meer mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Het wegvallen van dat aspect weegt voor iedereen zwaar. De autorit naar Nieuwer Ter Aa, zo’n drie kwartier, ging me ook tegenstaan. Volgend seizoen ga ik bij Groot Ammers aan de slag.”

Boverhof: “Met Bertus, bij wie ik vlakbij woon, kan ik mijn voetbalervaringen delen. Op het veld komen we elkaar dit seizoen nog een keer tegen en hopelijk is dat geen degradatieduel.”

‘’Ik zou het prachtig vinden als NiTA zich in veiligheid speelt tegen Benschop”, zegt Bertus. 

Wim Kroone

Freelance-redaceur Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 5 uur geleden
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 14 uur geleden
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 17 uur geleden
Logo
• Arkel verloor zaterdag van Schelluinen en staat nu op een directe degradatieplek in 3C.
Versterkte degradatie: wie staan er op degraderen en wie gaan de nacompetitie in? (stand van zaken per 20/21 april) 17 uur geleden
Afbeelding
VV Asperen op zoek naar ambitieuze hoofdtrainer vacature 17 uur geleden
• Het zetten van de handtekeningen.
DCV en Excelsior bundelen de krachten voor Meiden Academy 19 uur geleden