Afbeelding
ingezonden mededeling

Dromen van het onmogelijke in een nieuw bekerseizoen

Nieuws 1.016 keer gelezen

Een nieuw bekerseizoen betekent nieuwe dromen. Dromen over het schrijven van geschiedenis. Zeker voor amateurploegen spreekt het toernooi tot de verbeelding. Met een beetje geluk kan je zomaar ineens tegenover Ajax of Feyenoord komen te staan. En als je er toch staat waarom dan ook niet dromen over een gigantische stunt. Dromen over het allerhoogste. Maar is dat ook realistisch?

Als je de hoofdsponsor van het toernooi, TOTO, mag geloven niet. Op hun website is geen enkele bookmaker terug te vinden in de lijst met kanshebbers voor de bekerwinst. Dat verdiend enige toelichting en die wij vonden bij Julius Bastiaansen van bookmaker vergelijkingssite Mybookmakers.nl: “Wij zien in onze bookmaker reviews zoals die van TOTO dat er nergens op amateurploegen ingezet kan worden. Dit heeft ook een reden, omdat bij deze teams de verdiensten vaak lager zijn kunnen spelers eerder in de verleiding komen om tegen betaling een wedstrijd te beïnvloeden”, aldus de bookmaker expert. 

Ok, dus van de bookmakers worden we niets wijzer, dan maar een blik op het verleden werpen. Hieruit blijkt dat het nog nooit is voorgekomen dat een Nederlandse club buiten de twee hoogste divisies er met de beker vandoor ging. Wel kwamen een aantal ploegen heel dichtbij. 

De droom van Excelsior Maassluis, DVS’22 en JVC Cuijk
Vorig seizoen nog reikt Excelsior Maassluis tot de achtste finale nadat het in de tweede ronde van het bekertoernooi FC Emmen met 0-1 verslaat. Heel dicht bij die droom van bekerwinst komen ze niet, in de achste finale blijkt Ajax in de Amsterdam Arena met 9-0 veel te sterk.

Wat dat betreft komt DVS’22 in hetzelfde jaar dichter bij een mega stunt. Nadat de club uit Ermelo in de eerste ronde FC Eindhoven met 2-1 verslaat en in de tweede ronde ook afrekent met Achilles Veen staat in de achtste finale een wedstrijd tegen Eredivsionist Vitesse op het programma. DVS’22 maakt het de Arnhemmers flink lastig maar moet uiteindelijk het hoofd buigen, 2-0. Dichterbij bekergeschiedenis komt een amateurploeg dat seizoen niet. 

Ook in het verdere verleden wist een amateurploeg met regelmaat door te dringen tot de latere fases van het toernooi. In de afgelopen tien jaar was de achtste finale veertien keer het eindstation en één keer eindigde het toernooi voor een niet-prof team in de kwartfinale. In het bekerseizoen 2013/2014 vloog JVC Cuijk er pas in de kwartfinale uit tegen PEC Zwolle.

Finale in zicht: IJselmeervogels en VVSB
De grootste bekerstunts in de geschiedenis van het bekertoernooi komen op naam van IJselmeervogels en VVSB. In 1975 dringy IJselmeervogels, nadat het onder andere AZ’67 had uitgeschakeld, door tot de halve finales. Er wordy al gedroomd van het onmogelijke maar in deze halve finale blijkt FC Twente met 6-0 veel te sterk.

Het duurt vervolgens ruim 40 jaar voordat een nieuwe stunt plaats vindt. In het bekerseizoen 2015/2016 bereikt VVSB, na een ware kraker tegen FC Den Bosch in de kwartfinales, de halve finale van het bekertoernooi. Hierin moet het zien af te rekenen met FC Utrecht om het allereerste amateurteam in de finale van de KNVB beker te worden. Nooit zou een amateurelftal dichterbij die finale komen. Pas in de 73ste minuut wordt het verzet van VVSB gebroken na een eigen doelpunt van Peet van der Sloot. In het laatste kwartier loopt FC Utrecht nog uit naar een 3-0 overwinning. Desondanks verlaten de Noordwijkerhouters Utrecht met opgeheven hoofd. 

Nieuwe dromen 
Het verleden leert dus dat het meestal toch de grote ploegen zijn die met de beker aan de haal gaan. Dat is ook dit jaar weer de verwachtin: “Bij de bookmakers is Ajax de grote favoriet voor de bekerwinst, op de voet gevolgd door PSV en Feyenoord. Van alle profploegen wordt de kans op succes van ploegen als Telstar, Top Oss en FC Dordrecht het kleinst geacht. Amateurploegen komen in het wedboekje dus niet voor”, aldus Bastiaansen van Mybookmakers.nl.

Op 13 augustus is een nieuwe seizoen van de TOTO KNVB beker begonnen. In de eerste voorronde kwamen twaalf amateurploegen tegen elkaar uit. En al is de kans misschien heel klein, er zal stiekem wel eens gedroomd worden. Want heel, héél soms zijn dromen geen bedrog. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 12 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33