• Roda Boys - Pelikaan (0-2).
• Roda Boys - Pelikaan (0-2). Foto: Gerald van Zanten

Degradatiezone dreigt voor bedroevend Roda Boys

Wedstrijdverslagen 1.952 keer gelezen

AALST • Voor de vierde opeenvolgende wedstrijd wist Roda Boys zaterdag niet te winnen. Sterker nog, het verloor met 0-2 van een eveneens bijzonder zwak acterend Pelikaan.

Roda Boys en Pelikaan waren twee seizoenen nog geduchte titelkandidaten. In het seizoen waarin Almkerk kampioen werd, waren het de ploegen uit Aalst en Zwijndrecht die op de tweede en derde plaats eindigden.

Niet waterdicht
Daar is anno 2019 niets meer van terug te zien. In een wedstrijd die een half uur later begon - Pelikaan stond in de file op de A27 -, maakten de twee voormalige concurrenten er een bedroevende wedstrijd van. Desalniettemin kwamen de bezoekers via Ruben de Raad al in de zesde minuut tot scoren, tegen een Roda Boys dat met vijf man achterin was gestart om de verdedigende linies gesloten te houden. Die opzet bleek dus al binnen tien minuten verre van waterdicht.

In het vervolg van de eerste helft liet Pelikaan een tobbend Roda Boys aan de bal, maar ook de thuisploeg wist geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Het gevaar moest komen van hoekschoppen, waarvan Rik van den Broek de eerste op twee meter afstand van het doel over de lat boven keeper Jeroen de Veij kopte. Op de spaarzame momenten dat Roda Boys druk probeerde uit te oefenen op het Pelikaan-doel, gooide een slordige pass steevast roet in het eten. Het deed op de tribune de vraag rijzen of Roda Boys-trainer Frank Brands niet een aantal spelers van zijn broer – Marcel Brands, de technisch directeur van Everton – zou kunnen overnemen.

Genadeloos afgestraft
Ook Pelikaan deelde in de malaise, maar vlak voor rust wist de ploeg uit Zwijndrecht wel voor de tweede keer het net te vinden. Een moment van collectieve onoplettendheid in de achterhoede van de thuisclub strafte Mohamed el Bannasri genadeloos af op aangeven van Nick de Veij.

Gemiste strafschop
In de tweede helft kreeg Roda Boys al na 8 minuten de uitgelezen mogelijkheid om de aansluitingstreffer aan te tekenen. Pelikaan-doelman De Veij haalde invaller Armand Selmani onderuit. De aanvaller lapte een oude voetbalwet aan zijn laars door zelf de strafschop te nemen en dat was geen goede beslissing. Zijn slappe inzet werd namelijk gekeerd door De Veij, die daarmee zijn eigen fout herstelde.

In het restant van de tweede helft zette hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft zich voort. Aangezien ook Pelikaan amper een vuist kon maken, leek het een gevecht tussen de lamme en de blinde. Bij vlagen deed het spel – van beide kanten – pijn aan de ogen. Een aantal krachteloze schoten van Selmani, Jarno van Vuuren en voormalig Pelikaan-speler Anouar Saïd waren voor Roda Boys de enige wapenfeiten in iets dat amper de naam slotoffensief mocht dragen. Uiteindelijk kwamen de bezoekers nog tweemaal het dichtst bij een doelpunt, ware het niet dat Junior van Beers op de doellijn redding bracht en een uitbraak met vier tegen twee slecht werd uitgespeeld.

Moeite
Al met al was het een bijzonder frustrerende middag voor alles en iedereen die Roda Boys een warm hart toedraagt, trainer Brands incluis. Hij ergerde zich vooral aan de manier waarop zijn ploeg de tegengoals incasseerde: "Qua arbeid kan ik ze weinig verwijten, maar we gaan ten onder aan twee fouten, twee knullige goals. Bij de eerste staan we centraal niet goed en bij de tweede verzuimen we onze man te dekken en staan we te kijken of de keeper niet moet uitkomen. Da's heel frustrerend. Pelikaan liet de bal aan ons, ze hebben gegroepeerd verdedigd. Daar zijn we regelmatig redelijk doorheen gekomen, maar in de eindfase de trekker overhalen is ook een kwaliteit. En daar hebben we moeite mee."

• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 8 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 8 uur geleden
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 12 uur geleden
• Fabian van Horssen na zijn goal tegen Heerjansdam (1-1).
Fabian van Horssen (LRC) legt uit waarom hij stopt: 'Ik kies voor m'n gezin en voor mezelf' 17 apr, 18:00
• Luuk de Graag: 'Ik ben niet bang dat we meegesleurd gaan worden'.
Luuk de Graag moet met De Alblas nog vol aan de bak: 'Maar niet bang dat we meegesleurd worden' 17 apr, 12:00