Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Wijzigingen voetbalpiramide gaan definitief door: komende twee seizoenen versterkte degradatie

Algemeen 7.758 keer gelezen

REGIO • De wijzigingen in de voetbalpiramide gaan door, heeft de ledenraad van de KNVB besloten. Dit betekent dat er in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 sprake zal zijn van een versterkte degradatie. En vanaf het seizoen 2023-2024 zal er gemengd worden ingedeeld in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie en de eerste klasse (in de tweede divisie is dit reeds het geval). Zaterdag- en zondagclubs kunnen dan bij elkaar in een poule komen, waarbij principiële zaterdagclubs wel het recht houden op zaterdag te blijven spelen.

Wat gaat er veranderen in de voetbalpiramide?

• De hoofdklasse wordt vanaf 2022/’23 omgedoopt tot vierde divisie. Zo sluit deze divisie qua naamgeving logischer aan bij de rest van de voetbalpiramide. 

• Er wordt met ingang van het seizoen 2023/’24 gemengd ingedeeld in de derde, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse. Gemengd indelen betekent dat zaterdag- en zondagteams bij elkaar in één poule zitten. Hierbij bepaalt het thuisspelende team de speeldag, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op de zaterdag als speeldag blijven hebben.

• Het totale aantal poules in de eerste klasse tot en met de derde klasse wordt teruggebracht. Verspreid over de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 wordt het aantal eerste klasse poules teruggebracht van elf naar in totaal acht poules. Voor de tweede klasse geldt dat de huidige 22 poules worden teruggebracht tot 16 poules en voor de derde klasse wordt er teruggegaan van 42 poules naar 32 poules.

• Aan het einde van de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 vindt er versterkte degradatie plaats, zodat de optimale piramide met ingang van seizoen 2024/’25 is gevormd.

• In de vierde en vijfde klasse wordt flexibel omgegaan met het aantal teams per poule. Dit is afhankelijk van het aantal teams in de regio en het maatwerk om de reisafstanden te beperken.

Noodzakelijk kwaad
De nieuw aangenomen maatregelen zorgen voor een smallere piramide in de (sub)top. Dit heeft tot gevolg dat er de komende seizoenen met een versterkte degradatie gewerkt moet gaan worden. Voor de clubs die dit mocht overkomen is dit natuurlijk niet prettig, maar voor een optimale voetbalpiramide is dit een noodzakelijk kwaad. De voordelen van de nieuwe voetbalpiramide wegen immers zwaarder dan de nadelen, meent de KNVB.

• Door het gemengd indelen in de derde divisie, vierde divisie en eerste klasse en het terugbrengen van het aantal poules in de top van de voetbalpiramide ontstaan er sterkere competities met kleinere krachtsverschillen. Hiermee krijgen de competities een kwaliteitsimpuls.

• Er ontstaat een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie.

• De competitieopzet sluit beter aan bij de wensen van spelers zoals dit naar voren is gekomen uit onderzoek.

• Ook in de vierde en vijfde klasse kunnen er veel meer regionale competities georganiseerd worden met veel derby’s en met spannende en gelijkwaardige competities, waardoor de reisafstand wordt beperkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Laatste nieuws

Afbeelding
Remon Steenbruggen mist na rode kaart de derby tegen buurman ASH 59 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Uitdagingen genoeg voor De Zwerver-trainer Bart van Muyen: 'Het komt echt wel goed' 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
MVV'58 groeit uit zijn voegen en werkt aan nieuwe accommodatie 3 okt., 07:15
Logo
Afbeelding
DCV-clubscheidsrechter Harvy de Bruijn: op naar de 1.000 2 okt., 12:00
Logo
Afbeelding
Hedel verliest in laatste minuut van Ophemert in doelpuntenfestijn: 4-5 1 okt., 18:58
Afbeelding
Marten Boverhof om gezondheidsredenen per direct geen trainer meer van GJS 1 okt., 07:54