• Teunis en John Klok kijken samen met voorzitter John Boekelman in het naslagwerkje dat ter gelegenheid van het kampioenschap in 1967 is gemaakt.
• Teunis en John Klok kijken samen met voorzitter John Boekelman in het naslagwerkje dat ter gelegenheid van het kampioenschap in 1967 is gemaakt. Foto: Mimi van Rossem

Leerdam Sport’55 viert 110-jarig bestaan: ‘We waren een club met aanzien’

Nieuws 1.424 keer gelezen

LEERDAM • Leerdam Sport’55 viert op 25 februari het 110-jarig bestaan. Niet zoals gehoopt in de nieuwe sportkantine, maar in het oude gebouw. Voorzitter John Boekelman had gehoopt dat de receptie in het nieuwe onderkomen gehouden kon worden, maar het nieuwe gebouw is niet op tijd gereed.

Toch wil de vereniging stilstaan bij het feit dat de club in 1912 door een aantal Hutters is opgericht.

John Boekelman, voorzitter van voetbalvereniging Leerdam Sport’55, is er intussen al aardig aan gewend geraakt. Net zoals de gehele aanleg van het nieuwe sportterrein, heeft ook de oplevering van het nieuwe sportonderkomen, in de planning begin februari, vertraging opgelopen. 

Het woord kikkers en vleermuizen kan de voorzitter voorlopig niet meer horen. Nu hoopt Boekelman dat in april de kantine en sportruimtes in gebruik genomen kunnen worden. “En dat we met de start van het nieuwe voetbalseizoen meteen het nieuwe Leerdam Sportpark officieel kunnen openen.”

Archief
Boekelman is er trots op dat er zoveel materiaal bewaard is gebleven en Leerdam Sport een mooi archief heeft. Trots laat hij de eerste nieuwsbrief zien die in 1946 net na de oorlog is uitgebracht. Teunis Klok (85) en 70 jaar lid van de voetbalclub uit wijk West vertelt hierop dat niets wereldvreemd is voor Leerdam Sport. De club kreeg met van alles te maken: kampioenschap, degradatie, het hoogste aantal leden van Nederland tot terugval naar onder de 300 leden, inbraken, fraude, Koninklijke Onderscheidingen en een aantal verhuizingen.

Nog steeds kijkt Teunis Klok met veel plezier terug op het winnen van het kampioenschap in 1967. Hij speelde maar liefst twaalf jaar in het eerste elftal, zoon John maar twaalf minuten. “Want hij had geen talent”, merkt Boekelman met een grote lach op. 

Teunis vertelt verder: “We waren destijds een goed team, en nog steeds. We treffen elkaar nog geregeld. Ook doe ik iedere woensdagmorgen nog vrijwilligerswerk voor de club. En natuurlijk ga ik zoveel als mogelijk iedere zondag bij mijn zoon John (56) kijken als hij voetbalt. Je begrijpt dat er thuis best veel over voetbal wordt gesproken. Eigenlijk is de familie Klok een echte Leerdam Sport familie, want dochterlief heeft ook bij de club in west gevoetbald en moeder was leidster.”

Gebogen over een speciaal vanwege het Kampioenschap gemaakt boekwerkje door de toenmalige leden Reparon en Iking, komen veel verhalen naar boven, ook kent Teunis nog veel mensen bij naam. Zoon John Klok voetbalt ook alweer 48 jaar bij Leerdam Sport. Dus hebben de twee veel mooie herinneringen aan hun tijd bij Leerdam Sport. Over het voetbal, de medespelers en natuurlijk de derde helft. “Want er werd wat gefeest hoor. We stonden soms op de tafels te dansen”, vertelt Teunis lachend. 

Geen gras
Op 25 februari 1912 hebben enkele toenmalige Hutters de voetbalvereniging Sparta opgericht. Een speelveld was er niet dus besloten ze op het Oranjeplein in het centrum van Leerdam te spelen. Na diverse omzwervingen kreeg Sparta van vv Wilhelmina toestemming om gebruik te maken van het veld onderaan de Lingedijk, hoek Lingestraat.

Deze accommodatie gaf wel problemen: er stond geen gras op en er was geen kleedruimte. In 1920 kon Sparta op een weide aan de Tiendweg terecht en in 1925 werd dit veld eigendom van Sparta. Dankzij grote inzet van de clubleden beschikte de club in 1934 over een speelveld, twee kleedkamers en een kleedkamer voor de scheidsrechter. 

Een donkere periode voor Sparta was de oorlogstijd. De vereniging werd van hun eigendommen verdreven en een aantal leden werd op transport gesteld. Na de bevrijding kon Sparta weer terug naar hun accommodatie aan de Tiendweg, maar wat zij toen aantroffen was verschrikkelijk. Op het speelveld was een bunker gebouwd en de kleedruimtes waren verwoest. 

Teunis: “Het eerste dat we deden was de bunker afbreken. Ik heb als jeugdlid urenlang stenen zitten bikken. Nu nog staat er achter de woningen van de Tiendweg tegenover de Siemensstraat een stukje muur ter herinnering aan die tijd.”

Legendarische wedstrijden
Na de oorlog brak een glorieuze tijd aan voor Sparta en groeide de vereniging uit tot de grootste voetbalclub van Nederland. In 1955 besloot Sparta samen te gaan met Voorwaarts en kreeg toen de naam Leerdam Sport‘55. In 1972 verhuisde Leerdam Sport naar de huidige locatie aan de Quirinus de Palmelaan.

Boekelman vertelt dat de toenmalige staatssecretaris Henk Vonhoff de opening verrichte. Het nieuwe onderkomen had destijds een professionele status. 

Boekelman: “We waren echt een club met aanzien en speelden legendarische wedstrijden. En we hadden een tribune waarop 750 mensen konden zitten. Daarom werd in 1972 de wedstrijd tussen het Nederlands Militair elftal tegen het Belgisch militair elftal bij Leerdam Sport gespeeld.” 

John Klok vult aan dat Leerdam Sport niet alleen in Nederland speelde, maar ook in Zürich (Zwitserland) en Neuss (Duitsland). En zo volgden hoogte- en dieptepunten elkaar op. 

Nu, 50 jaar later, staat de verhuizing naar het nieuwe sportpark in de wijk Broekgraaf te wachten. De club heeft vooruitlopend bij alle bewoners in deze wijk het clubblad ‘De Brug’ bezorgd. Hiermee hoopt Leerdam Sport nieuwe spelers uit deze wijk te krijgen. “Want we willen weer de Parel van wijk West worden”, aldus Boekelman.

door Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 5 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 6 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 13 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 14 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44