• Topscorer Swen van Dorp in actie voor Lekvogels.
• Topscorer Swen van Dorp in actie voor Lekvogels. Foto: Peter Verbeek

Topschutterstrofee en erewedstrijd voor Swen van Dorp (Lekvogels)

Algemeen 385 keer gelezen

LEXMOND • Sinds 1991/1992 wordt het voetbalseizoen in de regio Vianen afgesloten met het uitreiken van de topschutterstrofee van Het Kontakt. Die is dit jaar gewonnen door Swen van Dorp, de centrumspits van Lekvogels. Hij scoorde niet minder dan 36 doelpunten. Na de uitreiking wordt, op donderdag 20 juni, een erewedstrijd gespeeld tussen Lekvogels en een combiteam. Aanvang: 19.30 uur.

Hoewel de club het op dat moment nog niet wist was het voor Lekvogels min of meer een geschenk uit de hemel dat Swen van Dorp (28) twee jaar geleden lid werd. De IJsselsteiner, die als voetballer opgroeide bij Delta Sports (Houten) en daarna twee jaar de kleuren van het Utrechtse EDO verdedigde, kwam eigenlijk bij toeval in Lexmond terecht.

Randzaken
"Ik werkte in het onderwijs, met kinderen met een beperking. Hartstikke leuk, maar door de regelgeving was je té veel bezig met randzaken dan met de kinderen. Omdat ik daar geen trek meer in had ben ik op zoek gegaan naar ander werk en ben ik bij hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk terecht gekomen. Hij is bestuurslid van Lekvogels en diverse collega's voetbalden daar ook. Zij hebben me warm gemaakt voor de club, en zodoende ben ik van EDO naar Lekvogels gegaan."

Neusje
Bij zijn vorige clubs was Van Dorp aanvaller, met een voorkeur voor de positie van linkerspits en met een neusje voor doelpunten. In zijn eerste seizoen bij de Vogels toonde hij dat al aan, want met 17 treffers nam hij een derde deel van de totale productie voor zijn rekening. Dit seizoen turnde trainer Ton Delfgou hem om tot centrumspits.

"Patrick Kersbergen en Roland Staats gingen lager voetballen, en Ton heeft veel jeugd ingepast", zegt Swen. "De trainer staat midden in de groep, zorgt voor veel sfeer, en heeft de selectie naar een hoger niveau gebracht. Hij laat ons voetballen, en calculeert daarbij in dat je zowel kunt winnen als verliezen. Ik ben echt niet zo'n geweldige voetballer, maar ik krijg uit alle linies zoveel bruikbare ballen dat ik meer doelpunten heb gemaakt dan ik had verwacht."

Stoppen
"Scorende spitsen, daar heeft elke selectie behoefte aan. Van Dorp heeft dat ook gemerkt. Zonder namen prijs te willen geven vertelt hij door tal van clubs te zijn benaderd om bij hen te komen spelen.

"Daar ben ik niet op ingegaan", vertelt Swen. "Eind vorig jaar ben ik vader geworden en hoewel ik van mijn vrouw alle medewerking krijg om te blijven voetballen, vind ik dat ik na mijn werk vaker thuis moet zijn. Met de verplichtingen van trainen en voetballen kan dat niet en ik heb daarom besloten om te stoppen. Ik ben bij Lekvogels zó goed opgevangen dat ik hier wel lid blijf. Het zou zo maar kunnen dat het voetballen dermate mis dat ik op dat besluit terugkom. De erewedstrijd wordt dus mijn officieuze afscheid van een korte actieve periode bij Lekvogels.

Leuke ervaring
Vorig jaar werd Simon van Zante topschutter van de regio Vianen. Van Dorp vond het een hele eer dat hij werd gevraagd voor het combiteam dat tegen SC Everstein aantrad voor de traditionele erewedstrijd.

"Dat was een leuke ervaring. De jongens van Lekvogels konden goed mee in een elftal met goede en ervaren spelers van Brederodes en HSSC'61. Het combiteam won met 1-6 en daarvan heb ik er twee gemaakt. Bij SC Everstein was alles perfect georganiseerd. Heel apart dat de komende erewedstrijd nu om mij draait!"

Geen record
In één competitie 36 keer scoren, dat is niet niks. Het is echter geen record. Kevin Valkenburg en Mark Daalderop, beiden van Brederodes zaterdag, gingen Van Dorp in de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 met 42 respectievelijk 40 treffers voor. In het begin van deze jaargang lag alles na acht duels nog open. Van Dorp en Jort Binneveld (Vianen) deelden de eerste plaats met 12 doelpunten, terwijl Simon van Zante (SC Everstein) toen met 8 treffers nog één op één liep. Van Dorp maakte het échte verschil in de laatste vier duels, toen hij liefst 13 keer scoorde.

Combiteam
Het combiteam dat wordt gecoacht door de bij SC Everstein vertrekkende Wim het Lam en Peter Verwolf, bestaat uit de volgende spelers: Kevin Bosch, Mike de Groot, Tim van der Waal en Luuk Roubos (Brederodes); Jari Aantjes, Tristan Koet, Ferry Uittenbogert en Nicky van Dam (HSSC'61); Rens Huntjens, Ruben Ariaans, Klaas Hazendonk en Simon van Zante (SC Everstein); Rick Leeman, Achim Rabiniq, Merijn de Bruin en Luciano Triep (Vianen). De erewedstijd staat onder leiding van scheidsrechter Peter Kersbergen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden