Gert-Jan Westerhout doet bewust een stapje terug
Gert-Jan Westerhout doet bewust een stapje terug regio-voetbal.nl

Gert-Jan Westerhout doet bewust een stapje terug

Algemeen 240 keer gelezen

AMEIDE – Afgelopen seizoen promoveerde trainer Gert-Jan Westerhout met sportclub ’t Zand naar de eerste klasse. Eerder in het seizoen nam de Ameidenaar de beslissing om het Tilburgse sportpark Bijstervelden te verruilen voor het vertrouwde Meihoven.

“De club, met 1200 leden, was toe aan deze stap. Een seizoen eerder misten we net de promotie. Niet omdat we minder waren dan tegenstander Nemelaer, wel omdat we het fysiek aflegden tegen deze hardwerkende ploeg. We hebben er van geleerd en in combinatie met meer spelvreugde nam de teamspirit toe en speelden we veel beter”, blikt de 34 jaar geleden geboren Ameidenaar terug. “Dat wil ik bij Ameide ook bewerkstelligen.”

Rust, trots en uitdaging
Persoonlijk ervaart Westerhout vv Ameide als een stapje omlaag. “Maar het is een bewuste keuze geweest toen ik december mijn jawoord gaf aan bestuurslid Arie de Kruijk. Privé heb ik na een aantal drukke jaren wat rust nodig. Ik was in gesprek met een eerste- en tweedeklasser. De ambitie trok me die kant op, maar de rust, trots en uitdaging bij Ameide gaven de doorslag”, bekent Westerhout, die oom moet zeggen tegen GJS-trainer Cees Lagendijk.

Heup
De zoon van vader Jan ‘Torres’ Westerhout weet waarover hij praat. “Het voetballen is er bij mij met de paplepel ingegoten. Zodra ik kon lopen, liep ik hele zaterdagen op Meihoven. Een uitstapje op mijn zestiende naar FC Dordrecht en vanwege studie een voetbaljaartje bij Brederodes Zondag uitgezonderd, heb ik mijn voetballeven hier gespeeld. Tot mijn 26e, toen bleken mijn beide heupen te zijn versleten.”

De middenvelder, bijna tien jaar basisspeler, werd geopereerd en moest de kicksen aan de wilgen hangen. “Tijdens de nieuwjaarswedstrijden voetbal ik nog wel mee, maar dan heb ik een week nodig om bij te komen.”

Willem II/RKC
Maar de gymleraar van professie zat niet stil. “Met mijn CIOS-diploma en TC2 wilde ik op eigen benen staan. Bij Papendrecht B1 kreeg ik die kans. Een goede keuze, want ik heb veel geleerd van de ervaren hoofdtrainers Richard van Middelkoop en Dennis Zaal. Vervolgens heb ik een jaartje de A-jeugd van sv Meerkerk getraind. En toen belde Remco Oversier en vroeg mij toe te treden tot de jeugdopleiding van Willem II/RKC. Een perfecte omgeving, want in Tilburg werd alleen maar over voetbal gedacht en gesproken. Met TC1 op zak was ik het laatste jaar hoofd jeugdopleiding en heb in die hoedanigheid ook Frenkie de Jong uit Arkel mogen trainen. Een geweldig talent, die nu voor vier jaar bij Ajax heeft getekend."

Meer prestatief
Westerhout combineerde zijn baan met het hoofdtrainerschap van SC ’t Zand. “Een druk maar wel leerzaam bestaan. De door mij in de afgelopen jaren opgedane ervaring hoop ik nu te kunnen inzetten bij Ameide. Ik heb de huidige basis zelf nog getraind in de D'tjes. Mannen als Richard den Hartog, Martijn en Robert Bakker, maar ook Perry Huffels kunnen goed voetballen. Deze generatie wordt aangevuld met de ervaren Robbin Tamming en Leroy Franken en jonge talentjes als Christiaan Bakker, mijn neefje Izak Westerhout, Bas de Kruijk en Sjuul de Gans. Een mooie mix, maar ik weet dat er veel meer uit deze selectie is te halen. Dat kan ik niet alleen. Samen met mijn geweldige staf moeten we de beleving zien te veranderen. Met leider Antoine de Blank, assistent-trainer Roland Stout en keeperstrainer Peter van Deelen ga ik proberen verandering in de mentaliteit te brengen. Niet meer op z’n Termeis van ‘het komt en het gaat wel’, maar meer prestatief. Natuurlijk mag er na afloop van een training of wedstrijd een biertje worden gedronken, graag zelfs. Want zonder plezier kun je niet voetballen. Maar mijn spelers moeten niet denken in het individuele belang, maar juist in belang van het team. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een Wilco Rietveld. Hij is van mijn leeftijd en weet dat er drie jonge spelers voor hem staan. Maar Wilco weet als geen ander dat hij toch belangrijk kan zijn voor de club.”

Linkerrijtje
Westerhout denkt aan vervlogen tijden. “Toen we onder Theo Hölzken kampioen werden, was de band met het tweede elftal supergoed. Samen met B-trainer Peter van Horssen, waarmee ik kan lezen en schrijven, heb ik daar nu ook goede hoop op. Ik ga niet gelijk roepen dat we een periodetitel gaan pakken of meedoen om het kampioenschap. Nee, dat is voor grotere verenigingen als Wieldrecht en Drechtstreek of voor runner up Heukelum dan wel Arkel. Wij gaan in eerste instantie voor het linkerrijtje en zien het verder wel.”

Theo Sprong 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Vijfde editie van de Altena Cup voor de jeugd op zaterdag 1 juni 2 uur geleden
• Unitas en SV Meerkerk speelden eerder dit seizoen met 1-1 gelijk en strijden nu tegen degradatie.
Degradatiestress en (periode)titelkoorts: volop spanning voor clubs uit Vijfheerenlanden en West-Betuwe voorbeschouwing VHL/West-Betuwe 3 uur geleden
• Peursum heeft de titelstrijd in 4E door een overwinning op De Put weer open gegooid.
Voor veel Alblasserwaardse clubs zijn de belangen groot op zaterdag 11 mei voorbeschouwing Alblasserwaard 8 uur geleden
Logo
• Jeroen de Groot: 'Ik ga nog wel even door'.
Jan van Arckel wordt richting kampioenschap in Helmond ondersteund door drie bussen met supporters: 'We reizen vol optimisme af' 21 uur geleden
Afbeelding
Thijmen de Haan (FC Dordrecht O21) keert terug naar Ameide 23 uur geleden
Logo
• Terry van der Waal
Nieuw-Lekkerlander Terry van der Waal treft nog één keer Papendrecht 9 mei, 08:00