• Alblasserdam-trainer Dennis Schoonewil.
• Alblasserdam-trainer Dennis Schoonewil. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Alblasserdam-trainer Dennis Schoonewil: 'Streefkerk is onze angstgegner'

Algemeen 1.309 keer gelezen

ALBLASSERDAM/STREEFKERK • Streefkerk en Alblasserdam doen het allebei prima in 3C. Zaterdag treffen de clubs elkaar op 'Streveland'. De trainers trappen alvast af.

Nummer 4 Streefkerk is klaar voor de confrontatie met vice-lijstaanvoerder Alblasserdam. "We gaan de wedstrijd in als underdog", zegt trainer Raymond Sponselee. "Alblasserdam heeft over het algemeen betere spelers, wij een ijzersterk collectief."

Sponselee's Damdorpse collega Dennis Schoonewil is het daarmee eens. "Streefkerk is voor ons een 'angstgegner'", stelt hij vast. "Vorig seizoen speelden we er twee keer tegen en dropen we met nul punten af. Op de een of andere manier ligt het spel van Streefkerk ons niet erg. Daar komt nog eens bij dat de ploeg in de huidige competitie uitstekend presteert. Zelfs in wedstrijden waarin topscorer Andy van Vugt ontbreekt, blijven ze gewoon winnen. We zijn dus gewaarschuwd. Het zal ons zaterdag zeker niet aan komen waaien."

Goede mix
Raymond Sponselee verdient alle credits voor de wijze waarop Streefkerk zich dit seizoen manifesteert. De coach trad anderhalf jaar geleden aan als opvolger van de mateloos populaire Maarten van Gastelen en slaagde er in om zijn team nieuwe stappen in zijn ontwikkeling te laten zetten.

"Ik heb wat jongens van het tweede naar de selectie overgeheveld en er is jeugd doorgestroomd", vertelt hij. "Daardoor is een goede en brede mix ontstaan en hebben we aan volwassenheid en voetbal gewonnen. Je ziet nu meer onderlinge coaching en een bepaalde rust in het veld. Dat heeft er toe geleid dat we nu prima meedoen in de derde klasse C en zelfs 'schuin' naar boven durven te kijken."

Hartstikke tevreden
Dat laatste doet Alblasserdam ook vanaf zijn tweede plek op twee punten van lijstaanvoerder SVW. Met slechts één nederlaag en één gelijkspel doet de Schoonewil-elf het ronduit goed in zijn poule. "Met deze cijfers zouden we in elke andere afdeling op de eerste plek hebben gestaan", zegt Schoonewil. "Dus mag je puntentechnisch hartstikke tevreden zijn. We zullen zien of er nog meer in zit. Eerst echter wacht Streefkerk. We willen met een goed gevoel de winterstop in gaan."

In het hart
De voetballoze periode die Schoonewil ook wil benutten om over zijn toekomst als hoofdtrainer na te denken. "Ik sta nu vier seizoenen op het eerste en ben al 22 jaar sterk betrokken bij de club. Alblasserdam zit in mijn hart en dat maakt het juist zo moeilijk om goed afgewogen beslissingen te nemen. Er is me alles aan gelegen om, als ik stop als hoofdtrainer, door de voordeur naar buiten te lopen. Eén seizoen te lang doorgaan kan alles verpesten; dat maakt een besluit zo moeilijk. Aan de andere kant weet ik dat de spelersgroep nog graag met me optrekt en voor de staf om me heen hetzelfde geldt. Ook clubvoorzitter Arjan Maat is onverminderd enthousiast. We gaan binnenkort verder praten en zien welke kant het opgaat."

Steun
Raymond Sponselee hoeft dergelijke gesprekken met Streefkerk niet meer te voeren. De succesvolle coach zal komend seizoen niet langer werkzaam zijn op sportpark Streveland. Voor de buitenwacht is dat tamelijk onbegrijpelijk. Sponselee immers slaagde er namelijk knap in om Streefkerk na 'het tijdperk Van Gastelen' bij de les te houden. Daarnaast vertegenwoordigt hij zijn club op een keurige manier en dat terwijl hij vanwege stevige perikelen in de privésfeer tussen september en december maandenlang pendelde tussen huis, werk, ziekenhuis en club.

"Ik kreeg mee dat de club op zoek gaat naar een trainer die zich langs de lijn meer laat gelden", aldus Sponselee. "Men heeft dat goed recht. Zelf zie ik de meerwaarde niet van gebrul langs de lijn. Om je verbaal te laten gelden zijn de trainingen een beter podium. Daar leg je immers de basis voor zaterdag. Als je tijdens de wedstrijd nog van alles moet roepen, is je voorbereiding niet goed geweest, vind ik. Ik bewaar liever rust en corrigeer alleen als het écht nodig is. Dat hoop ik bij Streefkerk nog een half jaar te doen. Met plezier, want dit is een mooie club met prettige mensen. Ik heb van hen zeker ook steun ondervonden in de periode waarin het met ons pasgeboren zoontje zo zorgelijk was. Daar ben ik ze dankbaar voor. En nu gaan we ons richten op ons laatste klusje voor de winterstop. We hebben er zin in en gaan ons uiterste best doen om Alblasserdam wederom te verrassen."

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden