• Alblasserdam - Hardinxveld (2-0).
• Alblasserdam - Hardinxveld (2-0). Foto: Alexander de Jong - vv Alblasserdam

Alblasserdam schminkt Hardinxveld af en pakt periodetitel

Wedstrijdverslagen 2.165 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Zaterdagderdeklasser Alblasserdam heeft zijn ticket voor de nacompetitie binnen. Thuis tegen Hardinxveld wonnen de mannen van trainer Dennis Schoonewil op imponerende wijze met 2-0.

"We wilden graag een feestje en dat hebben we nu", grijnsde Schoonewil na afloop van het duel met nacompetitierivaal Hardinxveld, terwijl zijn spelers een meter of tien verderop in de Damdorpse kleedkamer op opzwepende muziek de fraaie overwinning vierden.

Een zege waar helemaal niets op af te dingen viel. De overtuiging waarmee 3C-koploper Alblasserdam speelde was zo groot dat Hardinxveld er negentig minuten niet aan te pas kwam. Vrijwel elk duel viel in het voordeel uit van de thuisploeg en elke aanvalsopzet van de gasten eindigde binnen de kortste keren in balbezit voor de Damdorpers.

"Veel van mijn spelers hadden kennelijk toch last van de spanning", bezag Hardinxveld-trainer Richard den Ouden de ongelijke strijd. "We wisten dat er bij winst een periodetitel binnen gehaald kon worden, maar kwamen geen moment in ons spel. Nee, een off-day wil ik het zeker niet noemen, daar zou ik Alblasserdam mee tekort doen. We hebben simpelweg verloren van een tegenstander die vandaag sterker was."

Stoorzenders
Dat klopte als een bus. Al vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Mike Klaare was duidelijk dat Alblasserdam niet van plan was om ook maar íets weg te geven. Het elftal speelde compact en had in de aanvallers Glenn de Jong en Ralph Hofwegen twee 'vroege stoorzenders' die voortdurend het Hardinxveldse balbezit kwamen bemoeilijken.

Al snel bleek dat de gasten totaal niet uit de voeten konden met deze manier van oppositie. Ze reageerden onrustig en na de vroege 1-0 zelfs ontregeld. Die goal in de 10e minuut mocht overigens gerust bemazzeld genoemd worden. Leroy Naaktgeboren mocht op zo'n dertig meter van het vijandelijke doel een vrije trap nemen en produceerde een niet al te hard laag schot dat vrij eenvoudig onschadelijk gemaakt had kunnen worden door Hardinxveld-doelman Marc Koning. De jonge goalie echter dook half over de bal heen waardoor deze tergend langzaam tegen de touwen rolde: 1-0.

Na de meevaller bleef Alblasserdam vanuit de omschakeling voetballen en werd voor het onmachtige Hardinxveld steeds duidelijker dat het aan een 'mission impossible' bezig was. Kort voor rust kregen de gasten hun tweede mokerslag te verduren. Ditmaal was het de soms ongrijpbare Glenn de Jong die dankbaar gebruik maakte van een moment van algehele apathie in de Hardinxveldse defensie en knap de 2-0 binnen poeierde.

Radeloosheid
Het eerste kwartier na de pauze was vanuit Alblasserdams gezichtspunt misschien wel het meest indrukwekkend gedeelte van de onderhoudende wedstrijd. Waar iedereen zou verwachten dat de Damdorpers met een 2-0 voorsprong in de pocket achterover zouden leunen, gebeurde het tegenovergestelde. Onder leiding van middenveldstrateeg Ahmet Kuyucu werd er ditmaal voor gekozen om de Hardinxveldse opbouw al in een vroeg stadium te bemoeilijken; een speelwijze die de gasten absoluut niet verwacht hadden. Het gevolg: totale radeloosheid en voortdurend balverlies.

Het enige kritiekpuntje dat Alblasserdam in die fase kon worden nagedragen was dat men de grote overmacht niet wist om te zetten in een aantal doelpunten. Zo kreeg Glenn de Jong tot twee maal toe de kans om te scoren en zag Ahmet Kuyucu een geplaatste kopbal uit het doel worden geranseld door Koning, die daarmee zijn eerdere blunder enigszins compenseerde.

Rode kaart
Diezelfde doelman haalde overigens het einde van de wedstrijd niet. In de 70e minuut wilde hij de doorgebroken Glenn de Jong het scoren beletten. De ongelukkige actie nét buiten het strafschopgebied leverde de jonge keeper een rode kaart op.

Vervolgens kabbelde de partij rustig naar het einde. Het uiterst gedisciplineerd spelende Alblasserdam wist dat de buit binnen was en het gefrustreerd ogende Hardinxveld -dat negentig minuten lang geen kans had weten te creëren snakte om andere redenen naar het einde. Afgeschminkt door de koploper heet dat...