Afbeelding

Waarom Nederland zo goed is in het ontwikkelen van jong talent

Nieuws 1.634 keer gelezen

Er wordt weleens gezegd dat Nederland 17 miljoen coaches heeft. We hebben allemaal wel een mening over voetbal en denken vaak dat we het beter weten. 

Nederland is dus echt een voetballand. Maar is Nederland eigenlijk een goed land om een carrière als profvoetballer te beginnen? Hoe worden wij internationaal gezien? En waarom zijn Nederlandse spelers eigenlijk zo goed?

Nederland heeft natuurlijk een aantal bekende voetballers voortgebracht, spelers die in Nederland begonnen en al snel voetballers werden die mensen in binnen- en buitenland selecteren voor hun voetbalweddenschappen. Namen als Johan Cruijff, Ruud Gullit, Ronald Koeman, Arjen Robben en Robin van Persie zijn wereldwijd bekend. Johan Cruijff was later ook coach, en ook Louis van Gaal en Rinus Michels zijn bekende namen. 

Je denkt misschien dat dit allemaal al een tijdje geleden is, maar Nederland heeft ook veel jong, aankomend talent, zoals bijvoorbeeld Myron Boadu, Sven Botman en Micky van de Ven. Alle drie deze spelers begonnen in Nederland en spelen nu in internationale clubs.

Op landelijk niveau is de belangrijkste competitie natuurlijk de Eredivisie, waar 18 clubs aan mee doen. Vaak wordt de Eredivisie echter gezien als een opstap naar Europese competities, zoals bijvoorbeeld de UEFA Champions League. 

Clubs in Nederland krijgen, in tegenstelling tot clubs in landen als Engeland, Frankrijk en Spanje, relatief weinig televisiegeld. Er zijn dus weliswaar een aantal grote Nederlandse clubs, zoals Ajax, Feyenoord en PSV, maar deze hebben soms moeite internationale spelers te trekken, die vaak salarissen vragen die de clubs zich niet altijd kunnen veroorloven. 

Ondanks dat er een aantal grote namen in het nationaal voetbalteam hebben gespeeld is, is het aantal overwinningen relatief laag. De belangrijkste overwinning die het Nederlands elftal behaalde was in 1988, toen Nederland het EK won. Dit was onder andere te danken aan coach Rinus Michels en een aantal zeer goede spelers, zoals Ronald Koeman, Ruud Gullit en Marco van Basten. Nederland heeft nog nooit een WK gewonnen. Wel kwam het Nederlands elftal twee keer in de finale te staan, in 1974 en in 2014.

Maar hoewel Nederland het WK van 1974 niet won bracht het wel een nieuwe strategie voort, “totaalvoetbal”. Dit houdt in dat voetballers op iedere positie kunnen spelen. Dit maakt dat de samenstelling van het team min of meer hetzelfde blijft, maar dat er vele aanvalsstrategieën zijn. Dit maakt de verdediging erg lastig voor de tegenspeler.

Nederland brengt dus goede voetballers voort, maar Nederlandse clubs hebben relatief weinig succes op internationaal niveau. Als Nederlandse voetballers het dus goed doen bij andere clubs komt dat dus vooral omdat Nederland goed is met jong talent. 

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat voetbal deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur. 1.193.357 Nederlanders spelen voetbal, in 2980 clubs. Van deze 2980 clubs zijn er 34 professioneel. Niet alleen is voetbal iets dat veel mensen spelen, het is ook nog eens relatief goedkoop. Voor gemiddeld €100-200 per jaar kun je je inschrijven bij een voetbalclub. Daarnaast zijn er ook clubs voor vrouwen, junioren, senioren, mensen met een beperking en professionals. Dit maakt dat voetbal erg toegankelijk is in Nederland.

Maar hoe zit het met profvoetbal? Iedere grote club heeft wel een jongerenteam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Engels voetbal zijn deze jongerenteams enorm selectief. Zo heeft NAC Breda bijvoorbeeld maar zeven betaalde spelers onder de 20, terwijl er ongeveer 40 spelers in jongerenteams spelen. Er is dus veel competitie. 

Een ander bijzonder kenmerk van Nederlands jongerenvoetbal is dat jongeren niet per se tegen jongeren spelen. Jongerenteams bestaan officieel uit lokale spelers onder de 23, maar vaak vind je er ook buitenlanders, en veel spelers zijn tieners. Zij spelen echter vaak in de tweede divisie tegen volwassen mannen. Wanneer ze winnen kunnen ze echter niet in dezelfde league als hun eerste team spelen. Zo bleef Jong Ajax in 2017-18 in de Eerste Divisie, in plaats van mee te spelen in de Eredivisie. Het Nederlands jongerenvoetbal is enorm competitief, en sommige teams doen het beter dan anderen. Het is een strategie die kan worden omschreven als “zwemmen of verzuipen”. 

We kunnen dus wel zeggen dat het het jongerenvoetbal is dat Nederland tot een echt voetballand maakt. Nederland heeft wellicht slechts een enkele keer een EK gewonnen, maar het heeft wel wereldberoemde voetballers en coaches voortgebracht. Dit is vooral te danken aan de unieke manier waarop jong talent ontwikkeld wordt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden