Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

LRC op tweede plaats na 1-0 winst tegen WNC

Wedstrijdverslagen 1.731 keer gelezen

LEERDAM – LRC klom zaterdag in de eerste klasse achter koploper Kloetinge naar de tweede plaats. In een kil en grijs Leerdam werd na een weinig opwindende streekderby nipt met 1-0 van WNC gewonnen. Eén mooi doelpunt van LRC-aanvoerder Rogier Gerritsen was bijna halfweg de tweede helft voldoende voor de vijfde Leerdamse thuiszege.

Bijna 350 toeschouwers werden zaterdag overigens niet bijster verwend. Echt doelgevaar was er slechts sporadisch. LRC voetbalde echter wel beter en verdiende daarom de krappe 1-0 zege.

Volwassen
LRC-trainer Rob Hilbers was tevreden met de volle winst: "Van vorig seizoen wisten we nog dat WNC goed kan voetballen maar dat hebben we ditmaal knap voorkomen. LRC speelde een volwassen wedstrijd met veel rust in het spel. Alleen de juiste eindpass ontbrak nog te vaak, zeker voor de rust. Na de pauze ging dat beter en één keer ook met succes. WNC speelde vanmiddag erg compact maar Rogier Gerritsen vond eenmaal het gat. Het is heel mooi dat we het met deze jonge selectie nu al zover hebben gebracht maar we moeten wel de discipline kunnen opbrengen om ons nog verder te verbeteren."

Te weinig gebracht
WNC-trainer Cor Prein deed na afloop weinig af aan de Leerdamse overwinning: "WNC speelde vandaag een slechte wedstrijd en heeft vooral aanvallend veel te weinig gebracht. LRC was in de eerste helft beter en daarom heb ik direct na rust ook offensief gewisseld. We hebben echter geen enkele serieuze kans afgedwongen. Dan kun je misschien nog met een 0-0 gelijkspel wegkomen maar dat zou ook het maximale resultaat zijn geweest. Bij hun 1-0 kreeg LRC wel alle vrijheid en dan verlies je vanmiddag gewoon verdiend."

Op eigen helft
In het eerste half uur kwam WNC amper van de eigen speelhelft af. Alleen na vroeg Leerdams balverlies kregen de bezoekers een mogelijkheid, maar centrumspits Willem-Paul van der Heijden mikte van ver naast. Ondanks veel meer balbezit dwong LRC aanvallend trouwens ook weinig af. Schoten van Rogier Gerritsen, Ricardo Papilaja en Serdar Akkanat brachten de thuisclub geen succes. Ook enkele hoekschoppen leverden LRC niks op. Op aangeven van Arwin van Soest mikte Serdar Akkanat hoog over.

Bij WNC verliep de aanvalsopbouw vaak veel te traag. Pas in het slotkwartier van de eerste helft liet ook WNC zich offensief soms ook gelden. Na goed voorbereidend werk van Willem-Paul van der Heijden en Gideon Emanuels werd middenvelder René van Soelen echter net niet goed bereikt en even tevoren stond Gideon Emanuels bij een kansrijke verre pass van libero Michael Soepnel buitenspel. Gelukkig voor WNC bleef ook de Leerdamse aanvalsscherpte onder de maat. Coen Horb kopte op rechts uit een gave voorzet van Bart Barendregt vanaf links over en de vrije trap van Arwin van Soest ging in de korte extra tijd recht op keeper Guy Smit af.

Nieuwe doelman
Guy Smit is de doelman die WNC pas laat deze week aantrok vanwege de fikse schouderblessure waarvoor vaste keeper Arjen Kaasjager een medisch onderzoek krijgt. Met (prof)ervaring bij Vitesse, AGOVV, NEC en FC Eindhoven toonde de 23 jarige Guy Smit zich voor WNC een solide goalie.

Om meer offensieve dreiging te verkrijgen bracht WNC na de thee routinier Nehemia Sanaky in de ploeg in plaats van een verdediger. Net als voor rust werd de Leerdamse wedstrijdklok overigens weer te laat in werking gezet. Ditmaal zelfs bijna drie minuten. Het meeste doelgevaar kwam ook in het begin van de tweede helft wel weer van LRC met schoten van Bart Barendregt en Rogier Gerritsen. In beide gevallen bleek doelman Guy Smit echter paraat.

In de 63e minuut speelde Bart Barendregt zich in het centrum opnieuw mooi vrij maar keeper Guy Smit dook het schot uit de benedenhoek. Twintig minuten na de hervatting raakte Willem-Paul van der Heijden bij WNC voor de tweede keer in korte tijd geblesseerd en nu moest hij zich door Hicham Chatouani laten vervangen.

Doelpunt
Anderhalve minuut later kwam WNC ook nog eens met 1-0 achter. LRC-captain Rogier Gerritsen kreeg op twintig meter recht voor het doel veel vrijheid en tijd om uit te halen. Met een mooi geplaatst schot deponeerde Gerritsen in de 67e minuut de bal met een krul onhoudbaar in de hoek: 1-0.

Even later probeerde Maikel van de Water dat ook maar hij mikte net naast. Op aangeven van Bart Barendregt mikte Serdar Akkanat de bal wel zuiver in de hoek, doch WNC-keeper Guy Smit redde de situatie.

Tijdens het slotkwartier poogde WNC eindelijk toch nog een punt te redden. Een dreigend schot van Gideon Emanuels stuitte echter af op de Leerdamse verdediging. Veel meer wist een onmachtig WNC offensief ook niet te forceren. Wel liep ook Gideon Emanuels na al de gele kaart van invaller Nehemia Sanaky vlak na rust tegen zo'n gele prent op. Tijdens de vier minuten extra tijd gaf scheidsrechter Roy Labeur uit Steenbergen in dit faire duel kort achtereen zelfs twee gele kaarten aan WNC'er Michael Soepnel; de eerste vanwege een spelovertreding en de tweede wegens commentaar. Zo sloot WNC de toch al zo teleurstellende partij ook nog eens af met tien man, want Soepnel moest natuurlijk uit het veld.

Kort tevoren had WNC-keeper Guy Smit nog goed verijdeld dat de late LRC-invaller Angelo Puriël het tweede Leerdamse doelpunt maakte. Met 1-0 was de zege voor LRC na een saaie wedstrijd echter ook al zeker verdiend. WNC zal nu snel punten moeten gaan pakken om buiten de gevarenzone te blijven. Om te beginnen aanstaande zaterdag in Waardenburg tegen hekkensluiter Terneuzense Boys. Voor LRC zijn er in de kopgroep en zeker in de tweede periode betere perspectieven. Dat zal dan komende zaterdag in Almkerk wel moeten blijken.