Ton Groffen al tien jaar een defensief 'zekerheidje' bij Drechtstreek
Ton Groffen al tien jaar een defensief 'zekerheidje' bij Drechtstreek regio-voetbal.nl

Ton Groffen al tien jaar een defensief 'zekerheidje' bij Drechtstreek

Algemeen 227 keer gelezen

PAPENDRECHT - Al tien jaar lang doet hij als linksback zijn verdedigende werk voor vv Drechtstreek. Zo onverstoorbaar. Zo gepassioneerd. Zo fel. Zo degelijk. Zo resoluut. Zo Ton Groffen.

Kom niet in de zone waar Ton Groffen zijn territorium heeft. Die lange strook van middellijn tot diep in het strafschopgebied. Want je komt hem gegarandeerd tegen en de gevolgen zijn voor jou....

"Klopt, grijnst de 26-jarige defensieve specialist van sportpark Oostpolder. "Een trainer doet me geen groter plezier dan me te vragen een tegenstander het leven zuur te maken. Het is heerlijk om tegenstanders het leven zuur te maken. Met als absoluut hoogtepunt het moment waarop mijn directe opponent gewisseld wordt, ha ha! Trouwens, ook een vijandelijke positiewissel levert me plezier op. Ook dan weet ik dat het besef bij de tegenpartij leeft dat er tegen Groffen niets te halen is deze zaterdagmiddag. Het gevoel waarmee ik dat beleef is denk ik goed vergelijkbaar met dat van een spits die een mooi doelpunt heeft gescoord. Puur plezier."

Middenveld
Wie uit bovenstaande opmaakt dat Ton Groffen als linksback geboren is, heeft het overigens bij het verkeerde eind. "Ik heb lang op het middenveld gespeeld", vertelt de voetballer, die exact tien jaar geleden zijn basisplaats in het eerste elftal van Drechtstreek veroverde en -vanzelfsprekend- niet meer afstond.

"In het laatste jaar onder trainer John den Dunnen verkaste ik naar de positie van linkerverdediger. John's opvolger Bill Tukker zag eveneens een linksback in mij en de trainers daarna idem dito. Geen probleem: ik vind het een prima plek. Maar toch.... diep in mijn hart zou ik het liefste in een controlerende rol op het middenveld willen voetballen. Als een echte nummer 6. Op die positie speelde ik een periode lang in het eerste. Dat was de tijd waarin Stefan Jonkman en Martijn de Jong de meer aanvallende rollen innamen. Ik fungeerde achter die twee als stofzuiger/balveroveraar.. Dat zou ik nóg graag willen doen. In dienst spelen van bijvoorbeeld Justin Blaauw. Trainer Miquel Munoz echter is daar minder van gecharmeerd. Ik heb het wel eens bij hem geopperd, maar hij ziet meer een back in me."

Niet zeuren
Ton Groffen begon zijn loopbaan in het eerste elftal van Drechtstreek in de periode waarin de Papendrechters net naar de derde klasse waren gepromoveerd. "Jan Kroos liet mij debuteren", duikt hij terug in de tijd. "Aardige man en een fijne trainer. Daarna kreeg ik te maken met achtereenvolgens John den Dunnen, Bill Tukker en onze huidige coach Miquel Munoz. Alle vier hadden ze hun specifieke kwaliteiten en mindere punten. Met allemaal kon ik goed door één deur. Ik denk ook wel dat ik een fijne voetballer ben voor een coach. Ik zeur niet, doe waarvoor ik in het veld sta en neem geen gekke risico's. Technische hoogstandjes hoef je van mij ook niet te verwachten. Dat zit er gewoon niet in. Ik ben geen fijnbesnaarde technicus. Mijn enige pré als voetballer is dat ik tweebenig ben, ha ha. Dat is best handig hoor."

Met Drechtstreek presteert Ton Groffen naar behoren als nieuwkomer in de tweede klasse. "We hebben voorafgaand aan de competitie de wil uitgesproken om niet te degraderen en het ziet er naar uit dat we daar in gaan slagen", zegt hij. "Als Drechtstreek straks netjes in de middenmoot eindigt dan mogen we spreken van en geslaagd seizoen. Ik ben overigens van mening dat niet bij die middenmootstatus hoeft te blijven. De rek is namelijk nog niet uit onze selectie. Veel jongens kunnen zich nog verder ontwikkelen."

"Zelf merk ik ook dat ik nog steeds vooruitgang boek. Niet in technisch opzicht, maar wel qua mentaliteit en ervaring. Er zijn maar weinig aanvallers tegen wie ik het echt moeilijk heb gehad. Ik kan me slechts één wedstrijd herinneren waarin ik helemaal dol werd gedraaid. Dat was een thuiswedstrijd tegen Neptunus een paar jaar geleden. Ik was die middag blij dat de negentig minuten er op een gegeven moment opzaten. Ook met Jay Luciano (spits van Papendrecht , jt) had ik het pittig. Die gozer is supersnel. Ik moest echt alle zeilen bijzetten om hem te beteugelen. En voor de rest: meestal ben ik ze de baas, ha ha!"

(Drechtstreek speelt zaterdag op eigen veld de lokale derby tegen Papendrecht)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden