Dromen van een voetbalcarrière als prof: ‘Ik was wel het ‘boertje’ uit Schoonhoven, maar daar maalde ik niet om’ | Voetbalnieuws uit de regio, altijd actueel
Logo regio-voetbal.nl
<p>• Sjef van Vugt als keeper van Schoonhoven.</p>

• Sjef van Vugt als keeper van Schoonhoven.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Dromen van een voetbalcarrière als prof: ‘Ik was wel het ‘boertje’ uit Schoonhoven, maar daar maalde ik niet om’

  •   keer gelezen   Sport

KRIMPENERWAARD • ‘Jeugdplan Nederland’ is een podium waarop talentvolle voetballers zich kunnen kunnen doorontwikkelen. Voormalig scout André Miltenburg vond tijdens een grote schoonmaak nog een aantal opstellingen uit 1997, die net niet in de papiervernietiger belandden.


Het Kontakt / Regio-Voetbal was benieuwd naar de ervaringen van enkele regiogenoten, die toen twaalf jaar waren en nog van een voetbalcarrière als prof droomden. 

Sjef van Vugt
Schoonhovenaar Sjef van Vugt ( nu 35) maakte vier seizoenen vol bij het jeugdplan. “Na een proefdag in 1997 stond ik tot 2000 onder de lat in teams van het jeugdplan”, zegt Van Vugt trots. “Na twee jaar was ik de enige speler van een amateurclub, die uitkwam in de jeugd van BVO’s. Voor hen was ik wel het ‘boertje’ uit Schoonhoven, maar daar maalde ik niet om. Ik heb een fantastische periode meegemaakt, die ik elke jonge voetballer toewens.”

Op zijn vijftiende wist hij echter dat hij als prof niet zou slagen. “Ik had mijn lengte tegen. Ik maakte zeventien jaar deel uit van de selectie van Schoonhoven. Als er weer een nieuwe trainer kwam, waren er altijd twijfels. Ik was klein voor een keeper en niet slank, maar altijd kwam ik bovendrijven. Mijn ‘finest moment’ was in de finale van de nacompetitie tegen Moerkapelle. In de beslissende strafschoppenreeks stopte ik twee penalty’s, waarna promotie naar de derde klasse een feit was.”

Kevin van Vliet
Voor Ouderkerker Kevin van Vliet gloorde een mooie voetbaltoekomst. De junior van Spirit was al snel een vaste waarde op het middenveld van het Jongens onder 12-team.

“Op die leeftijd wil je alleen maar voetballen,” vertelt de huidige fitnesstrainer bij het Krimpense MyMove. “Later kreeg je als centrale middenvelder allemaal opdrachten mee. Op mijn veertiende scoutte Feyenoord mij en bracht ik veel tijd door in Rotterdam, waar ik ook naar school ging. Door een beenbreuk stopte dit avontuur helaas vroegtijdig. Ik heb jarenlang in het eerste elftal van Spirit gespeeld en ben nog niet eens zo lang geleden gestopt. Nu speel ik met andere oud-selectiespelers in het vierde. Toch heb ik van mijn hobby sport mijn beroep kunnen maken.”

Leerzaam
Pank van Kats (Cabauw) en Wilco Aantjes (Haastrecht) maakten beiden korte tijd deel uit van het jeugdplan. Tussen 50 gescoute talentjes speelde het duo testwedstrijden bij het Goudse Donk.

“Ik heb naast de trainingen een stuk of zes wedstrijden gespeeld,” vertelt Van Kats. “Het was een leerzame periode voor mij. Daarna heb ik nog een aantal testwedstrijden voor PSV gespeeld. Ibrahim Afellay zat ook in die lichting. Op mijn zeventiende debuteerde ik in de hoofdmacht van Cabauw, dat toen actief was in de tweede klasse van het zondagvoetbal. Op mijn 31ste ben ik in een lager elftal gaan spelen. Nu ben ik aanvoerder, laatste man en teamleider van het recreatieve Zondag 1.”

Wilco Aantjes kan zich het testduel bij Donk nog goed herinneren. “Mijn verblijf bij het jeugdplan duurde maar drie wedstrijden. Ik vond het wel gaaf dat ik geselecteerd was. Na het doorlopen van de jeugd bij Haastrecht, speelde ik tot mijn 24ste in de hoofdmacht tot ik een kruisband afscheurde. Na het herstel ben ik lager gaan spelen. Nu ben ik assistent-trainer bij het eerste. Spannender kan ik het niet maken.”

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup