• Herovina - ASH (2-1).
• Herovina - ASH (2-1). Foto: Betuwefotograaf

Herovina klopt ASH moeizaam met 2-1

Wedstrijdverslagen 1.725 keer gelezen

HERWIJNEN • Herovina behaalde zaterdag in Herwijnen de derde competitiezege op rij, maar de 2-1 derbywinst op ASH was wel moeizaam. Na de Hellouwse openingsgoal van Hidde van Wageningen maakte Niek Overheul op slag van rust gelijk. Een vroeg doelpunt van Wilfred van Maaren in de tweede helft besliste de matige wedstrijd nipt in Herovina’s voordeel.

Ruim tweehonderd toeschouwers werden op deze zonovergoten vroege zaterdag in maart qua spelpeil zeker niet verwend. De matige derby had eigenlijk geen winnaar verdiend. Maar remises kent Herovina in deze competitie tot dusverre nog helemaal niet. Tegenover vijf nederlagen staat nu ook precies vijf zeges. ASH kwam er daardoor met 2-1 verlies wat bekaaid van af.

Rommelig
Herovina-trainer Marcel de Groot was heel realistisch en constateerde dat ook: “Het was vandaag een erg matige en rommelige wedstrijd. In de eerste helft waren we niet zo best en slordig aan de bal. Zonder goed te spelen troffen we wel paal en lat maar die 1-1 vlak voor rust kwam eigenlijk wat uit de lucht vallen. De start na rust was wel goed met al snel een voorsprong als beloning. ASH pakte het later weer aardig op, maar dwong aanvallend toch ook weinig meer af.”

Zure appel
Voor ASH-trainer Gilberto Smit was de 2-1 nederlaag een teleurstelling: “Er had vanmiddag voor ASH meer ingezeten. Zeker in de eerste helft na onze voorsprong. Die gelijkmaker tien seconden voor rust was voor ASH een erg zure appel. Het begin van de tweede helft wilden we goed doorkomen, maar toch kwamen we al vrij snel met 2-1 achter. Dan wordt het lastig. Na rust hebben we offensief toch wat te weinig gebracht.“

Saai begin
Bij Herovina ontbraken Maarten Lievaart en Coen de Ridder, terwijl ASH het zonder Luke van Noord en de broers Bernd en Jens Duizer moest doen.

Het eerste kwartier van de derby was ronduit saai. Wilfred van Maaren kreeg op links voor Herovina na bijna twintig minuten de eerste kans, doch hij schoot de bal recht op ASH-keeper Tjeerd van den Heuvel af. Amper zestig seconden later had de thuisclub wel bijna succes. Uit een gave voorzet van Senna Zwamborn vanaf rechts trof Jesse van Vliet in het centrum de lat. Daar kwam ASH dus goed weg.

Het Hellouwse antwoord was een schot van Marijn Hak net naast het doel. Met iets beter verzorgd spel en een sterkere bezetting van het middenveld kon een feller ASH toch de meeste aanspraak op een voorsprong doen gelden. Na 27 minuten was het voor de bezoekers ook zo ver.

Eerste doelpunt
ASH-aanvoerder Danny Bijl lanceerde op links de ijverige en alom aanwezige routinier Hidde van Wageningen, die laag en diagonaal raak schoot: 0-1. Een aardige poging van de jonge Arnoud van Arendonk was voor ASH net te hoog.

Bij een stevige charge van Niek Overheul jegens de erg jonge Thijmen Noordam hield scheidsrechter Harry van Meerkerk uit Streefkerk de kaarten nog tot de tweede helft op zak. Kort na een goede redding van ASH-verdediger Gert-Jan van Oort had Herovina in de 42e minuut andermaal pech. Ditmaal trof Wilfred van Maaren na een goede aanval over links via Senna Zwamborn vanuit vrije positie de paal.

Toch kwam de 1-1 gelijkmaker in de korte blessuretijd van de eerste helft na een hoge voorzet van Rick de Joode vanaf rechts nog onverwachts. ASH-keeper Tjeerd van den Heuvel greep onvoldoende in en de door Herovina-captain Kevin Steenbruggen terug gekopte bal werd door de ver opgerukte Niek Overheul van dichtbij simpel ingetikt: 1-1. Voor ASH was dat zo vlak voor de pauze een fikse domper.

Sterk begin
Het begin van de tweede helft was duidelijk voor de sterk startende thuisclub. Uit een corner van Senna Zwamborn vanaf rechts stond de opgerukte Rick de Joode helemaal vrij, maar hij kopte de bal over het doel heen. Even later, al in de 52e minuut, was het voor Herovina wel raak. De schier onvermoeibare Herovina-aanjager Jesse van Vliet zette goed door en lanceerde vanaf links Wilfred van Maaren, die met een zuiver schot doel trof: 2-1.

Een kwartier na de thee kreeg ASH’er Marijn Hak na een overtreding tegen Jesse van Vliet de eerste gele kaart van de middag. Pas veel later in de sportieve partij zou Herovina-aanvoerder Kevin Steenbruggen tijdens de slotfase ook op de bon gaan. Toen was ASH al lange tijd vergeefs aan het proberen om na de 2-1 achterstand nog langszij te komen. Een verre vrije trap van Thijmen Noordam noopte Herovina-keeper Rik Verploegh tot een moeizame redding.

Paal
In de 62e minuut had ditmaal ASH ronduit pech toen Michel de Leeuw vanaf links de bal onhoudbaar tegen de verste doelpaal knalde. Veel meer aanvalsgevaar wist ASH overigens in het slothalfuur echter ook niet meer te stichten. Het bleef vooral bij enkele corners, een poging van Arnoud van Arendonk en een late, te hoge knal van Hidde van Wageningen. De thuisclub stelde er zelf twee momenten van dreiging tegenover, doch beide keren redde ASH-keeper Tjeerd van den Heuvel goed. Eerst bij een splijtende pass van Kevin Steenbruggen door goed en snel uit te lopen en bij een schot van Marthijn Hobo door de bal over zijn doel te tikken.

Zo bleef het ook na ruim zes minuten extra tijd 2-1 en heeft Herovina op de ranglijst ASH nu al bijna achterhaald. Achter de bijna ongenaakbare koploper IFC en de ook nog ongeslagen runner-up GSC/ODS blijven Herovina en ASH zo met nog diverse andere clubs de kostbare derde plaats binnen bereik houden. Dan moeten dinsdagavond de inhaalduels Unitas-Herovina (in Gorinchem) en ASH-GSC/ODS ( op het gastvrije veld in Haaften) dan wel een gunstig resultaat voor Herovina en ASH gaan opleveren. Het voetbal zal dan wel wat beter dan zaterdag moeten worden.