Rode kaart SC Everstein breekpunt in derby tegen HSSC’61

Wedstrijdverslagen 1.508 keer gelezen

HEI EN BOEICOP • Wat vrijwel altijd een beladen streekderby met veel passie is had nu aanvankelijk een wolk van corona om zich heen hangen. Met uitzondering van het laatste kwartier voor rust en de eerste vijftien minuten van de tweede helft was de confrontatie tussen HSSC ’61 en SC Everstein een tamme vertoning. Mede dankzij Nicky van Dam, met twee treffers ‘man of the match’, wonnen de oranjehemden met 3-1.

De bezoekers hadden na de 4-0 zege van de week ervoor geen reden om de opstelling te wijzigen. Voor trainer Marcel van Steenis lag dat anders, want het basiselftal dat hij voor ogen heeft staat nog in de steigers. Verrassend was dat hij Lucas van Dam in het centrum van de aanval had geposteerd.

Tam en gezapig
Beide ploegen begonnen tam en gezapig, met vooral rommelig spel van de thuisclub. Er was wat meer samenhang in het spel van SC Everstein, hetgeen voor een licht veldoverwicht zorgde. Op het kwartier loste Sven de Blok een machtig schot uit de tweede lijn dat doelman Regilio van Renswouw, nog niet zo heel lang geleden keeper van SC Everstein, stijlvol over de lat bokste.

Kruitvat
Pas na een half uur begon het eindelijk op een streekderby te lijken. De lont werd in het kruitvat gestoken door Frank de Goeij die zich, na een overtreding van Rick Fierens, schuin voor het doel opmaakte voor het nemen van een vrije trap. Met een laag en op het oog niet onhoudbaar schot verraste hij Ricardo de Keijzer in de verre hoek: 1-0. De gasten waren even de kluts kwijt, maar herstelden zich snel. Robbie de Roos had voor de gelijkmaker kunnen zorgen maar Van Renswouw bracht redding.

Beul
Vijf minuten voor rust werd Nicky van Dam neergelegd door Erik Bergshoeff, en de bal ging op de stip. Het slachtoffer ging echter niet goed om met zijn rol als beul, want hij peerde de pingel op de paal. Kort daarna werd De Roos onderuit gehaald door gelegenheidsback Aron van Soest, en nu aarzelde de scheidsrechter eveneens geen moment: strafschop. Maar ook Simon van Zante slaagde er niet in die te verzilveren, met dank aan Van Renswouw. In blessuretijd kreeg SC Everstein alsnog waar ze recht op had. Van Zante bracht een hoekschop hoog voor de pot. De bal kwam terug van de lat en De Roos tekende voor de gelijkmaker: 1-1.

Juichen
De in het zwart gestoken bezoekers kwam slecht uit de kleedkamer. Een bal van achteruit werd door Lucas van Dam doorgekopt naar de lopende Nicky van Dam, die zijn team meteen reden tot juichen gaf: 2-1. SC Everstein was er niet van onder de indruk en bleef de aanval zoeken. Meer dan een handvol hoekschoppen leverde dat echter niet op. Aan de andere kant had Lucas van Dam het duel voortijdig kunnen beslissen, maar hij strandde op De Keijzer.

Fraaie lob
Na een kwartier kreeg Erik Bergshoeff zijn tweede gele kaart, en dat was het eerste breekpunt in de wedstrijd. Vijf minuten later werd Nicky van Dam weggestuurd op links. De Keijzer kwam ver zijn doel uit maar was kansloos op de fraaie lob: 3-1. Toen invaller Nader Mechichi daarna uitviel met een hamstringblessure was SC Everstein door zijn wissels heen, en dat was het tweede breekpunt. Dat deed er echter niet meer toe. HSSC ’61 was tevreden met de buit en toonde zich uiterst coulant ten opzichte van de gasten. De thuisclub hield de bal voornamelijk in de eigen rijen met risicoloos breedtespel en zo kabbelde de wedstijd naar zijn einde.

Noodgedwongen
“We wilden per se winnen, maar hebben dat de eerste dertig minuten geen moment uitgestraald”, vond Van Steenis. “Dat kwam ook doordat zeven spelers noodgedwongen niet op hun eigen positie speelden. Er was een goal voor nodig om de wedstrijd op gang te helpen. Dat we na twee wedstrijden 6 punten hebben had ik absoluut niet verwacht, maar ik ben er wél heel blij mee.”

Cruciale fouten
“In de openingsfase hebben beide elftallen te weinig energie in hun acties gelegd, en van twee kanten was het niet goed genoeg”, merkte Versteeg op. “Gelukkig kwam er daarna wat meer vuur in het spel. Ik had heel van deze wedstrijd verwacht maar op de beslissende momenten zijn er cruciale fouten gemaakt. Ik ben blij dat we het daarna achterin dicht hebben kunnen houden. Met elf tegen negen had HSSC ’61 ons helemaal kapot kunnen spelen, en ik snap eigenlijk niet waarom ze dat niet hebben gedaan.”